Primăria pregăteşte EXPROPRIERILE din Ancora şi Traian

Primăria pregăteşte EXPROPRIERILE din Ancora şi Traian
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Demolarea garajelor rămase întregi printre ruinele din Complex Ancora şi lărgirea cu încă două benzi a străzii Traian între Piaţa Centrală şi strada Brăilei nu se pot face decât cu exproprierea pentru cauză de utilitate publică a unor gălăţeni * Pentru a putea face acest lucru, Primăria, plăteşte două firme să-i facă planurile urbanistice de restructurare urbană


Nu mai puţin de 129.300 de lei le va plăti Primăria municipiului Galaţi firmelor Bodo Invest SRL şi Proiect SRL pentru elaborarea planurilor urbanistice necesare pentru restructurarea urbană a două zone din Galaţi. Este vorba despre Complexul Comercial Ancora şi despre zona străzii Traian, cuprinsă între Metro şi strada Brăilei. De fapt, municipalitatea pregăteşte în acest fel documentaţia care va sta la baza exproprierilor care vor permite restructurarea urbană a zonei Ancora (demolarea garajelor) şi lărgirea străzii Traian. Mai trebuie spus că licitaţia câştigată de cele două firme a plecat de la suma de 238.500 de lei, şi pentru contract s-au bătut cinci ofertanţi.

Garajele, la numărătoare

Complexul Ancora arată ca după bombardament după ce autorităţile au încercat să demoleze garajele pentru a realiza o parcare cu spaţii verzi, micro-piaţă şi zonă de socializare. Planul de restructurare urbană a eşuat din cauză că Primăria nu s-a înţeles cu proprietarii de garaje. Aşa că firmele Bodo şi Proiect au misiunea de a elabora, în termen de 90 de zile, Planul Urbanistic Zonal de restructurare urbană a Complexului Comercial Ancora – Mazepa I şi de amenajare a unei artere de legătură între străzile Alexandru Lăpuşneanu şi Roşiori, inclusiv a unor spaţii de parcare. Pentru a-i expropria pe gălăţenii care sunt proprietari pe garaj cât şi pe terenul de sub construcţie, autorităţile au hotărât crearea acestei artere de legătură, convinse că va contribui la fluidizarea traficului auto şi pietonal.

„În conformitate cu Legea 255 din 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes local, planul topografic va conţine şi coridorul de expropriere, precum şi lista proprietarilor şi ai altor titulari de drepturi reale ale căror imobile sunt afectate de coridorul de expropriere. Vor fi identificate şi nominalizate imobilele propuse pentru expropriere precum şi avantajele economico-sociale, ecologice sau de altă natură care pot susţine necesitatea lucrărilor”, se arată în documentele licitaţiei.

Lărgirea străzii Traian

Aceleaşi firme vor trebui ca în termen de o sută de zile să realizeze Planul Urbanistic Zonal pentru restructurarea urbană şi modernizarea arterei Traian, între Metro şi strada Brăilei. Aşa cum v-am mai informat, autorităţile au decis lărgirea carosabilului arterei pe tronsonul strada Tecuci – strada Brăilei, iar măsura implică exproprieri. Prin urmare, şi în acest caz, firmele Bodo şi Proiect vor stabili coridorul de expropriere, precum şi lista proprietarilor care vor fi afectaţi.

Totodată, atât pentru Ancora, cât şi pentru Traian, va fi realizat un ghid de bune practici pentru reabilitarea energetică, anveloparea, mansardarea blocurilor, va fi stabilită gama coloristică pentru faţade şi obligativitatea refacerii în totalitate a elementelor decorative. De asemenea, se vor hotărî şi categoriile de intervenţii posibile la construcţiile existente în vederea îmbunătăţirii calităţii arhitectural-ambientale a zonei, reconfigurarea protejarea şi valorificarea spaţiilor verzi. Documentaţia va fi însoţită de planşe şi simulări 3D a propunerilor privind reconfigurarea circulaţiei carosabile, pietonale, spaţii verzi şi reabilitate/completare fondul construit.

Pe baza acestor documente, Primăria va putea face pasul următor pentru exproprierea pentru cauză de utilitate publică.


Citeşte şi: Primăria Galaţi SCHIMBĂ regulile de CIRCULAŢIE RUTIERĂ în oraş. Proiect în dezbatere publică

 

Citit 4277 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Martie 2015 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.