Bătut şi chinuit de propria mamă/ Viaţa de coşmar a unui adolescent gălăţean

Bătut şi chinuit de propria mamă/ Viaţa de coşmar a unui adolescent gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Drama unui copil pe care îl revendică atât unchiul cât şi cea care i-a dat viaţă


Un adolescent din Tuluceşti trăieşte o adevărată dramă. Abandonat de mic de propria mamă, băiatul nu ştie nici la 14 ani cui îi aparţine şi cine ar trebui să se ocupe de soarta  lui. Timp de nouă ani, s-a aflat în grija unui unchi, apoi a fost luat de mamă. Bătut şi chinuit de cea care i-a dat viaţă, băiatul a ajuns din nou la Protecţia Copilului şi a fost dat în plasament, în regim de urgenţă, la o familie din Târgu Bujor. Nici aici nu a stat foarte mult, fiind repede trimis la o altă familie, din Galaţi. De aici a fost luat din nou de mamă şi scos din ţară.

„Nu ne-am opus ca mama lui să-l ia în Germania. Când am aflat că este bătut şi maltratat de mama lui, am decis să anunţ Protecţia Copilului. La începutul anului 2010, s-a obţinut un certificat medico-legal, care atestă că minorul a fost bătut”, ne-a povestit unchiul băiatului, Neculai Iorga.

Proces penal de decădere din drepturile părinteşti

Bărbatul s-a luptat în toţi aceşti ani pentru a primi copilul înapoi. „Cei de la Direcţia Copilului din Germania l-au trimis în România şi i-au dat o hârtie în care scrie că el trebuie să ajungă la mine. Acum este în grija mea”, ne-a mai povestit Neculai Iorga.

S-a ajuns chiar şi la un proces penal, deschis împotriva mamei băiatului de decădere din drepturile părinteşti, dosar care este încă pe rolul instanţelor de judecată. „La unul dintre termenele de judecată din acest dosar, Direcţia pentru Protecţia Copilului a renunţat la cererea privind decăderea din drepturile părinteşti. Instanţa a fost şocată de această decizie, motiv pentru care cazul a fost preluat de un procuror”, ne-a explicat avocata Tincuţa Tercu.

În ciuda faptului că minorul se află la unchiul său, el îi aparţine, din punct de vedere legal, mamei, care are o hotărâre judecătorească în acest sens. „Copilul stă fără forme legale la unchiul său. Noi am făcut toate demersurile legale în acest caz, acestea fiind confirmate de instanţa de fornd şi reconfirmate de cea de recurs. Părerea copilului contează pentru că are deja 14 ani, dar părerea lui trebuie confirmată de instanţa de tutelă. Mama s-a implicat financiar în creşterea lui şi cred că tot ea ar trebui să-şi dezvolte relaţia cu minorul”, ne-a declarat Nicoleta Ioviţă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi.

O luptă fără miză

Acuzaţiile vin din toate părţile, iar copilul nu ştie cui îi aparţine. El susţine însă că îşi doreşte să fie lăsat în grija unchiului său. „Mama m-a bătut, m-a obligat să mănânc cartofi şi ouă crude şi pâine mucegăită. Cât am stat cu ea în România, am fost şi ars cu ţigara. De cele mai multe ori, în România, mă bătea din cauza temelor. În Germania nu s-a mai interesat de mine. Acum mă vrea înapoi, pentru că vrea să scape de problemele cu poliţia. Eu îmi doresc să rămân la unchii mei şi mama să ne lase în pace şi să-şi vadă de treaba ei”, ne-a spus copilul.

Toate demersurile lui Neculai Iorga sunt susţinute de avocata Ticuţa Tercu, care spune că are toată încrederea că problemele se vor rezolva.

În aceste condiţii, copilul aşteaptă ca instanţa de judecată să-i clarifice situaţia. Până când va fi dată o astfel de decizie, însă, există posibilitatea ca băiatul să împlinească 18 ani şi să poată decide singur ce va face cu viaţa lui, iar toate procesele se vor dovedi astfel inutile.

Citit 3766 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2014 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.