Bunică reclamată de nepoții pe care i-a crescut. Acuzaţii de violenţe fizice și psihice

Bunică reclamată de nepoții pe care i-a crescut. Acuzaţii de violenţe fizice și psihice
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Cinci copii lăsați de mamă în grija statului, în Spania, au ajuns din nou, după zece ani, în atenția autorităților din Galați, în urma unei reclamații venite chiar din partea celei care le-a dat viață

Minorii, dintre care cel mai mare are aproape 18 ani, acuză că ar fi fost supuși la violențe fizice și psihice de către bunica paternă, în grija căreia au fost dați de către statul român. O poveste cu multiple semne de întrebare face obiectul unei noi anchete în care sunt angrenate Poliția și Protecția Copilului. Autoritățile încearcă să facă lumină într-o sesizare de abuz fizic și psihic, venită din partea a cinci frați împotriva bunicii paterne, o femeie de 69 de ani, din Galați.

Bunica și concubinul ei, un bărbat cu 13 ani mai tânăr, sunt cei în grija cărora s-au aflat frații în ultimii zece ani

O procedură-fulger a pus-o pe femeie în situația de a-i primi, aproape peste noapte, pe cei cinci nepoți, pe care statul spaniol îi declarase "părăsiți de mamă". Asta pentru că în urmă cu un deceniu, copiii, cu vârste foarte mici, se aflau în Peninsula Iberică cu mama lor, o femeie care acum are 34 de ani, tatăl lor fiind închis în penitenciar. Tânăra mămică nu s-ar fi putut ocupa de prunci și în aceste condiții, statul a aplicat o procedură de repatriere în România, fără acordul femeii. Ajunși la Galați, copiii au fost luați în evidență de Protecția Copilului, care a trebuit să găsească cele mai bune soluții, fără a-i separa, pe cât posibil, pe cei mici. Frații au ajuns astfel în grija celei mai apropiate rude, respectiv bunica paternă, în casa căreia au stat zece ani. Până zilele trecute, când mama lor a revenit în țară, iar unul dintre frați, un adolescent de 16 ani, i s-a plâns că a fost agresat de către bunică.

Femeia și-a luat fiul de mână si s-a dus la Secția 4, unde a depus o plângere și a cerut o măsură de protecție urgentă față de femeia în mâinile căreia i s-a aflat copilul timp de zece ani

"La sediul Secției 4 Poliție Galați s-a prezentat un minor, de 16 ani, din municipiul Galați, însoțit de mama sa, de 34 de ani, care a reclamat faptul că, în cursul zilei anterioare, bunica sa l-ar fi agresat fizic, la adresa de domiciliu a acesteia, unde locuia împreună cu alți patru frați minori. Pe parcursul verificărilor, a fost întocmit și formularul de evaluare a riscului iminent, în baza căruia polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bunicii, în vârstă de 69 de ani, prin care s-a dispus ca aceasta să păstreze o distanță minimă de 100 de metri față de minor, de noua reședință a acestuia, unde va locui cu mama sa, precum și de unitatea de învățământ unde acesta este elev", a precizat comisar-șef Felicia Tudoran, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Plângerea care a dus la deschiderea unui dosar penal pentru violență în familie a fost urmată de o alta, prin care mama reclama că și ceilalți patru copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, ar fi fost agresați fizic și psihic de către bunică și de partenerul acesteia.

Dosare și anchete paralele

În aceste condiții, cercetările au fost extinse, polițiștii, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, verificând probele care ar putea susține sau demonta versiunile copiilor. Până una alta, patru dintre cei cinci frați, respectiv cei cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, au fost preluați în regim de urgență de Protecția Copilului, adolescentul de 16 ani alegând să rămână cu mama sa. DGASPC va trebui să facă verificări pentru a stabili dacă au existat indicii privitoare la un comportament abuziv al bunicii față de cei cinci nepoți, pe durata deceniului în care au conviețuit sub același acoperiș.

Citit 3773 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2024 21:29

3 comentarii

  • postat de comunismul
    Miercuri, 27 Martie 2024 16:18
    5.13.220.***
    asa este nu este usor sa ai grija de copii! de la o varsta inebunesti! si mai ales daca suferi de o boala anume! diabet! cancer! chiar nu faci fata! numai ai rabdarea necesara!
    3
    17
  • postat de Raul
    Miercuri, 27 Martie 2024 14:13
    86.120.250.***
    Dacă avea o camera de supraveghere în casă, aceasta se poate accesa de oriunde în lume, prin aplicația dedicată. Oare mama expată nu știa și ea de tratamentul aplicat de bunici copiilor? Sigur putea accesa camera....
    7
    7
  • postat de micro_19
    Miercuri, 27 Martie 2024 10:51
    91.216.52.***
    Bunica a crescut niste copii parasiti la un moment dat de parinti si de toata lumea, nefiind deloc usor sa ai grija de 5 baieti in aceeasi casa....cu bune, cu rele, i-a crescut! Asta e de apreciat...restul, tot ceea ce se intampla acum e doar can-can.....
    10
    46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.