Ziua (parţial) fără maşini, celebrată între Brăila şi Galaţi. Cu bicicletele în basculantă şi bicicliştii în autocar (FOTO)

Ziua (parţial) fără maşini, celebrată între Brăila şi Galaţi. Cu bicicletele în basculantă şi bicicliştii în autocar (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ziua fără Maşini s-a transformat, între Brăila şi Galaţi, în ziua bicicletelor înghesuite în basculantă şi a bicicliştilor transportaţi cu autobuzele pe ale căror parbrize au fost lipite afişe cu „Ziua Internaţională fără Maşini”. Pare o glumă, dar nu este. După cum v-am anunţat, peste 200 de gălăţeni şi brăileni ar fi trebuit să facă ieri o punte, pe biciclete, între cele două oraşe, pentru a marca Ziua fără Maşini. Numai că lucrurile au luat o altă turnură...

Aşa cum fusese stabilit, la ora 13,30, bicicliştii din Galaţi şi-au dat întâlnire pe esplanada de la Sala Sporturilor şi au pornit în convoi spre parcarea din faţa Universităţii ”Danubius”. Între cei aproximativ o sută de ciclişti i-am remarcat pe Tincuţa Vrabie, directoarea generală a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi, pe colegul nostru informatician de la „Viaţa liberă”, Adrian Barbu, dar şi pe Gabriel Diaconu, studentul gălăţean care a parcurs cu bicicleta, în 25 de zile, drumul de la Londra până în Valea Plopului - 3.300 de kilometri - în scop umanitar.

Vin brăilenii!

În parcarea din faţa Universităţii „Danubius”, gălăţenii i-au aşteptat pe brăileni. Surpriză! În loc să vină pe biciclete, aşa cum fusese anunţat, aceştia au ajuns în Galaţi cu două autobuze şi şi-au coborât bicicletele dintr-o basculantă. Ce-i drept, cele trei maşini aveau pe parbriz un afiş cu numele acţiunii, „Ziua Internaţională Fără Maşini”. Brăileni purtau tricouri roşii, inscripţionate pe piept cu mesajul „Brăila 2021 - capitală culturală europeană”, iar pe spate cu „Ziua fără Maşini” şi le-au oferit şi gălăţenilor echipament identic. Îmbrăcaţi la fel, au pornit către Sala Sporturilor.

Greu la deal

Aşa aveau să constate câţiva dintre participanţi care au urcat bulevardul Galaţi la pas, ţinându-şi bicicleta de ghidon. La Sala Sporturilor au făcut o poză de familie, ca amintire. Apoi, brăilenii şi-au urcat bicicletele în rabă şi au pornit cu autocarele spre casă.

„Ne-am propus să venim până la jumătatea digului, unde să ne întâlnim cu prietenii din Galaţi, însă o problemă organizatorică ne-a împiedicat să facem acest lucru. Noi am parcurs astăzi jumătate din municipiul Brăila pe biciclete, însă lungimea digului este de peste 18 km şi era destul de obositor pentru un copil de 14 ani să parcurgă tot drumul în condiţii de securitate maximă. Am optat pentru această soluţie de compromis, să urcăm copiii în autobuze şi să parcurgem cel puţin o bucată de drum în Galaţi”, ne-a declarat Camelia Guşatu, directorul Direcţiei de Cultură, Învăţământ, Sport, Turism din Primăria municipiului Brăila.

Evenimentul de ieri face parte din calendarul manifestărilor organizate de Brăila pentru obţinerea titlului de ”Capitală culturală europeană în 2021”, competiţie în care are susţinerea Galaţiului, în urma unui acord semnat între primarii celor două oraşe, Marius Stan şi Aurel Simionescu.

Foto Anca Melinte

Citit 2907 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.