Remember. Ștefan Dimitrescu (1886-1933)

Remember. Ștefan Dimitrescu (1886-1933)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pictor și desenator, dar și un reputat violoncelist, Ștefan Dimitrescu s-a născut pe 18 ianuarie 1886, în orașul Huși, județul Vaslui. A studiat în paralel la Școala de Arte Frumoase din Iași și la Conservatorul din Iași, apoi la Paris.

În 1918, a fost unul din fondatorii Asociației ”Arta română”, iar în 1926, împreună cu Nicolae Tonitza, Francisc Șirato și Oscar Han, a întemeiat ”Grupul celor patru”, una dintre cele mai prestigioase asociații artistice formate în perioada interbelică în România. Din 1927 până la sfârșitul vieții, a fost profesor la Școala de Arte Frumoase din Iași.

Ștefan Dimitrescu a expus la Bienala de la Veneția, la Expoziția Internațională de la Paris, apoi la Barcelona, unde a primit Marele Premiu cu Medalia de Aur.

Opera sa este constituită mai ales din compoziții, portrete și peisaje, îndeosebi din lumea satelor și a muncitorilor. Lucrări reprezentative în această privință sunt ”Morții de la Cașin”, ”Minerii”, ”Cina”, ”Țărănci lucrând la război”.

A încetat din viață pe 22 mai 1933, la Iași.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 377 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2024 13:36

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro