Maxi-taxiurile revin pe traseele din Galaţi începând cu 1 mai

Maxi-taxiurile revin pe traseele din Galaţi începând cu 1 mai
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contractele cu operatorii privaţi din transportul de persoane vor fi reziliate unilateral * Pe baza prevederilor contractuale, însă, transportatorii sunt obligaţi să-şi continue activitatea pe traseele Galaţiului


Gălăţenii dependenţi de transportul local vor avea din nou de ales, de astăzi, între autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele societăţii publice Transurb şi microbuzele private. Greva şoferilor de maxi-taxi s-a încheiat, iar din această dimineaţă transportul privat va funcţiona în regim regulat. Operatorii au decis să scoată din nou cele 180 de microbuze din parcări, după ce autorităţile au găsit soluţia pentru ca ei să-şi continue activitatea pe termen aproape nelimitat.

Rezilierea ca soluţie

"Aveţi încredere în ce vă spun, mergeţi la muncă! Rugămintea mea e una de la om la om: nu vă agravaţi situaţia, pentru că aveţi patru zile de când n-aţi prestat. Suntem obligaţi să vă cerem, contractual, daune-interese", le-a spus primarul Marius Stan zecilor de şoferi de maxi-taxi, care îl aşteptau, ieri după-amiază, pe treptele Prefecturii, să vină la şedinţa Consiliului Local. Patronii lor aşteptau deja să ia cuvântul în faţa aleşilor întruniţi în şedinţă ordinară. Trebuie spus că, la prânz, edilul a discutat din nou atât cu operatorii de transport, cât şi cu o delegaţie a şoferilor.

În faţa aleşilor locali, prin vocea lui Teodoru Dobriţoiu, operatorii şi-au expus principala doleanţă: prelungirea cu încă doi ani a licenţelor de transport, care expiră pe data de 8 mai.

Primarul Marius Stan a replicat că s-a consultat cu avocaţii, iar contractele nu prezintă niciun fel de posibilitate legală de fi prelungite. "Ţinând cont de faptul că transportatorii, cu de la sine putere, au încălcat prevederile contractului care era în vigoare până pe data de 7 mai, legea ne obligă să îl reziliem unilateral, lucru pe care îl vom face în termenul cel mai scurt. Ne prevalăm mai departe de faptul că, până la finalizarea tuturor paşilor pe care noi trebuie să-i facem pentru organizarea unei noi licitaţii sau delegare de gestiune - iar aceşti paşi durează ca timp - transportatorii privaţi sunt obligaţi să presteze serviciul public de transport! Avansasem într-o discuţie anterioară cu operatorii privaţi un termen de trei luni, dar trei luni pot fi şase, opt! Nu ştie nimeni să spună cât vor dura paşii. Procedurile pentru licitaţia pentru cartierul social din Drumul Viilor au durat 14 luni!", a declarat Marius Stan.

Edilul a remarcat că, în aceste patru zile, transportul public a funcţionat, dar nu are garanţia că flota şubrezită a Transurb mai rezistă la o solicitare prelungită. Şi că nu este echitabil să fie cumpărate autobuze SH când operatorilor li s-au cerut microbuze cu Euro 5.

Transurb, la loc comanda

Din 9 mai, Transurb ar fi trebuit, conform unei hotărâri a Consiliului Local, să intre şi pe traseele de maxi-taxi. Acest lucru, însă, nu se va întâmpla. Potrivit primarului, chiar dacă se reziliază contractul cu operatorii, rămâne valabil articolul care spune că: "în cazul întreruperii contractului nu la termenul-limită şi nici din condiţii de forţă majoră, operatorii sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea astfel încât sistemul de transport public să nu fie perturbat, până la organizarea viitoarei licitaţii".

"O nouă licitaţie, conform regulamentului european 1370 trebuie anunţată cu un an înainte şi apoi pregătită. Dacă anunţăm cu un an înainte, dar finalizăm procedurile într-un timp mai scurt, putem să desfăşurăm licitaţia. Prelungirea e pe un termen aparent nelimitat, dar este limitat de realizarea paşilor pe care ni i-am propus, care, sper eu, să fie cât mai operativi, dar am îndoielile mele legat de ceea ce înseamnă birocraţia, modul în care funcţionează sistemul de administraţie centrală", a punctat Stan.


CITEŞTE ŞI: UPDATE/ GREVĂ MAXI-TAXI LA GALAŢI. Operatorii privaţi protestează în faţa Primăriei

Citit 15230 ori Ultima modificare Joi, 30 Aprilie 2015 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.