Vine VIITURA, suntem pregătiţi? Galaţiul se apără de INUNDAȚII cu vorbe goale
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Vine VIITURA, suntem pregătiţi? Galaţiul se apără de INUNDAȚII cu vorbe goale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dunărea ameninţă din ce în ce mai tare oraşul, avertizarea de cod galben fiind valabilă până pe 26 mai. Acesta este şi motivul pentru care primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a convocat ieri Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), unde a fost aprobată înfiinţarea unei comisii care să inventarieze punctele nevralgice de pe malul Dunării, în vederea eventualelor intervenţii pentru consolidare şi supraînălţare. Comisia va întocmi un raport cu situaţia existentă pe toată lungimea Dunării aferentă municipiului Galaţi. Pe baza acestui raport vor fi dispuse eventualele măsuri de supraînălţare a malurilor fluviului (diguri).

"În momentul de faţă, la dispoziţia CLSU se află 21 de utilaje (motopompe, excavatoare, vidanje, wolla, autobasculante, tractoare, etc.) şi sunt pregătite să intervină 420 de persoane de la societăţile de interes public local (Apă Canal, Apaterm, Gospodărire Urbană, Ecosal, Administraţia Pieţelor şi Transurb). În ceea ce priveşte materialele necesare, sunt pe stoc 22.500 de saci de rafie, 1.130 de kilograme folie plastic, 4.080 de tone nisip", se arată într-un comunicat al Primăriei.

Aşadar, sub ameninţarea unei noi viituri pe Dunăre, autorităţile locale apelează la tradiţionalii saci de nisip, în ciuda faptului că, din 2010 încoace, toţi oficialii care s-au perindat pe la Galaţi, la inundaţii, au promis un dig mai mare şi mai rezistent.

Amintiri şi promisiuni din 2010

În 2010, când apele Dunării au inundat Valea oraşului şi nu numai, la Galaţi a fost pelerinaj de miniştri. Mai mult, pe post de salvatori au venit şi premiul de la acea vreme, Emil Boc, şi preşedintele Traian Băsescu. Toţi au verificat cum se înalţă digul pentru apărarea zonei vechi a oraşului şi a zonei industriale. Fiecare vizită s-a încheiat cu promisiunea că e ultima dată când se face dig din saci de nisip, urmând ca imediat după ce apele se vor retrage vechiul dig să fie consolidat şi înălţat.

Au trecut de atunci aproape patru ani, iar de dig nu şi-a mai amintit nimeni. Cum banii promişi de guvern n-au fost alocaţi, cheltuielile fiind estimate la câteva milioane de euro, Galaţiul este apărat în continuare de digul vechi. Este adevărat că acesta a fost uşor cosmetizat după inundaţiile din iulie 2010, când Dunărea a atins, la Galaţi, cota maximă istorică de 690 de centimetri.

Anul acesta, specialiştii spun că Dunărea va atinge la Galaţi o cotă de "doar" 605 cm, cu cinci centimetri peste cota de inundaţie. Dacă însă fluviul va fi mai mare, ar fi afectate câteva sute de case, zeci de firme, printre care şi Şantierul Naval „Damen" şi Spitalul CFR.

Cum toate vorbele aruncate-n vânt de politicieni nu s-au materializat, singura soluţie la îndemâna autorităţilor locale rămâne celebrul dig din saci de nisip, pentru care de altfel se şi fac pregătiri în aceste zile.

Citeşte şi:

Bilanţul dezastrelor provocate de inundaţii: În 2010 am avut pagube uriaşe

Citit 4344 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Mai 2014 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.