Începe popularea cu sturioni: 180.000 de peşti cipaţi ajung în Dunăre

Începe popularea cu sturioni: 180.000 de peşti cipaţi ajung în Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Săptămâna aceasta începe popularea cu sturioni a Dunării, în cadrul unui proiect de anvergură câştigat de Universitatea "Dunărea de Jos"


Cea mai importantă campanie de repopulare cu sturioni desfăşurată vreodată pe sectorul românesc al Dunării a început săptămâna aceasta. În decurs de doi ani, în două etape diferite, 180.000 de moruni, păstrugi şi nisetri vor ajunge în apele fluviului, graţie unui proiect european în valoare de peste zece milioane de lei, câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos”.

În prima etapă de populare, începută ieri, în Dunăre vor ajunge 90.000 de pui, furnizaţi de firma Beluga Farm Group SRL din judeţul Călăraţi, câştigătoare a licitaţiei organizată în acest scop. Este vorba despre 70.000 de moruni, 10.000 de păstrugi şi 10.000 de pui de nisetru. Primul punct de deversare este la km 600, la Corabia. Apoi, puietul va fi deversat la km 40 – Borcea şi la Km 2 – Isaccea şi Sfântu Gheorghe. Înainte de a fi lăsat liber în apele Dunării, fiecare pui de sturion este marcat individual cu microcipuri, astfel încât să fie monitorizat.

Scopul proiectului câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos” este evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion, specie ameninţată cu dispariţia din cauza pescuitului excesiv, a degradării habitatelor naturale şi a înrăutăţirii calităţii mediului. „În final, măsurile de conservare instituite în cadrul proiectului sunt menite să conducă la redeschiderea pescuitului comercial al sturionilor, ocupaţie tradiţională pentru comunităţile de pescari de la Dunăre”, ne-a declarat prof. univ. dr. Victor Cristea, managerului proiectului şi directorul Departamentul de Acvacultură şi Ştiinţa mediului de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Parteneri în proiect sunt Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, dar şi institute de cercetare din Bulgaria, Georgia, Turcia și Ucraina.

Citit 3881 ori Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2013 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.