Oameni de seamă. Krikor H. Zambaccian, un Mecena al timpului său

Oameni de seamă. Krikor H. Zambaccian, un Mecena al timpului său
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Krikor H. Zambaccian, colecționar și critic de artă român, s-a născut pe 6 februarie 1889, la Constanța. În 1907, s-a înscris la Institutul Superior de Comerț din Anvers și mai apoi la cel de la Paris, unde a luat contact cu arta occidentală. În 1913, s-a întors la Constanţa, iar în anul următor a fost mobilizat pe frontul Primului Război Mondial.

Întorcându-se la București, a frecventat mediile artistice ale anilor 1920-1950, perioadă în care a publicat lucrări de critică despre artiştii plastici ai vremii și a colecționat lucrări de artă contemporană ale pictorilor deja consacrați, dar și ale unor debutanți: Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady și Ion Andreescu.

A înființat Muzeul Zambaccian în 1947, când a făcut şi prima donaţie către statul român: 240 de opere de artă din colecţia sa şi casa din Parcul Filipescu. În muzeu îşi are locul galeria marilor pictori şi sculptori români, inclusiv Brâncuşi, dar şi străini: Picasso, Cezanne, Matisse, Renoir. Un an mai târziu a fost primit în rândurile Academiei Române. Krikor H. Zambaccian a fost un adevărat Mecena al timpului său și un foarte valoros critic de artă. Colecția sa cuprindea o mulțime de lucrări de sculptură, pictură, grafică și mobilier de o calitate excepțională și se erijează practic într-o importantă și valoroasă istorie a picturii românești. S-a stins din viață pe 18 septembrie 1962, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 453 ori Ultima modificare Luni, 05 Februarie 2024 12:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.