Oameni de seamă. Konrad Adenauer, primul cancelar german postbelic

Oameni de seamă. Konrad Adenauer, primul cancelar german postbelic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Konrad Adenauer, politician și jurist german, s-a născut pe 5 ianuarie 1876, la Koln. A studiat Dreptul şi Știinţele politice la universităţile din Freiburg, Munchen şi Bonn.

În 1906, a fost ales în consiliul local al oraşului Koln, iar în 1917, în timpul Primului Război Mondial, a devenit primar al oraşului. În perioada 1917-1933, cât a deţinut această funcţie, Adenauer a creat noi facilităţi portuare, o centură verde a oraşului, terenuri de sport şi săli de expoziţii, iar în 1919 a sponsorizat reconstrucţia Universităţii din Koln.

Când partidul nazist al lui Adolf Hitler a ajuns la putere, în 1933, Adenauer şi-a pierdut toate funcţiile oficiale. După ce a suferit persecuţii intermitente, în 1944 a fost trimis într-un lagăr de concentrare. La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, autorităţile militare americane l-au repus în funcţia de primar al oraşului Koln, dar britanicii, care au preluat controlul oraşului în iunie 1945, l-au înlăturat din funcţie în octombrie acelaşi an. Această cădere de la putere, în loc să-l determine să se retragă din viaţa publică, l-a revigorat şi mai mult.

În anul 1949, la vârsta de 73 de ani, a fost ales în funcția de cancelar al Republicii Federale Germania - primul de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Timp de 14 ani, cât s-a aflat în fruntea acestui nou stat, a schimbat mai mult decât oricine altcineva Germania postbelică şi cursul istoriei europene.

Asemenea multor oameni politici ai generaţiei sale, Adenauer îşi dăduse seama, după Primul Război Mondial, că pacea durabilă nu poate fi garantată decât de o Europă unită. Experienţele trăite în timpul celui de-al treilea Reich nu au făcut decât să-i întărească această convingere. Pe parcursul a numai şase ani (1949-1955), Adenauer a realizat obiective de politică externă de mare amploare: aderarea la Consiliul Europei (1951), crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (1952), intrarea Germaniei în NATO (1955). Colaborarea sa cu preşedintele francez Charles de Gaulle a marcat un moment de cotitură în istoria Europei: în 1963, Franţa şi Germania, odinioară rivale de neîmpăcat, au semnat un tratat de prietenie care a reprezentat unul dintre cele mai importante repere ale integrării europene.

Una dintre cele mai remarcabile figuri din istoria europeană, Konrad Adenauer a fost declarat, postum, în 2003, "cea mai mare personalitate germană a tuturor timpurilor".

A încetat din viață pe 19 aprilie 1967.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 362 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2024 09:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.