ETNOBOTANICELE din China i-au adus anchetatorii pe urme

ETNOBOTANICELE din China i-au adus anchetatorii pe urme
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Amesteca drogul cu plante medicinale şi îşi făcea ţigări


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar de trafic de droguri şi l-au trimis în judecată pe tecuceanul Marius Georgel Gabără.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Marius Gabără este, de mai mulţi ani, consumator de produse etnobotanice. Bărbatul a recunoscut în faţa anchetatorilor că, în cursul lunii iulie 2014, a fost implicat în importul unui colet cu produse psihoactive, colet expediat din China.

Sesizare de la Biroul Vamal Otopeni

Ancheta în acest dosar a început în iulie 2014, când Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi a fost sesizată de Biroul Vamal Otopeni că în data de 15 iulie, „cu ocazia efectuării operaţiunilor de vămuire a unui colet expediat din China prin intermediul serviciului internaţional de coletărie FedEx pe numele inculpatului Gabără Marius Georgel, colet ce purta menţiunea că ar conţine substanţa „Lithopone” (un pigment mineral),  s-a constatat că acesta conţinea două punguţe cu o substanţă pulverulentă de culoare albă, existând suspiciunea că ar fi vorba de substanţe interzise”, se arată în rechizitoriul DIICOT. După ce au fost supuse expertizelor tehnice, s-a constat că cele două substanţe sunt psihoactive şi fac parte din categoria cannabinoizilor sintetici, substanţe interzise prin Legea 194/2011. Astfel, s-a început urmărirea penală „in rem” cu privire la săvârşirea infracţiunii de efectuare disimulată de operaţiuni cu substanţe psihoactive.

La câteva zile după sesizarea agenţilor vamali, poliţiştii gălăţeni au organizat o acţiune în urma căreia, Marius Cornel Gabără a fost prins în flagrant imediat după ce ridicase de la sediul unei agenţii de curierat din Tecuci coletul venit din China.

Întrebat cu privire la conţinutul coletului, Marius Georgel Gabără le-a spus anchetatorilor că acesta conţine „o substanţă pulverulentă de culoare albă pe care a comandat-o în luna iunie 2014 din China prin reţeaua internet pentru suma de 100 de dolari şi reprezintă un produs etnobotanic tip spice pe care îl folosea pentru consum propriu”, se mai precizează în rechizitoriul DIICOT. Acesta le-a mai spus anchetatorilor că urma să amestece substanţele comandate cu plante medicinale pentru ca apoi să îşi confecţioneze ţigări.

Procurorii au făcut şi o percheziţie la domiciliul lui Gabără, de unde au ridicat un laptop, în care au găsit  mai multe mesaje reprezentând conversaţii purtate în scris de către inculpat cu ocazia comandării substanţelor psihoactive de la expeditorul coletului din China.

În urma acestei percheziţii, Gabără a fost pus sub acuzare şi substanţele psihoactive confiscate. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi, magistraţii urmând să stabilească şi pedeapsa care i se cuvine lui Gabără.

Citit 3308 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2015 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.