Anchete multiple în cazul copiilor abuzaţi la Centrul de Plasament nr. 3

Anchete multiple în cazul copiilor abuzaţi la Centrul de Plasament nr. 3
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, fosta directoare a Centrului de Plasament nr. 3 a făcut publice mai multe acuzaţii legate de modul în care sunt trataţi copiii cu dizabilităţi, autorităţile locale au demarat mai multe anchete.

O astfel de anchetă a fost demarată de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. „Reprezentanţii Inspecţiei Sociale au fost în centru şi au verificat toată documentaţia care ţine de activitate, saloanele în care sunt ţinuţi copiii, au discutat cu personalul care se afla acolo. Aşteptăm şi noi concluziile acestui control”, ne-a declarat Nicoleta Ioviţă, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi.

Fosta directoare a Centrului de Plasament nr. 3 a depus un memoriu şi la Consiliul Judeţului Galaţi. La acest memoriu au fost ataşate şi înregistrările audio făcute în centru. „Doamna Mioara Gheorghiu a depus un memoriu, prin care ne semnalează abateri foarte grave de morală şi de disciplina muncii. Noi am solicitat de la Direcţia pentru Protecţia Copilului o serie de documente, din care să rezulte exact ce s-a întâmplat acolo. Doamna Mioara Gheorghiu, pentru că nu ajungea la nicio concluzie cu salariaţii să declare ce se întâmplă acolo, a înregistrat, din proprie iniţiativă, ceea ce se întâmpla, după-amiaza, în centru. Astfel a constatat că copiii erau maltrataţi, erau jigniţi. Şi eu am ascultat, recunosc, nu până la capăt, acea casetă, fiind impresionată de plânsetele copiilor. Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului ne-au pus la dispoziţie un referat, prin care se arată că femeia care a agresat copiii, Ecaterina Cimpoeşu, a fost dată afară. Ulterior, şi doamna Gheorghiu a fost trimisă la Comisia de Disciplină, în urma căreia i s-a desfăcut contractul de muncă. Orice lacrimă de copil este o crimă, aşa că cei care i-au abuzat pe copii trebuie să plătească”, ne-a declarat Paraschiva Vintilă, referent al Consiliului Judeţului Galaţi.

"Vom propune reevaluarea angajaţilor"

Reprezentanta CJ afirmă, însă, că în memoriul depus de fosta directoare a centrului sunt menţionate şi alte persoane care au participat la agresarea copiilor. „Ciobanu Gabriela şi David Gabriela au asistat, cel puţin aşa susţine doamna Gheorghiu, la asemenea scene şi nu au luat nicio măsură, ci pur şi simplu au asistat, ba i-au agresat şi ele pe copii. Noi intenţionăm să propunem reevaluarea acestor angajate”, susţine reprezentantul CJ Galaţi.

În urma anchetei, Consiliul Judeţean va face recomandări către cei de la Protecţia Copilului, dar „probabil vor fi tardive, deoarece doamna Gheorghiu a declarat că va apela la instanţa de judecată”, a completat Paraschiva Vintilă.

Cazul micuţilor agresaţi în centrul de Plasament nr 3 din Galaţi a ajuns şi la urechile ministrului Muncii, Rovana Plumb, care a anunţat că va demara o anchetă. Ba mai mult, Rovana Plumb a anunţat că îşi doreşte ca în toate centrele de plasament să fie instalate camere de supraveghere, astfel încât astfel de abuzuri să nu mai fie posibile.

Citit 3355 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 08:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.