„Tun” de 300.000 de lei din fonduri PHARE

„Tun” de 300.000 de lei din fonduri PHARE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Direcţia de Protecţia Copilului Galaţi va trebui să returneze banii pentru că cineva i-a făcut praf * Banii vor fi daţi de la Consiliul Judeţului, adică din banii noştri *

Pentru prima dată în istoria fondurilor europene care au intrat în judeţul Galaţi, o autoritate publică este nevoită să dea banii înapoi din cauză că proiectul nu a trecut de faza auditului.

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi va trebui să returneze aproape 300.000 de lei din bani publici pentru că a gestionat prost un proiect PHARE pe vremea fostei directoare, Marinela Dobrea, dosarul fiind deja pe masa de lucru a procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Decizia ministerului

Printr-o adresă trimisă recent DGASPC de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, semnată de Vasile Blaga, instituţia gălăţeană este somată să plătească, în termen de 45 de zile, suma totală de 289.000 lei, dintre care 51.614 euro (216.000 lei la cursul de schimb de ieri, 1 iulie) reprezintă contribuţia PHARE şi 72.314 lei este cofinanţarea de la bugetul de stat.

Decizia vine ca urmare a unui audit realizat de Direcţia de Cooperare Transfrontalieră PHARE la începutul acestui an, care a relevat multe nereguli în desfăşurarea proiectului „Centru Transfrontalier de Training pentru Asistenţii Personali”, implementat de DGASPC Galaţi în perioada 30 noiembrie 2006 – 30 noiembrie 2007, prelungit apoi până în 2008. Auditul, care nu a fost făcut public, a constatat tot felul de achiziţii, renovări şi amenajări dubioase sau care nu s-au efectuat, concluzionând astfel că „scopul proiectului nu a fost atins”.

Cum s-au cheltuit banii

Proiectul „Centru Transfrontalier de Training pentru Asistenţii Personali”, coordonat de fostul angajat al DGASPC Ciprian Magria, urma ca, într-un an, să ajute la „creşterea gradului de instruire a asistenţilor sociali, a persoanelor cu handicap şi a asistenţilor personali din judeţul Galaţi şi raionul Cahul (Republica Moldova)”. Pe scurt, scopul era de a instrui 45 de gălăţeni şi 15 basarabeni pentru asistenţa persoanelor cu handicap.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 150.000 de euro, însă, din fericire, cineva s-a prins la timp că banii sunt aruncaţi pe fereastră, astfel că s-a pus stop proiectului înainte de a se cheltui toată suma. Aşa se face că se vor returna doar banii cheltuiţi până în acest moment, aproape jumătate din suma totală, în jur de 70.000 de euro (aproape 300.000 de lei).

Ce s-a făcut cu banii? În jur de 64.000 de lei au fost cheltuiţi pe achiziţionarea unui microbuz Citroen Jumpy, care, la momentul actual, nici măcar nu se mai află în proprietatea DGASPC, fiind donat (!!!) către o asociaţie care a făcut parte din acest proiect. Microbuzul are o istorie senzaţională, asupra căreia vom reveni.

Un sediu care nici nu a fost folosit

Mai departe, aproximativ 100.000 de lei s-au dus pe amenajarea unui sediu, unde urmau să se ţină cursurile. E greu de spus unde au intrat banii.

Sediul, adică patru încăperi situate în cadrul Centrului „Unirea”, din Micro 20, e renovat, arată bine. Există parchet, s-a dat cu var, s-au refăcut instalaţiile electrice şi de încălzire, uşile sunt noi, toaleta e bine dotată, însă cam atât. Mai există şi cinci birouri (mese obişnuite, de fapt), aşezate aiurea, însă, din câte se pare acestea nu au fost achiziţionate prin acest proiect, ci au fost aduse de la DGASPC.

De altfel, niciuna dintre investiţiile de la acest centru nu poartă semnul UE – PHARE, obligatoriu pentru toate achiziţiile derulate printr-un astfel de program.

În plus, pare că sediul nu a fost folosit niciodată. Toaletele încă au etichetele pe ele, semn că acolo nu au intrat decât realizatorii proiectului, auditorii şi noi, ieri, pentru a face fotografii. E greu de spus dacă aici au avut loc într-adevăr acele cursuri pentru asistenţii personali, însă după cum arată încăperea am înclina mai degrabă să credem că nu.

O altă sumă importantă (73.000 de lei) a fost cheltuită pe salariile a şapte oameni participanţi în proiect, doi dintre aceştia fiind şi angajaţi ai DGASPC: Ciprian Magria, coordonatorul proiectului, şi Raluca Dobrea, fiica fostei directoare a instituţiei, Marinela Dobrea.

Restul de bani s-au dus pe diverse cheltuieli mărunte: deplasări şi cazări în Republica Moldova, elaborarea unui ghid, organizarea de conferinţe şi seminarii etc.

Banii au fost deja alocaţi

Pentru că DGASPC Galaţi avea termen de doar 45 de zile să returneze banii, Consiliul Judeţului Galaţi, ordonatorul de credite în acest caz, a făcut o rectificare bugetară, aprobată în şedinţa de marţi. Consilierii au decis să aloce suma de 260.000 de lei, urmând ca la aceşti bani să se adauge alţi 30.000 de euro, bani viraţi în cadrul proiectului, dar necheltuiţi, aflaţi în contul DGASPC.

„Trebuie să plătim repede pentru că altfel nu mai putem accesa niciun alt proiect. La rândul nostru, ne vom îndrepta în instanţă împotriva celor vinovaţi pentru a ne recupera prejudiciul”, a explicat actuala directoare a DGASPC Galaţi, Emilia Manon Cristoloveanu.

Până una, alta, gălăţenii rămân cu o „gaură” de 300.000 de lei pentru care nu au nicio vină. Poate doar ancheta DNA, care ne-a confirmat existenţa unui dosar pe tema acestui proiect, să mai clarifice ceva. Rămâne de văzut. Însă, până atunci, noi vom reveni cu noi amănunte despre acest caz.

Explicaţii foto:

1 - Aşa arată sediul în care s-a băgat un miliard de lei vechi, dar care nu a fost folosit niciodată

2 - Emilia Manon Cristoloveanu, directorul DGASPC Galaţi

Citit 2620 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.