Vin vremuri grele pentru deținuții care consumă droguri

Vin vremuri grele pentru deținuții care consumă droguri
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Moda scrisorilor "parfumate" cu droguri, care constituiau principala cale de introducere a stupefiantelor în penitenciare, este pe cale să apună

Deținuții vor fi obligați să își citească corespondența în încăperi speciale, numai în prezența unui angajat al unității. Se va introduce testarea antidrog, pe lângă cea pentru alcool. Totodată, deținuții vor beneficia de o serie de avantaje și relaxări, care să le permită o mai ușoară reintegrare socială după eliberare.

Realitatea din penitenciare ține pasul cu vremurile, cel puțin în privința consumului de droguri. Fenomenul, care cunoaște o particularitate în unitățile de detenție, în sensul că acolo este cea mai mare concentrație pe metru pătrat de consumatori și loc de dezvoltare a unui flagel greu de stăpânit, se vrea a fi controlat prin modificarea regulamentelor și a practicilor de monitorizare a consumatorilor.

Astfel, în ședința de Guvern de la finele săptămânii trecute, a fost aprobat un proiect de hotărâre propus de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și susținut de Ministerul Justiției, prin care în unitățile de detenție de pe teritoriul României se va introduce testarea antidrog a deținuților. Unitățile de deținere vor fi dotate cu aparate Drugtest, care vor permite verificarea persoanelor atât la încarcerare, cât și pe parcursul executării pedepsei.

Cei care vor fi depistați pozitiv nu vor mai beneficia, la fel ca și cei care pică testul pentru alcool, de un regim de detenție mai permisiv.

Tot în sprijinul descurajării alimentării cu stupefiante a deținuților vine o nouă obligație, însoțită de o interdicție

Persoanele private de libertate vor trebui să își citească scrisorile în prezența unui agent desemnat. Asta înseamnă că "depeșele parfumate" cu droguri care ajungeau la deținuții consumatori, pentru uz propriu sau pentru a fi vândute mai departe printre colegii de celulă, nu vor mai ajunge în camerele de deținere.

"Este una dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ și vizează oferirea unei pârghii pentru administrația locului de deținere în privința controlului și prevenirii introducerii ilicite de substanțe interzise în penitenciar prin exercitarea dreptului la corespondență", a explicat Dan Halchin, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Mai mult acces la internet pentru comunicare și shopping

În contrapartidă cu înăsprirea regulilor care îi privesc pe cei dependenți de droguri sau care fac trafic cu substanțe interzise în penitenciare, vin o serie de drepturi și facilități, unele dintre ele inexistente până acum. Astfel, în penitenciarele-spital deținuții majori vor fi cazați separat de cei minori, pentru prevenirea situațiilor de agresiune fizică și/sau psihică.

În plus, deținuții care nu vor avea timp de trei luni consecutiv, sancțiuni disciplinare, vor avea dreptul să comunice online cu cei apropiați, "în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport". Tot pentru ca deținuții să nu se simtă rupți de familie, noul proiect aduce în discuție acordarea unui beneficiu al vizitelor fără dispozitiv de separare pentru cât mai multe persoane private de libertate, precum și majorarea duratei convorbirilor telefonice de la 10-30 de minute, cât este în prezent, la 30-60 de minute.

În ceea ce privește contactele cu copiii minori, acestea ar trebui să se realizeze în încăperi vesele și prietenoase

"Se instituie totodată măsuri speciale pentru sporirea legăturii între persoana aflată în detenție și copilul/copiii minor/minori ai acesteia, prin amenajarea unor spații speciale, prietenoase în cadrul sectorului de acordare a dreptului la vizită", a mai precizat sursa citată.

Legăturile cu exteriorul vor fi încurajate și în ceea ce privește posibilitatea deținuților de a cumpăra. Aceștia nu vor mai avea această șansă doar de la magazinul din incinta penitenciarului, ci o vor putea face și online, păstrând însă aceeași limită a sumei cheltuite, respectiv trei sferturi din salariul minim brut pe economie.

Tot legat de bani, aceștia vor putea ajunge mai ușor la deținuți. Sumele, doar în lei, vor putea fi transmise prin virament bancar, în contul unității penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparținând deținuților, deschis la Trezoreria Statului.

Asistență medicală, libertăți religioase și diplome "curate"

Deținuții abia intrați în Penitenciar vor putea comunica din start nevoile medicale cu care se confruntă la acel moment, în vederea stabilirii unui plan de asistență și evaluare medicală periodică în unitățile sanitare publice.

Cei care vor să își schimbe religia sau au anumite necesități legate de confesiunea căreia îi aparțin vor putea obține aprobare mult mai ușor. "Sistemul penitenciar românesc va putea răspunde pozitiv și cererilor de schimbare a confesiunii sau apartenenței religioase și de alocare a hranei corespunzătoare luând în considerare doar declarația pe proprie răspundere a deținutului", se arată în punctul de vedere al ANP, susținut de modificările aduse Hotărârii de Guvern privind modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013.

Nu în ultimul rând, deținuții care termină școala în penitenciar nu vor mai avea acest lucru menționat pe diplomă

"Documentele școlare eliberate în perioada executării pedepsei privative de libertate nu mai au mențiuni cu privire la absolvirea cursurilor de școlarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Totodată, în anumite condiții, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor pot suporta costurile necesare organizării unor cursuri de formare profesională", se mai precizează în actul normativ.

Citit 2076 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023 00:00

1 comentariu

  • postat de Cetatean
    Duminică, 05 Noiembrie 2023 08:02
    213.177.4.***
    Drogurile nu ajung numai prin scrisori, la perchezitii s-au gasit si pliculete.
    Oare cum ajung acestea la detinuti ?!? Evident intrebare retorica.
    Ei ar trebui sa ocombata cauza nu efectul . Nu am auzit sa propuna masuri pentru cei care (a se citi agenti, conducere ) introduc aceste substante
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.