Grija proprietarilor ţine hoţii departe! Poliţia gălăţeană a demarat o nouă campanie pentru siguranţa locuinţelor

Grija proprietarilor ţine hoţii departe! Poliţia gălăţeană a demarat o nouă campanie pentru siguranţa locuinţelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania va avea loc în intervalul mai - iulie sub egida "Nu-ţi scăpa casa din ochi" şi este destinată persoanelor din mediul urban care locuiesc la bloc


Pornind de la premiza că "ochiul stăpânului păzeşte cel mai bine bostănăria", mai marii Poliţiei Române au demarat o nouă campanie menită să conştientizeze populaţia asupra importanţei adoptării unei conduite responsabile vizavi de siguranţa locuinţelor şi a bunurilor personale. Cum practica anilor trecuţi a arătat că multe dintre spargerile de locuinţe au vizat apartamentele de bloc, campanie lansată joi şi la IPJ Galaţi se îndreaptă în principal spre gălăţenii şi tecucenii care au astfel de proprietăţi. Poliţiştii, în special cei de la prevenire, vor merge în mijlocul cetăţenilor să stea de vorbă cu ei şi să le împartă materiale promoţionale. "Vor fi distribuite 150 de afişe, 4.000 de broşuri şi 4.500 de scrisori cu sfaturi şi recomandări. Vor fi de asemenea întâlniri cu asociaţiile de proprietari şi cu grupurile cele mai vulnerabile", a precizat Cristina Pană, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Galaţi.

Ţiglina 1, cea mai vulnerabilă zonă

Statisticile arată clar că spărgătorii vizează zonele în care locuieşte populaţie ce prezintă, din diverse motive, riscuri scăzute de reacţie. Astfel, cele mai multe furturi din locuinţe s-au produs în 2012 pe străzile Saturn şi Regiment 11 Siret, dar şi pe Anghel Saligny, cele mai puţine fapte fiind raportate pe raza Secţiei 5 Poliţie, unde de altfel şi sunt puţine blocuri.

"Cele mai întâlnite moduri de operare au fost escaladarea geamului de la baie, forţarea geamului la parter, forţarea uşii, folosirea de chei potrivite, iar bunurile vizate, bijuteriile, banii şi aparatura electronică de mici dimensiuni", completează Cristina Pană.

În perioada menţionată, poliţiştii au anihilat patru grupări care practicau turismul infracţional şi pe majoritatea hoţilor "solitari".

Fapt deloc uşor, dacă luăm în considerare faptul că posibilităţile de investigare a poliţiştilor gălăţeni nu au evoluat la fel de repede ca dinamica infracţională. Municipiul Galaţi nu are nici la ora actuală perspective de montare a sistemului stradal de supraveghere video. "În alte oraşe mari din ţară s-a reuşit realizarea aşa-numitului dispecerat integrat. Din punct de vedere al IPJ, noi avem capacitatea de a pune la dispoziţie spaţiul, rămâne doar să găsim resursa financiară necesară echipării şi funcţionării sistemului", a precizat comisar-şef Daniel Miron, adjunctul inspectorului şef al IPJ Galaţi.

Preşedintele ATOP Galaţi s-a arătat ceva mai optimist. "Există un proiect depus de autorităţile locale. Aşteptăm evaluarea şi sperăm ca până la sfârşitul anului 2013 să fie semnat contractul de finanţare. Este foarte necesar ca acest sistem de supraveghere video să se implementeze la Galaţi", a precizat Dorin Butunoiu.

pnl3
Citit 1044 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2013 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.