Gălăţenii - de gardă la bazine!

Gălăţenii - de gardă la bazine!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plaja Dunărea era, duminică, plină ochi * Cu mic, cu mare, sute de gălăţeni s-au bronzat până spre seară, chit că specialiştii îi sfătuiesc să rămână la umbră, măcar la orele prânzului *

Cum ieri termometrele au urcat şi până la 30 de grade, mulţi dintre gălăţeni şi-au luat cearşafurile, prosoapele de baie şi loţiunile de soare şi s-au refugiat pe plaja Dunărea. Nu pentru că acolo soarele ar fi fost mai blând.

S-or fi gândit, în schimb, că dacă tot e weekend şi trebuie să înduri temperaturi sufocante, e mai bine să o faci în costum de baie, pe marginea unui bazin de înot sau la o terasă umbrită, cu o îngheţată sau cu bere rece în faţă.

Şi, la urma urmei, ce dacă razele ard şi specialiştii repetă într-una că soarele  amiezii e din cale-afară de periculos pentru piele? Luni e din nou zi de muncă, aşa că vara trebuie trăită din plin, măcar la sfârşit de săptămână. Şi câţi dintre noi s-ar trezi cu noaptea-n cap, numai ca să prindă soarele dimineţii?

Când marea e departe…

Cearşafurile se întindeau ieri mai peste tot: pe nisip, pe marginea bazinelor de înot sau pe dealul care coboară dinspre Turnul de Televiziune. Că deh, nu toţi îşi permit să-şi facă vacanţa la mare, la soare sau prin diverse destinaţii exotice unde un sejur de o săptămână costă cât salariul unui gălăţean pe un an.

În consecinţă, la doar câteva minute de casă amatorii de soare, bine unşi cu loţiuni sau încrezători în propria rezistenţă la ultraviolete, se relaxau, departe de grijile săptămânii care tocmai s-a încheiat.

„Venim cam în fiecare an, înainte să mergem la mare, ne călim. Şi în plus e mai frumos, e aer curat aici”, ne-a spus Aida. Lângă ea, doi tineri, unul de 32 şi altul de 20 – ambii pe nume Cristi – au încins un joc de table. Nu le e frică de soare? îi întrebăm.

„De ce, ce are soarele? Avem loţiune de plajă şi o să rămânem aici cât o să rezistăm. E mai bine aici, te mai întâlneşti cu unul, cu altul…”.

La câteva zeci de metri mai încolo, de data aceasta pe marginea unui bazin pentru copii, am întâlnit-o pe doamna Vasilica. Ne spune că a venit cu nepoţii, întorşi de curând din Italia. „Mai stăm vreo oră, după aceea plecăm. Avem timp să mai venim, că or să rămână toată vacanţa”, ne-a explicat doamna, cu ochii în permanenţă spre bazinul în care se scăldau nepoţii. Peste tot, râsete, ţipete şi o voie bună specifică celor mici. 

Nu demult primisem o sesizare pe adresa redacţiei din partea unei cititoare care ne informa că fiica dumneaei de 8 ani se rănise făcând baie, din pricina faptului că ceva de pe fundul unui bazin pentru copii – un obiect sau o bucată de vopsea scorojită – îi intrase adânc în talpă.

Am aşteptat îndelung pe marginea bazinelor pentru cei mici şi am încercat să vedem dacă ceva este în neregulă. Cel puţin atât cât am rămas noi acolo, nimic rău nu s-a întâmplat. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să fiţi atenţi la locurile în care se scaldă copilul dumneavoastră! Paza bună trece primejdia rea.

La prânz, terasele nu erau supraaglomerate, dar pe măsură ce se înserează, clienţii nu se mai lasă aşteptaţi. „Dacă pleci….”  răsuna  de la o terasă mai îndepărtată. Nu că s-ar fi grăbit cineva să plece, dar aşa e cântecul.

Din alte boxe răzbătea un fel de muzică populară, iar din maşinile gălăţenilor veniţi să facă baie, de toate pentru toţi: reggae, hip-hop, dance, pop etc. Mirosul de mici se mai face simţit câteodată, până în buza bazinului.

Toplessul nu e la prea mare căutare pe plaja Dunărea, cel puţin deocamdată. Dar vara e lungă, iar moda se mai şi schimbă, mai ales pentru doamnele şi domnişoarele care vor, în permanenţă, se le arate celor din jur cât de lipsite de inhibiţii sunt. Marea e departe, dar are şi Dunărea farmecul ei! 

Românul, frate cu pet-ul

Din păcate, nu toţi gălăţenii care îşi întind cearşaful pe plajă sunt suficient de civilizaţi încât să păstreze curăţenia în zonă. La marginea plajei, pe o scară ce coboară spre Dunăre, tronează o grămadă de peturi, de pungi cu deşeuri, etc.

E drept că nu e tocmai plăcut, după ce te-ai prăjit o zi întreagă la soare, să cari după tine o pungă cu gunoi până la cel mai apropiat coş. Dar nici lipsa de bun simţ nu e o soluţie mai bună!

Of, gramatica mea!

Suntem de acord – în bazin facem baie şi atât. Nu aruncăm ambalaje, pungi şi nu facem alte alea pentru care omul a construit spaţii intime, încă din Antichitate. Dacă totuşi o „ve-ţi” face, riscaţi o amendă.

Bine că, în ceea ce priveşte limba română, putem să ne facem poftele cât dorim: nu există amenzi. Îi lăsăm pe autorii mesajului să afle singuri cum se scrie corect cuvântul cu pricina.

Până una alta, vă putem spune că intrarea la plaja Dunărea costă patru lei pentru un adult. Elevii, studenţii şi pensionarii scapă cu 2,5 lei de persoană, preţ care se percepe suplimentar şi pentru intrarea cu maşina.

Vreţi soare, soare aveţi! Nu uitaţi, însă, că şi umbra are rostul ei. Ar fi păcat să rămâneţi în casă zile în şir pentru că v-aţi grăbit şi aţi rămas prea mult în bătaia razelor care „muşcă”, mai ales în toiul zilei.

Citit 1464 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.