Aviz gălăţenilor care îşi aduc "prietenii" să-i ajute în procesele cu poliţia

Aviz gălăţenilor care îşi aduc "prietenii" să-i ajute în procesele cu poliţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şase gălăţeni s-au ales cu doare penale, în ultima perioadă, pentru mărturie mincinoasă sau instigare la această faptă, cu scopul de a obţine anularea proceselor verbale contravenţionale


Dacă greşiţi în trafic şi sunteţi prinşi de poliţie sau aveţi ghinionul să primiţi vreo sancţiune contravenţională în orice altă împrejurare, gândiţi-vă de două ori înainte de a da fuga cu procesul verbal la instanţa de judecată în speranţa că veţi avea câştig de cauză. În situaţia în care nu sunteţi foarte convinşi că aveţi dreptate şi la momentul în care aţi dat nas în nas cu poliţia nu eraţi însoţiţi de persoane care să vă susţină punctul de vedere în cursul demersurilor juridice, mai bine renunţaţi la ideea de a vă argumenta cauza cu martori „de ocazie”.

Convingerea unor persoane apropiate să apară în faţa judecătorilor pentru a spune că au fost la faţa locului când aţi fost sancţionat, iar lucrurile nu stau chiar cum au fost consemnate în procesul verbal, s-a dovedit a fi o idee proastă, în ultima vreme. Încercările de a scăpa de dosare penale sau pentru a obţine anularea unor amenzi i-a costat scump atât pe cei reclamanţi cât şi pe cei chemaţi în ajutor, pentru că agenţii constatatori nu au stat cu braţele încrucişate.

„Lucrătorii Compartimentului Juridic din IPJ Galaţi au sesizat organele judiciare în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, faţă de persoanele audiate în calitate de martori, şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă, faţă de petenţi, aspect concretizat în întocmirea unui număr de şase dosare penale”, explică cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Colegul la nevoie se cunoaşte

Gama cauzelor în care martorii mincinoşi vin şi susţin în faţa organelor judiciare că împrejurările nu au fost de natură să atragă sancţiunile aplicate iniţial este foarte variată. Jurisprudenţa atestă că aceste probleme sunt întâlnite atât la controalele pe care poliţiştii le fac la anumite obiective, cât mai ales pe linie de Circulaţie, când mulţi conducători auto inventează rapid un pasager care a văzut tot, deşi atunci când sunt prinşi se află singuri în maşină. În acest registru se înscrie cazul unui taximerist de 31 de ani, care a mers în faţa judecătorilor şi a declarat că se afla în maşina unui coleg, cu doi ani mai tânăr, în momentul în care acesta a trecut pe culoarea roşie a semaforului. Deoarece încălcarea a fost surprinsă de poliţiştii care l-au sancţionat ulterior pe conducătorul auto, acesta din urmă a vrut să scape de pedeapsă, dar nu a ales calea cea mai inspirată. Pentru că în materie de mărturie mincinoasă probatoriul este extrem de permisiv, ambii au fost prinşi cu minciuna şi s-au ales cu dosar penal.

Citit 4711 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.