Aveţi grijă ce cumpăraţi! ALIMENTE EXPIRATE de un an, comercializate în judeţ

Aveţi grijă ce cumpăraţi! ALIMENTE EXPIRATE de un an, comercializate în judeţ
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Zeci de nereguli la produsele alimentare specifice sărbătorilor pascale au fost depistate de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi, la 23 de unităţi comerciale de pe raza judeţului. Comisarii au verificat calitatea produselor comercializate (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe baza de cacao şi grăsimi vegetale, produse de patiserie, vin), informarea consumatorilor, condiţiile de depozitare şi modul de indicare a preţurilor. Au fost aplicate 22 de amenzi contravenţionale, în valoare de 68.100 de lei, şi un avertisment.

Pericolul din magazine 

Potrivit unei informări a CJPC Galaţi, un operator economic a fost identificat cu preparate din carne expirată, în valoare de 475,5 lei. Totodată, s-au găsit sortimente din carne congelată care nu aveau traduse în limba română informaţiile de pe ambalaje, precum şi preparate din carne fără a fi însoţite de elemente de identificare.

În ceea ce priveşte produsele de patiserie, operatorii economici comercializau diverse sortimente de fursecuri expirate, iar unul dintre aceştia nu avea verificare metrologică la cântarul din dotare. În şapte magazine se comercializau, în vrac, produse de patiserie fără a afişa data durabilităţii minimale şi ingredientele alergene. Mai mult, în şase magazine se comercializau bomboane expirate de un an, iar în altele trei s-au găsit brânzeturi expirate chiar şi de trei luni. Câţiva comercianţi aveau în vânzare vin în vrac, fără elemente de identificare (anul recoltei, concentraţia alcoolică, sortiment) şi fără buletin de analiză.

Sfaturi pentru consumatori

CJPC Galaţi recomandă achiziţionarea cărnii numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, să se evite cumpărarea de carne din „portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul este mic. Comerciantul respectiv nu asigură condiţii optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu eliberează bon fiscal. Este indicat să se citească eticheta vopselei de ouă şi termenul de valabilitate, să se evite achiziţionarea vopselelor nedestinate uzului alimentar. La orice produs se va citi data expirării şi preţul, care trebuie verificat şi pe bonul de casă.

Citit 4479 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.