„Oierii-terorişti” de la Frumuşiţa, de neoprit! Au atacat terenurile din comunele vecine

„Oierii-terorişti” de la Frumuşiţa, de neoprit! Au atacat terenurile din comunele vecine
foto: Vasile Caburgan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stăpânii de turme care le fac zile fripte proprietarilor de terenuri agricole din Frumuşiţa par să nu aibă teamă nici de autorităţile locale, nici de Poliţie * Fraţii Enache s-au extins şi în comuna vecină, Tuluceşti, amplasându-şi o stână chiar pe terenul administrat de societatea agricolă Agriserv SRL


O turmă de circa 2.000 de oi, păzită de câţiva ciobani angajaţi ai fraţilor Enache din comuna Frumuşiţa, a devenit, de ceva vreme, principalul motiv de îngrijorare al oamenilor care au terenuri arabile, dar mai ales al asociaţiilor care administrează pământuri şi care se află în situaţia de a-şi vedea recoltele decimate de animale. Totul se întâmplă, potrivit mai multor voci atât din rândul păgubiţilor, dar şi al autorităţilor locale, din cauza proprietarilor turmei, Neculai şi Valerică Enache, care înţeleg să îşi facă afacerea prosperă pe terenurile altora. Nu s-au dat în lături nici de la a invada terenurile din proprietatea comunei, dovadă stând faptul că şi-au ridicat stâna pe o tarla din Tămăoani, care aparţine consiliului local Frumuşiţa. Primarul i-a tot bombardat cu somaţii să îşi mute saivanul, dar toate epistolele au rămas fără rezultat. Între timp, zeci de hectare de culturi erau călcate zilnic şi mâncate de oi, fără ca nimeni să ia vreo măsură. Societăţi precum Agrofrontal, Geaki SRL şi Ghedin Test SRL au înregistrat pagube după pagube, raportând zeci de hectare de terenuri distruse de oi. Doar un conflict cu paznicii angajaţi ai SC Ghedin Test SRL, produs în luna iunie, s-a soldat cu o plângere penală pentru distrugere, înaintată la IPJ de administratorul firmei. În rest, aşa cum a afirmat chiar edilul comunei, Nelu  Munteanu, zeci de localnici au trebuit să suporte abuzurile ciobanilor.

"Îi înjură pe oameni, îi bat, îi terorizează. Pe mulţi i-am determinat să depună plângere la Poliţie, dar nu ştiu cum se face, că imediat ce dosarul trebuie să ajungă la Judecătorie, se dă o propunere avantajoasă şi ei nu păţesc nimic. Nimeni nu a luat măsuri împotriva lor”, ne declara primarul Nelu Munteanu la momentul în care Dumitru Giurcan, de 20 de ani, un cioban angajat la fraţii Enache, a murit pe un stâlp de electricitate. Era cel de-al patrulea deces înregistrat în ultimii trei ani în rândul mocanilor tocmiţi de fraţii din Tămăoani.

Expansiune la Şiviţa

Teritoriul comunei Frumuşiţa şi terenurile aferente par să nu fi fost suficiente pentru oile fraţilor Enache, dovadă că şi-au mai găsit un loc pentru amplasarea unei stâne, pe terenul care aparţine societăţii Agriserv SRL, cu sediul în Şiviţa, comuna Tuluceşti. Angajaţii firmei spun că, de circa un an, ciobanii şi-au făcut apariţia pe terenurile lucrate de ei şi şi-au amplasat o stână, pare-se în baza unei înţelegeri verbale cu unul dintre proprietarii care şi-a dat pământul în arendă. Zilele trecute, ciobanii care păzeau turmele nu s-au mulţumit doar să aibă grija animalelor, ci s-ar fi apucat şi de furat ştiuleţi, lucru care a ajuns la urechile reprezentanţilor Agriserv.

„Eram cu fratele meu aici şi am auzit că au furat porumb. Ne-am luat nişte bâte şi ne-am dus la ei. I-am găsit într-adevăr cu nişte găleţi şi le-am zis să plece. Asta a şi fost condiţia. Să nu fure. Au sărit la bătaie, ne-am încăierat acolo. În cele din urmă am reuşit să le iau găleţile şi am vrut să le ducem la Poliţia de Frontieră până venea poliţistul din comună”, povesteşte Petrică Nistor, angajat al SC Agriserv SRL.

De la Frumuşiţa, în misiune la Tuluceşti

Bărbatul susţine  că nu a mai ajuns la Poliţia de Frontieră, pentru că în zona haltei Şiviţa a dat nas în nas cu ag. şef Costică Borşan, de la postul de poliţie din comuna natală a fraţilor Enache, Frumuşiţa, dar şi cu Valerică Enache, unul dintre proprietarii turmelor cu care, susţine el, avusese o confruntare câteva minute mai devreme.

„El (n.r. Valerică Enache) venise aici în gară cu domnul Borşan de la Frumuşiţa. Cine l-o fi chemat, nu ştiu! I-am zis poliţistului că a venit cu pistolul la mine, că m-a ameninţat. Mi-a zis că are permis. Eu ştiu că atunci când intri într-o zonă de frontieră prezinţi arma. De unde ştia poliţistul că are permis? Domnul Baben, poliţistul de la Tuluceşti, care venise şi el între timp, pentru că am sunat pe 112, i-a cerut şi el permisul şi a spus că nu îl are la el, că e acasă. De faţă cu domnul Borşan, el scotea pistolul, îl arăta, că face şi drege, apoi l-a băgat înapoi la brâu”, continuă Petrică Nistor. 

Ai martori, ai dreptate

Angajatul SC Agriserv susţine cu tărie că a fost ameninţat cu arma de Enache, care l-ar fi sfidat chiar şi în prezenţa poliţiştilor. Deşi a crezut că nu va avea sorţi de izbândă, singurul martor fiind chiar fratele său, omul a dat zilele trecute o declaraţie în faţa ofiţerilor de la Arme, în care a povestit conflictul pe care l-a avut cu Enache, rămânând ca poliţiştii să ia măsurile care se impun.

„În ceea ce priveşte tulburarea de posesie, se poate face o plângere de către administratorul asociaţiei, care are calitate procesuală în acest sens”, a menţionat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

La câteva zile de la incident, administratorul societăţii afectate nu făcuse însă vreo plângere în acest sens la poliţie. Câtă vreme abuzurile fraţilor Enache de la Tămăoani sunt catalogate ca sancţionabile numai dacă păgubitul face plângere prealabilă, a cărei soluţionare poate dura luni de zile, ciobanii îşi pot vedea de treburi, tulburând liniştea şi proprietăţile celor care au neşansa se le fie vecini. Dovada: în aceste zile, turmele fraţilor Enache păşteau bine mersi pe un teren arabil de 11 hectare, aparţinând unui localnic din Frumuşiţa.

În ediţiile viitoare ale cotidianului „Viaţa liberă” vom reveni cu detalii privind ocrotirea de care beneficiază fraţii Enache din Frumuşiţa din partea unor poliţişti, dar şi despre legalitatea afacerilor acestor ciobani, din punct de vedere fiscal şi al siguranţei sănătăţii publice.

Citit 4269 ori Ultima modificare Duminică, 23 Septembrie 2012 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.