Remember. Constant Tonegaru (1919-1952)

Remember.  Constant Tonegaru (1919-1952)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Născut la Galaţi, pe 26 februarie 1919, poetul Constant Tonegaru a făcut parte din al doilea val al avangardei literare românești și din decadentism.

Şi-a sfârșit cariera ca prizonier politic și victimă a regimului comunist. Cunoscut pentru stilul boem, poemele sale erau caracteristice generației celui de-Al Doilea Război Mondial și strâns legate de lucrările prietenilor săi, Geo Dumitrescu, Dimitrie Stelaru și Ion Caraion. Împreună cu aceştia, Tonegaru reprezintă unul din ultimele valuri care au trecut prin "Sburătorul", societate literară modernistă formată în jurul criticului literar Eugen Lovinescu.

Antifascist și anticomunist, Tonegaru a participat la activități culturale subversive împotriva regimului Ion Antonescu. Implicat apoi într-un proces al luptătorilor din rezistența anticomunistă, a fost condamnat la doi ani de închisoare, la Aiud, unde s-a îmbolnăvit de plămâni şi a murit pe 10 februarie 1952, la scurt timp după eliberare. A fost recuperat în totalitate ca poet abia după Revoluția din 1989.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 710 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Februarie 2024 13:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.