„Viața liberă”, în dialog cu doamnele din conducerea Consiliului Județean. Interviu în oglindă

„Viața liberă”, în dialog cu doamnele din conducerea Consiliului Județean. Interviu în oglindă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Chiar dacă luna martie, cunoscută ca „luna femeilor”, s-a încheiat de câteva zile, pentru o altă perspectivă, cea feminină, a activității Consiliului Județean Galați, am abordat recent două doamne din conducerea instituției, vicepreședintele Doina Cucu și noul county-manager (administrator public), Camelia Epure. Răspunsurile lor la întrebările adresate de cotidianul nostru le puteți citi, aproximativ „în oglindă”, în cele două interviuri din această pagină.

Interviu cu vicepreședintele Consiliului Județean. Doina Cucu: „Este foarte greu să nominalizez doar trei proiecte interesante”

- Din experiența dvs. administrativă, care au fost, să spunem, cele mai interesante trei proiecte la implementarea cărora ați participat efectiv?

- Este extrem de dificil să nominalizez doar trei proiecte, deoarece fiecare investiție pe care Consiliul Județean (CJ) Galați o realizează este importantă. Se muncește la fel și pentru un așa-zis proiect mai mic, și pentru o investiție de anvergură. La final, toate au un impact major asupra dezvoltării comunității, ceea ce contează cu adevărat. Am fost și sunt implicată în multe proiecte, fie atunci când eram county-manager, fie acum, când cu onoare reprezint comunitatea gălățeană din postura de vicepreședinte. Indiferent că vorbim de gestionarea unor proiecte pentru sănătate sau pentru infrastructură rutieră, de clarificare a unor probleme de cadastru sau, pur și simplu de identificare, de multe ori în cel mai scurt timp, a unor soluții, chiar și tehnice, toate m-au construit ca om de administrație, iar orice victorie pentru binele oamenilor îmi aduce o bucurie de nedescris. Orice pas pe care îl facem înainte, indiferent de munca depusă îți aduce o mare satisfacție. De aceea, spuneam că este foarte greu să nominalizez doar trei proiecte interesante, pentru că toate au provocări și satisfacții și toate necesită muncă, implicare, dedicare, atenție și multă dorință de a schimba în bine lucrurile. De asemenea, mă bucur și atunci când reușim să atragem bani europeni pentru județul nostru. Și aici mă refer la fiecare proiect, mare sau mic din punct de vedere financiar, pe care îl câștigăm. Însă, toate acestea nu se pot face fără o echipă, iar noi lucrăm în echipă, ne sprijinim și colaborăm intens. Altfel, nici nu cred că poți să reușești în administrație. Și pentru asta le mulțumesc tuturor celor cu care, iată, de câțiva ani, lucrez împreună.

- Care ar fi principalele priorități de dezvoltare ale județului?

- Aș putea menționa sănătatea, infrastructura de transport, educația, cultura și, de ce nu, agrementul. Sistemul sanitar gălățean, grație investițiilor majore făcute de CJ, atât în clădiri noi, modernizări și extinderi ale celor existente, cât și în dotări cu aparatură medicală de top, a făcut pași importanți spre a asigura servicii medicale de calitate. În aceeași măsură, infrastructura de transport a fost modernizată și se află în plin proces de extindere, se investește în educație, cultură și agrement. S-au făcut pași importanți în toate aceste direcții și se lucrează intens la atragerea de fonduri din toate sursele de finanțare existente.

- Prezența femeilor în aparatul de specialitate al Consiliului Județean este una consistentă, dar cum vedeți dvs. gradul de participare al acestora în funcții de decizie la nivel național?

- Da, la CJ doamnele sunt puternic implicate. Ușor, ușor, doamnele se implică din ce în ce mai mult în zona de conducere. Lucrurile, cred eu, s-au schimbat în ultimii ani. Trebuie să avem mai mult curaj și să ne implicăm mai mult. Cu toții trebuie să înțelegem că pentru a face performanță, indiferent de domeniu, avem nevoie de profesioniști, iar eu știu foarte multe doamne și domnișoare extrem de bine pregătite. În mod similar cred că evoluează lucrurile și la nivel național.

