ALERTĂ LA GALAŢI! A fost înregistrat al doilea DECES cauzat de GRIPĂ
Foto: Foto Bogdan Codrescu

ALERTĂ LA GALAŢI! A fost înregistrat al doilea DECES cauzat de GRIPĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bolnava nu era vaccinată împotriva bolii * Numărul de viroze a crescut în doar o săptămână cu 50 la sută * Spitalul de Copii a devenit neîncăpător pentru numărul mare de copii bolnavi


O gălăţeancă, în vârstă de 43 de ani, diagnosticată cu gripă, a murit săptămâna trecută. Femeia a început să se simtă rău de luni, 23 februarie. Avea temperatură, respira cu greu şi tuşea fără întrerupere. În ziua următoare, pentru că îi era tot mai rău, a mers la medic şi a fost internată la Spitalul de Urgenţă Galaţi, în secţia Medicală I. Doar o zi mai târziu, pe 25 februarie, a fost transferată în stare gravă în secţia Anestezie, Terapie Intensivă a aceluiaşi spital. Deja avea nevoie de aparate pentru a putea respira. În ciuda tratamentului cu antibiotice, pacienta a murit în aceeaşi zi.

Bolnava nu era vaccinată

"Diagnosticul a fost de infecţie respiraţie acută şi de bronhopneumonie. Confirmarea de gripă cu virusul gripal B a venit de la Institutul Cantacuzino pe data de 2 martie. Ancheta epidemiologică a arătat că bolnava nu a avut contact cu un alt caz confirmat de gripă şi nici nu a călătorit în străinătate. De asemenea, nu era vaccinată antigripal. Din evidenţele medicului de familie, a rezultat că femeia suferea deja de hipertensiune arterială oscilantă, de tiroidită autoimună şi de anemie periferică", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Acesta este al doilea deces cauzat de gripă în judeţul Galaţi, de la începutul acestui an. O asistentă medicală în vârstă de 47 de ani, de la Spitalul Municipal Tecuci, a murit pe 22 februarie, după ce a contractat virusul AH1N1. Medicii specialişti spun că numărul mai mare de îmbolnăviri de viroze respiratorii, pneumonii şi gripe nu este cauzat de formele mai agresive de boală. "Nu este vorba de un virus gripal mai agresiv. E o boală ca oricare alta. Acolo unde întâlneşte un organism slăbit, virusul poate duce la manifestări mai grave, posibil chiar deces", a explicat dr. Miruna Drăgănescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Explozie de viroze şi pneumonii

Peste 4.700 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii în săptămâna 23 februarie -1 martie. Este un record al numărului de îmbolnăviri din actualul sezon rece. Săptămâna precedentă (16-22 februarie), medicii gălăţeni luaseră în evidenţă 3.161 de pacienţi cu infecţii respiratorii acute. Creşterea de la o săptămână la alta este astfel de 50 la sută. Preşcolarii şi şcolarii cu vârste cuprinse între cinci şi 14 ani par a fi cei mai vulnerabili în faţa virusurilor de sezon. Acest lucru se explică, spun medicii, prin faptul că grădiniţele şi şcolile reprezintă mediul perfect pentru răspândirea microbilor.

Şi în cazul pneumoniilor s-a înregistrat o creştere a numărului de îmbolnăviri, de la 537 în intervalul de timp 16 - 22 februarie, la 707, în săptămâna 23 februarie - 1 martie. De data aceasta, grupa de vârstă de până la un an este cea mai predispusă la îmbolnăviri, cu 140 de cazuri din totalul de 707.

Cum mulţi dintre pacienţii cu pneumonii au nevoie de internare, saloanele de la Spitalul de Copii "Sf. Ioan" au devenit în ultima vreme neîncăpătoare. "Sunt mai mulţi copii bolnavi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Uneori, suntem nevoiţi să îi ţinem şi câte doi în pat. În prezent avem 240 de copii internaţi în spital, foarte mulţi dintre ei cu boli de sezon", a precizat dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru.

Fără antibiotice luate după ureche

Specialistul spune că şi simptomele diferă faţă de alţi ani. "Apar mai des dureri musculare şi dureri de cap. Copiii care nu au împlinit încă un an sunt cei mai expuşi, pentru că nu au încă dezvoltată o memorie imunologică. Mulţi dintre copii iau microbii de la fraţi, de la şcoală sau de la grădiniţă. Ca recomandări, atunci când apar semnele minore de boală (curge nasul, strănut - n.r.), copilul este mai bine să nu meargă la şcoală. Ceaiurile şi apa sunt foarte importante, precum şi vitamina C luată cu precădere din citrice. Dacă apare febra şi durerea de cap, este obligatoriu să mergem cu copilul la medic. Antibioticele nu trebuie luate decât la recomandarea medicului. Mare atenţie şi la aspirină, medicament care nu trebuie dat copiilor mai mici de 12 ani", a concluzionat dr. Baciu.


CITEŞTE ŞI: Cum deosebim gripa de o simplă răceală

Citit 6620 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.