Peste 200 de gălăţeni au REFUZAT CARDUL DE SĂNĂTATE, din "motive religioase" sau "din superstiţie"

Peste 200 de gălăţeni au REFUZAT CARDUL DE SĂNĂTATE, din "motive religioase" sau "din superstiţie"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

228 de asiguraţi din judeţul Galaţi nu au acceptat cardul de sănătate, invocând motive religioase, superstiţii sau convingeri ce ţin de propria conştiinţă. Mai exact, elementul incriminat de potenţiale pericole este cipul care se regăseşte pe acest document. Majoritatea asiguraţilor care au ales această opţiune sunt persoane vârstnice, acestea motivându-şi refuzul într-un mod cât se poate de simplu: cardul "contravine" religiei.

Alternativă pentru superstiţioşi

"Fiecărei persoane asigurate care a refuzat cardul îi rămâne varianta solicitării unei adeverinţe care să ateste calitatea de asigurat. Această adeverinţă se eliberează la cerere, la ghişeele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi. Problema este că această adeverinţă are o valabilitate de doar trei luni, faţă de cinci ani, cât este valabil cardul. Astfel, adeverinţa trebuie reînnoită de patru ori pe an.

Aproape 1.000 de carduri, distruse sau pierdute

Pe lângă gălăţenii care au refuzat în mod eliberat "unealta Satanei", alţi aproape 1.000 de asiguraţi au venit la CJAS pentru a cere un nou card de sănătate, după ce pe primul l-au pierdut, l-au distrus sau nu sunt mulţumiţi de informaţiile inscripţionate pe el. Pe lângă cererea de solicitare a unui nou card, "neatenţii" trebuie să plătească şi o taxă de tipărire şi transport în valoare de 15,5 lei.

În total, peste 430.000 de carduri au fost tipărite pentru asiguraţii din judeţul Galaţi. Cea mai mare parte a acestora a fost distribuită prin poştă. Acolo unde poştaşul nu l-a găsit acasă pe titular, cardul a fost returnat la CJAS. Peste 6.000 de gălăţeni se află în această situaţie, cardurile lor fiind încă la sediul instituţiei, de unde aşteaptă să fie ridicate. În jur de 180 de carduri aparţinând unor foşti angajaţi ai Armatei au fost trimise de asemenea la CJAS.

Deşi a devenit obligatoriu de la 1 mai, cardul de sănătate funcţionează încă în paralel cu sistemul de până acum. Această situaţie va continua până la 1 august, iar scopul este acela de a le permite deopotrivă medicilor şi pacienţilor să se obişnuiască cu noul sistem electronic.

Iată însă cum poate fi folosit propriu-zis cardul de sănătate atunci când aveţi o problemă de sănătate.

La medicul de familie şi la cel specialist

În asistenţa medicală primară (medicina de familie - n.r.) şi în cabinetele medicilor dentişti aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Galaţi, trebuie să prezentaţi cardul de sănătate în momentul acordării consultaţiei sau a tratamentului. Şi la medicul specialist (în policlinicile spitalelor - n.r.), cardul este folosit în momentul acordării serviciului medical, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical, pentru care nu este necesară prezentarea cardului şi pentru care pacientul trebuie să plătească. Gălăţenii care au nevoie de diferite proceduri clinice pentru reabilitare medicală sau de acupunctură prezintă cardul în momentul acordării acestor servicii. Dacă tratamentul implică prezentarea zilnică la cabinetul de recuperare sau de acupunctură, asiguratul trebuie să aducă documentul cu ocazia fiecărei şedinţe.

La laboratorul de analize

Pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face în momentul recoltării probelor în centrele medicale de stat sau private aflate în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi. În cazul examenelor de urină şi examenelor de materii fecale, dacă acestea sunt singurele investigaţii recomandate, cardul se utilizează în momentul depunerii probelor la laborator. Dacă sunt recomandate şi alte analize de laborator, documentul trebuie prezentat atunci când personalul medical recoltează probele de laborator. Pentru investigaţiile de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară, utilizarea cardului se face atunci când asiguratul face respectivele analize.

La internarea în spital

Dacă persoana trebuie să stea internată în spital mai multe zile, cardul este folosit în momentul internării şi în cel al externării. Excepţie fac situaţiile în care bolnavii sunt internaţi în urma unei urgenţe medicale. Dacă pacientul este transferat la alt spital, prezentarea cardului nu mai este obligatorie. În cazul spitalizării de zi, prezentarea documentului se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este cel de urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în unităţile de primiri urgenţă.

Pentru îngrijirile la domiciliu

Furnizorul de îngrijiri medicale la domiciliu sau de îngrijiri paliative trebuie să aibă asupra sa, atunci când merge la pacienţi, un laptop şi cititorul de carduri. Cardul trebuie folosit în fiecare zi în care se acordă aceste îngrijiri. Pentru dispozitive medicale, este necesară utilizarea cardului de sănătate, dacă dispozitivul medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/ punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. În situaţia în care ridicarea dispozitivului medical de la sediul lucrativ/ punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale se face de către aparţinătorul beneficiarului - membru al familiei (părinte, soţ/ soţie, fiu/ fiică), împuternicit legal - se utilizează cardul sau cartea de identitate/ buletinul de identitate/ paşaportul aparţinătorului. În situaţia în care dispozitivul medical este trimis prin poştă, curierat, transport propriu ori închiriat, prezentarea documentului nu este necesară.

Citit 1701 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.