EDUCAȚIE ÎN MEDIUL RURAL/ Şcoli şi grădiniţe sunt, copii mai puţini
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

EDUCAȚIE ÎN MEDIUL RURAL/ Şcoli şi grădiniţe sunt, copii mai puţini
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Conform primarului Gelu Sârghie, comuna Gohor are două şcoli gimnaziale, una în satul Gohor şi una la Berheci, şi patru grădiniţe, câte una în fiecare sat, iar copiii din Nărteşti şi Ireasca sunt aduşi cu microbuzul şcolar la cele două şcoli gimnaziale. "Şcoli ar fi şi la Nărteşti şi la Ireasca, dar nu sunt suficienţi copii acolo pentru a se forma clasele, aşa că îi transportăm la Gohor şi Berheci. Pe cei din Ireasca îi aducem la noi, în Gohor, iar pe cei de la Nărteşti îi ducem la Berheci", ne-a spus primarul.

Cu toate astea, lucrurile s-ar putea schimba, dat fiind că şcoala din Berheci va fi renovată. "Vom investi în şcoala de la Berheci, pentru reparaţii capitale. Este nevoie de o schimbare a interiorului, de la parchet la bănci şi scaune, precum şi tablă, geamuri, etc. Vom aduce un specialist, pentru a ne spune exact de ce este nevoie şi de câţi bani, astfel încât să ne apucăm de treabă. Copiii sunt o parte importantă a comunei şi trebuie să le asigurăm toate condiţiile să înveţe", ne-a mai spus Gelu Sârghie.

Actualmente, şcolile din Gohor sunt dotate cu calculatoare, biblioteci şi săli de festivităţi. Cu toate astea, se doreşte modernizarea lor, astfel încât să fie aduse la standard cu şcolile din alte comune, ceva mai dezvoltate.

Un şofer la două microbuze

Chiar dacă este nevoie de cel puţin doi şoferi pentru a transporta în timp util copiii din Ireasca şi Narteşti la şcolile din comună şi înapoi acasă, primăria nu are decât un singur post de şofer. "Din nefericire, îl muncim pe săracul om de dimineaţa până seara, pe un salariu mic. Noi am mai angaja încă un şofer, dar nu avem postul, aşa că nu putem. Dimineaţa se duce şoferul nostru la Ireasca, face rondul, aduce copiii la Gohor şi apoi pleacă la Nărteşti. Seara, o ia de la capăt. E obositor pentru un singur om", ne-a mai spus primarul.

Proiect de grădiniţă nouă

Lângă şcoala din Gohor funcţionează, într-o clădire de o cameră, o grădiniţă care are mare nevoie de reparaţii. Duşumeaua veche scârţâie în toate locurile, pereţii sunt din chirpici, iar chiuveta la care se spală cei mici pe mâini este, de fapt, un lighean cu o gaură în mijloc. Cu toate astea, primarul comunei spune că are pe rol un proiect de modernizare a acesteia. "Vreau să fac o grădiniţă modernă aici, la noi în sat, în locul celei existente. Vom vedea cât ne costă, dar o s-o facem, cu siguranţă", a concluzionat Gelu Sârghie.

Oamenii cu care am stat de vorbă la grădiniţă spun că sunt, totuşi, condiţii bune pentru cei mici. "Înainte se învăţa în şcoală, dar acum, că sunt separate clădirile, e mai bine. Iarna nu suferă copiii de frig, pentru că soba merge bine, mobilierul e bun, iar copiii s-au adaptat", ne-a explicat un sătean.

Legat de încălzirea în şcoli, primarul ne-a spus că se face pe bază de centrală pe lemne, pentru că sobele erau depăşite. "Am instalat centrale şi e un sistem mult mai bun de încălzire. Sobele nici economice nu mai erau. După ce vom reuşi să facem şi canalizare, sper eu că vom duce toate toaletele din şcoli înăuntru. Momentan, doar la şcoala din Gohor este toaletă în interior, în rest, chiar şi la grădiniţe, toaletele sunt în exterior", ne-a spus Gelu Sârghie.

Citit 3836 ori Ultima modificare Marți, 19 Aprilie 2016 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.