21 de gălăţeni muşcaţi de căpuşe - DSP Galaţi cere începerea acţiunilor de dezinsecţie

21 de gălăţeni muşcaţi de căpuşe - DSP Galaţi cere începerea acţiunilor de dezinsecţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile spun că avem de-a face cu o avalanşă a cazurilor de muşcătură de căpuşă * Abordată necorespunzător, muşcătura acestei insecte poate produce infecţii şi boli grave

Chiar dacă sezonul grătarelor este abia la început, 21 de gălăţeni au avut deja nevoie de intervenţia medicilor după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Comparând acest număr cu cele înregistrate în anii precedenţi, specialiştii consideră că avem de-a face cu o creştere simţitoare a numărului muşcăturilor de căpuşă.

„Dacă până în urmă cu trei sau patru ani aceste cazuri erau destul de rare, în ultima perioadă numărul gălăţenilor care au avut nevoie de îngrijiri de specialitate este din ce în ce mai mare. Nu doar oamenii sunt afectaţi de aceste insecte parazit ci şi animalele de curte sau de companie”, explică dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Ce facem în cazul unei înţepături?

Deşi înţepătura căpuşei este periculoasă, nu fiecare caz necesită o vizită la medicul de familie. „După înţepătura unei căpuşe nu trebuie sub nicio formă să încercăm să smulgem insecta. Altfel, părţi ale corpului insectei vor rămâne în rană, fapt ce va duce invariabil la inflamarea şi la infecţia zonei şi la creşterea riscului contractării unei boli mai grave. Este de preferat să tamponăm zona cu vată îmbibată în spirt. În câteva minute, căpuşa se va desprinde”, adaugă dr. Boldea.

Dacă după ce insecta a fost îndepărtată se observă o inflamare a zonei afectate, trebuie să mergem de urgenţă la medic sau la un serviciu de gardă, unde ne va fi indicat ce trebuie să facem. Deşi în multe cazuri este necesară administrat un tratament cu antibiotice, acesta nu trebuie luat fără ca un medic să prescrie acest lucru.

Măsuri luate de DSP Galaţi

„Având în vedere situaţia actuală, am făcut o adresă către toate primăriile din judeţ pentru începerea acţiunilor de dezinsecţie. Aceste acţiuni vizează nu doar căpuşele ci şi păduchii sau ţânţarii care, prin înţepătură, pot transmite boli grave”, concluzionează sursa citată.

Până acum, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi nu au semnalat niciun caz de infecţie cu boala Lyme. Între zece şi 20 la sută dintre căpuşe sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burdorferi, cea care provoacă boala Lyme.

Citit 3653 ori Ultima modificare Marți, 24 Aprilie 2012 21:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.