GALERIE FOTO/ Paştele Blajinilor la Eternitatea: Cerşetorii s-au ţigănit cu poliţia şi au sărit gardul pentru pomană

GALERIE FOTO/ Paştele Blajinilor la Eternitatea: Cerşetorii s-au ţigănit cu poliţia şi au sărit gardul pentru pomană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O mare parte din populaţia urbei s-a aflat duminică în cimitire, unde, prin tradiţie, s-a prăznuit Paştele Blajinilor. Cu maşini, pe jos sau cu autobuzele (suplimentare) puse la dispoziţie de Transurb, gălăţenii care nu pot merge astăzi la morminte au venit în valuri încă de duminică.

La fel de tradiţională ca ouăle înroşite, cozonacul, vinul şi alte bucate aduse spre sfinţire şi împărţite nevoiaşilor, a fost, şi în acest an, prezenţa cerşetorilor. Echipaţi cu sacoşe şi genţi încăpătoare, în care să adune cât mai multă mâncare, pomanagii au venit chitiţi să capete cât mai mult de sufletul lui cutare sau al lui cutare. Numai că... surpriză! Accesul „oficial” al „vânătorilor de împărţeală” a fost restricţionat de poliţiştii locali, prezenţi în număr mare, cel puţin în cel mai vechi cimitir al oraşului - "Eternitatea".

Asta nu le-a lăsat cerşetorilor care nu reuşeau să intre pe poartă decât două soluţii: fie să se ţigănească cu agenţii postaţi la poarta principală - variantă păguboasă, de altfel, pentru că se loveau de invariabile refuzuri, fie să vâneze peste gard mormintele unde „se citea” şi să se înţeleagă prin semne cu enoriaşii pregătiţi să dea de pomană. Pentru a căpăta de-ale gurii, trebuiau însă să ajungă la mormânt, lucru deloc la îndemână, dacă nu erau pregătiţi să execute un salt peste gard. „Mi-a zis românca că îmi dă, dar cum să intru la ea?”, striga plină de năduf o tânără „etnică”, însoţită de vreo 3-4 puradei, care se iţeau neputincioşi de după gardul împrejumuitor de la "Eternitatea".

Pelerinajul la morminte cu ocazia Paştelui Blajinilor - care oficial se serbează astăzi - va continua, în cimitire fiind aşteptaţi în continuare numeroşi gălăţeni. Autorităţile recomandă prudenţă în ceea ce priveşte parcarea maşinilor, un veritabil sport extrem, după cum s-a văzut şi duminică, grijă la bunurile personale şi le pun în vedere celor care duc dorul chiolhanurilor cu grătare la morminte să se abţină, pentru că în caz contrar riscă amenzi usturătoare.

 

Citit 4144 ori Ultima modificare Duminică, 27 Aprilie 2014 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.