Oameni de seamă. Richard Wagner, un titan al muzicii clasice

Oameni de seamă. Richard Wagner, un titan al muzicii clasice
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Compozitor, dirijor și teoretician german, Richard Wagner s-a născut pe 22 mai 1813, în Leipzig, Germania. A studiat la Dresda și la Lipsca, luând lecții de compoziție. Între 1833 și 1839 Wagner a lucrat pentru teatrele de operă din Würzburg, Magdeburg, Königsberg și Riga, a compus primele sale opere ”Zânele”, ”Dragoste interzisă” și mai multe piese orchestrale.

Geniul său muzical s-a format și s-a relevat sub influența muzicii lui Carl Maria von Weber, Wolfgang Amadeus Mozart și în special a simfonismului lui Ludwig van Beethoven. Primele sale opere de un răsunet deosebit, ”Rienzi”, ”Olandezul zburător” sau „Vasul fantomă”, l-au impus în viața artistică. Următoarele sale opere, ”Tannhäuser” și ”Lohengrin”, au fost mai greu acceptate de public, datorită elementelor inovatoare în structura dramatică și muzicală. Cu sprijinul lui Franz Liszt, vor fi prezentate mai târziu cu succes la Weimar.

Muzica lui Wagner este cunoscută pentru orchestrațiile sale grandioase și pentru armoniile sale bogate. Drama muzicală wagneriană se opune divertismentului operei tradiționale, bazându-se pe o acțiune sacră, alegorie a dramei interioare, printr-o unitate indisolubilă cu textul, scris de Wagner însuși pentru majoritatea partiturilor sale. El introduce ca inovații „melodia infinită" și „motivul conducător" (laitmotiv), procedeu simbolic de sugerare și evocare a unor teme psihologice, a unor momente-cheie în desfășurarea dramatică.

Această concepție și-a găsit întruchiparea în monumentala sa tetralogie ”Inelul Nibelungilor”, compusǎ din operele ”Aurul Rinului", ”Walkiria”, ”Siegfried” și ”Amurgul zeilor”, care configurează, într-o lume de eroi și mituri, conflictul între violența primitivă a omului și natura sa spirituală. Calitatea excepțională a artei lui Wagner se reflectă și în capodoperele sale ”Tristan și Isolda”, triumf al dragostei asupra morții, ”Maeștrii cântăreți din Nürnberg”, ”Parsifal”, în care reia legenda ”Sfântului Graal”. Pe lângă contribuțiile sale muzicale, Wagner a fost, de asemenea, un scriitor prolific, fiind autorul mai multor eseuri, poezii și librete.

Richard Wagner a fost una dintre cele mai influente figuri din lumea muzicii clasice și este considerat unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile.

S-a stins din viață pe 13 februarie 1883, la Veneția.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 424 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2024 08:56

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro