Plătim „căldura din părţi”!

Plătim „căldura din părţi”!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Frig avem, căldură doar unii, cei care au centrale de apartament * Însă, cetăţeanul de la bloc care s-a debranşat pentru a nu mai depinde de vecini va fi obligat să plătească până la 50 la sută din factura de încălzire emisă de Apaterm pentru respectivul imobil * Între timp, la Galaţi, nu s-au demarat probele la cald pe reţele nici acum, la aproape trei săptămâni de când minimele au coborât sub 10 grade Celsius * Mai mult, cetăţenii care aşteaptă căldura din reţeaua centrală au şanse să rămână şi fără apă caldă * Asta pentru că Romgaz refuză să mărească livrările de gaz metan către Electrocentrale Galaţi, care îi datorează 20 de milioane de lei * Cu sau fără centrală proprie, toată lumea e nemulţumită *

Plăteşte, posesorule de centrală!

V-aţi închipuit vreodată că aţi putea achita ceea ce nu consumaţi, adică numai să vi se arate „docomentul”, ca pe timpul Moromeţilor lui Marin Preda, şi să vi se ia fonciirea în doi timpi şi trei mişcări? Zbuciumata viaţă politică românească distrage atenţia de la realele probleme ale plătitorului de taxe şi impozite, iar înăuntru-i leopardul, unul cam nemâncat şi pus pe fapte mari pe timp de criză.

Există în România o Autoritate Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) care a inventat „căldura din părţi”, adică acea temperatură pe care pereţii vecinilor racordaţi la sistemul centralizat ar trebui s-o degaje către posesorii de centrale de apartament. Or, nu există formulă care să calculeze exact aşa ceva, fizica se declară învinsă!   

Daţi un leu pentru găurile din sistemul meu!

Nici mai mult, nici mai puţin, această autoritate a stabilit, cu de la sine putere, ca repartizarea consumului de energie termică la comun să se facă în favoarea abonaţilor la sistemul centralizat.

Prin urmare, românul care s-a descotorosit de vechile calorifere va plăti la iarnă între 30 şi 50 la sută din factura emisă de Apaterm, şi anume pentru ţevile de încălzire care-i trec prin casă, pentru pereţii „călduroşi” ai colocatarilor care depind de sistemul centralizat şi eventual pentru caloriferele de pe scară.

Ceva mai românesc nu există, dar astfel se strâng nişte fonduri cu care se mai acoperă o parte din marile găuri ale acestui domeniu. Ordinul 343/2010, aşa se numeşte patentul ANRSC, e o încercare de a se mai salva câte ceva…

Cum se achită factura?

Justificarea conducerii ANRSC, prezentă în actul normativ emis anul acesta, sună astfel: „Proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu (conf. DEX: spaţiu administrat în comun), trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia”. 

Cât va plăti posesorul de centrală proprie? Ordinul 343/2010 prezintă doar teoretic modul de calcul: factura se întocmeşte în funcţie de inventariere, adică de numărul de debranşaţi din respectivul condominiu, de poziţionarea apartamentului şi de suprafaţă termică a coloanelor care trec prin respectiva clădire.

Ce se întâmplă însă dacă „proprietarul care beneficiază indirect de energie termică” nu va plăti? Apaterm le va tăia căldura abonaţilor din jurul acestuia?

Tragi-comedia ANRSC

Răcirea neaşteptată a vremii, fenomen simţit din plin pe pielea noastră acum două săptămâni, le-a dat ocazia debranşaţilor de la sistemul municipal de încălzire să-şi pornească centrala din dotare.

Şi ca să vedeţi cât de tragi-comică este măsura autorităţii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pereţii „centraliştilor” i-au încălzit şi pe abonaţii Apaterm, însă de data aceasta gazul consumat de cei care au ales confortul nu va fi plătit la grămadă.

Jupuitul, vorba lui Preda, va analiza „căldura din părţi”, cum am decis să botezăm anomalia ANRSC, abia după ce va începe furnizarea de energie termică spre oraş.

„Cum? Care lege? Nu ştiu!”

Directorul general al Apaterm, furnizorul de energie termică în municipiul Galaţi, susţine că nu-l interesează cum şi cine va plăti pentru serviciul prestat.

„Domnule, eu am un contor la intrarea în bloc şi facturez în consecinţă. Că vor plăti doar cetăţenii branşaţi la sistemul centralizat sau că vor contribui şi posesorii de centrale de apartament chiar nu mă priveşte. Personal, consider că textul acestei legi este cam ambiguu”, ne-a declarat George Cubasa.

Interesant este faptul că tocmai preşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, Laurenţiu Gafiţuc, nu ştia nici el nimic de existenţa Ordinului 343/2010. „Sincer, nu-l cunosc, dar mă voi interesa. Am auzit ceva, dar foarte vag” a răspuns Gafiţuc.

CITEŞTE AICI ŞI Romgaz ameninţă Electrocentrale că îi taie gazul

Citit 4810 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.