- Cum se împacă responsabilitățile de la job cu "funcțiile" de soție și mamă?

- Aici se află secretul femeilor, în puterea de a găsi formula perfectă între viața de familie și muncă. E o adevărată provocare, însă, cu puțină organizare și cu ceva ajutor din partea tehnologiei, reușesc și să rezolv problemele de serviciu, și să am timp, zi de zi, pentru minunea din viața mea, să vorbim, să ne jucăm sau să facem temele împreună.

Interviu cu noul county-manager al Consiliului Județean. Camelia Epure: „Întotdeauna voi face politica de dezvoltare a județului”

- Recent, ați fost numită în funcția de county-manager. Ce înseamnă acest lucru, mai exact ce responsabilități suplimentare ați primit?

- În calitate de county-manager, sau administrator public al Consiliului Județean (CJ), voi îndeplini atribuțiile delegate de către președintele instituției. Numirea în această funcție mă onorează, iar, în cadrul CJ, președintele, domnul Fotea, a construit o echipă alături de care lucrez zi de zi de aproape șapte ani. Acest răstimp mi-a oferit oportunitatea să cunosc îndeaproape echipa și să o apreciez. În limitele competențelor delegate în mod explicit, voi coordona activitatea unor structuri din cadrul aparatului de specialitate și al unităților sanitare din subordinea Consiliului Județean. Referitor la atribuțiile delegate de președinte, precizez faptul că atragerea de finanțări nerambursabile și implementarea proiectelor pentru care sunt semnate deja contracte de finanțare vor rămâne în continuare principala zonă în care îmi voi desfășura activitatea.

- Ați fost implicată în mai toate proiectele cu fonduri europene ale CJ din ultima vreme. Pe o scară de la 1 la 10, cum apreciați nivelul de birocrație al unor astfel de investiții, în raport cu cel de satisfacție de la momentul încheierii lor?

- Pentru un răspuns cu o abordare cât mai obiectivă la această întrebare, trebuie să am în vedere natura, amploarea și complexitatea investițiilor pe care le avem în curs de derulare. În funcție de toate aceste aspecte, putem vorbi despre volumul de documente, birocrație și de tipul de proceduri pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit. Sunt destul de multe investiții care au caracter de pionierat - Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor sau altele, care prin natura lor sunt deosebit de complexe - investițiile din unitățile sanitare. Da, birocrația este mare, dar un proiect bine implementat trebuie să respecte toate procedurile și se încadrează în cadrul legislativ valabil la data aplicării lui. Nu cred că pot aprecia cu un simplu calificativ acest raport, dar pot spune cu certitudine faptul că, indiferent de proiectul de investiție pe care îl realizăm, atât pentru mine, cât și pentru întreaga echipă care lucrează pentru aceste proiecte, satisfacția la momentul încheierii lui este foarte mare și ne dă motivația, încrederea și puterea de a continua pe același drum și în același ritm.

- În viitor, vă gândiți la o intrare în politică?

- Întotdeauna voi face politica de dezvoltare a județului Galați și a Consiliului Județean, alături de și împreună cu echipa CJ.

- Cum se împacă responsabilitățile de la job cu "funcțiile" de soție și de mamă?

- Este un echilibru dificil de menținut, iar calitatea timpului petrecut cu familia este deosebit de importantă. Găsesc întotdeauna în familie un puternic sprijin emoțional și susținere în tot ce îmi propun să realizez. Faptul că am responsabilități mai multe la job nu schimbă cu nimic ceea ce am de oferit în cadrul familiei. Chiar dacă muncesc foarte mult, sunt o soție și o mamă dedicată familiei și am un copil de care sunt foarte mândră.

 

 

Citit 5811 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 09:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.