Dezbatere la Galaţi: De ce are România nevoie de monarhie (FOTO)
Foto: Foto : Anca Spânu

Dezbatere la Galaţi: De ce are România nevoie de monarhie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sala de conferinţe “Nicolae Bălcescu” a Centrului de Afaceri “Dunărea” a găzduit sâmbătă, 26 aprilie, o dezbatere pe o temă încă insuficient cunoscută publicului larg din Galaţi, dar care, în ultima perioadă, suscită din ce în ce mai mult interes. Sub titlul « Monarhia constituţională, un proiect legitim pentru România », evenimentul a reunit membri din toată ţara ai Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), sosiţi în Galaţi, la invitaţia filialei locale a asociaţiei, pentru a explica de ce are România nevoie de monarhie.

Prof. univ. dr. Dan Râpă Buicliu a susţinut o expunere despre tradiţia monarhică a României, dând astfel tonul dezbaterii propriu-zise, care s-a axat pe nevoia acută a ţării noastre de a reveni la un climat de stabilitate şi echilibru pe care doar monarhia i-l poate conferi. De ce avem nevoie de monarhie? Pentru că, din păcate, experienţa celor 50 de ani de comunism şi a celor 25 care au trecut din decembrie ’89 ne-a demonstrat, fără doar şi poate, că românii nu erau pregătiţi pentru republică, o formă de guvernământ care le-a fost, dealtfel, impusă în 1947, prin înlăturarea de pe tron, sub ameninţarea genocidului, a Majestăţii Sale Regele Mihai I. Avem nevoie de monarhie pentru a ne putea recăpăta demnitatea de naţiune independentă, pentru a ne redobândi dreptul la o viaţă mai bună, sub toate aspectele ei, avem nevoie de monarhie pentru a reaşeza România între celelalte monarhii europene care se bucură de un prestigiu incontestabil şi, de ce să n-o recunoaştem, de un nivel de trai ridicat, de o bunăstare către care tindem şi la care avem dreptul.

Acestea ar fi, pe scurt, ideile desprinse din alocuţiunile celor prezenţi, fie ei membri ai conducerii ANRM, precum cei doi copreşedinţi, Cătălin Şerban şi binecunoscuta realizatoare de televiziune Marilena Rotaru, dar şi gălăţeni veniţi la dezbatere din dorinţa de a afla care sunt mijloacele pragmatice, moderne, prin care se poate reinstaura monarhia în România, precum domnii Marian Popa şi prof. Valentin Păvălaşcu. Întâlnirea a fost moderată de preşedintele filialei Galaţi a Alianţei Naţionale pentru Reinstaurarea Monarhiei, Ioan Furtună, secondat de secretarul general, Tiberiu Hirschkorn, şi a cuprins, între altele, prezentări de fragmente din înregistrări provenind din arhiva Marilenei Rotaru, momente care stau mărturie despre sprijinul extraordinar pe care Majestatea Sa Regele îl are atât din partea Coroanei Britanice şi a tuturor caselor nobiliare europene, cât şi din partea unor personalităţi incontestabile ale culturii româneşti şi internaţionale, precum scriitorul Eugen Ionesco.

Pentru toţi cei prezenţi, dezbaterea a fost un prilej atât de evocare a reperelor istorice importante care leagă destinul României de cel al Casei Regale, dar, mai ales, o ocazie de a puncta ceea ce se poate face astăzi şi în viitor pentru ca ţara să revină în matca ei firească, iar românii să aibă un viitor mai bun. De fapt, un viitor. Toţi cei interesaţi de activitatea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, filiala Galaţi, se pot adresa pe mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau telefonic la 0784065432. Amănunte despre activitatea ANRM la nivel naţional găsiţi şi pe www.anrm.ro.

​În imagini: prof. univ. dr. Dan Râpă Buicliu (Foto 3), prof. Valentin Păvălaşcu (Foto 5) și Cătălin Mihai, vicepreşedinte ANRM (Foto 6).

Citit 4134 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Aprilie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.