Un buget văzut din afara Parlamentului

Un buget văzut din afara Parlamentului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu mai face parte din Parlamentul României, fostul senator PRM Carol Dina este la curent cu tot ce înseamnă măsuri legislative. Ieri, acesta a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a expus părerea sa şi, evident, a partidului pe care îl conduce la Galaţi cu privire la proiectul de buget pe 2010.

Potrivit lui Carol Dina, bugetul „a fost aprobat cu o majoritate fragilă şi a fost un act nedemocratic, având în vedere că nu a fost acceptat niciunul din cele peste 6.000 de amendamente”.

Dina susţine că bugetul, aşa cum a fost gândit pentru acest an, are „deficienţe semnificative”, una din ele fiind în domeniul investiţiilor.

„Considerăm că bugetul va fi un nou eşec al Guvernului Boc, pentru că fondurile pentru investiţii alocate sunt numai în proporţie de 6,5% din PIB, adică 8,25 miliarde de euro, din care 2,5 miliarde sunt fonduri atrase de la UE. Comparativ cu perioada în care România urmărea un proces constant de industrializare şi dezvoltare, atunci se aloca pentru investiţii 30-35% din produsul naţional anual, actualul PIB, adică 25 miliarde euro”, spune Carol Dina.

O altă problemă a actualului buget este, în opinia liderului PRM, faptul că nu este susţinută agricultura; „în timp ce în Uniunea Europeană, se alocă o subvenţie de 350 de euro la hectar, la noi abia se dau 150 de euro la hectar,  nici aceştia la timp, ci după o anumită perioadă, în care fermierul nu are alte variante decât să se împrumute, asta în cazul în care ar avea cu ce să gireze”.

Nu în ultimul rând, creşterea numărului de şomeri, care, potrivit datelor neoficiale ale peremiştilor, ar ajunge la circa un milion de oameni, va conduce la o situaţie economică deosebit de delicată, stare ce nu va putea fi îmbunătăţită cu actualul buget.

Cât priveşte bugetul alocat judeţului Galaţi, Carol Dina consideră că, „în Galaţi, amploarea dezastrului e şi mai mare”, referindu-se la şomerii proveniţi din Şantierul Naval şi Combinat.

Lipsa alocării de fonduri necesare în plan local l-a determinat pe Carol Dina să îşi amintească şi de investiţii începute înainte de 1989 şi nici acum terminate, precum electrificarea căii CFR Doaga-Tecuci-Galaţi - barajul de la Rediu şi chiar şi construcţia noii gări CFR din Galaţi, „gândită şi ea înainte de ’89 şi nefinalizată nici acum… În plus, gara este aproape gata în condiţiile în care urmează să plece din sistemul CFR 10-15.000 de oameni!”.

Cât priveşte „electrificarea căii CFR Galaţi Tecuci - Doaga, a început în 1988 şi urma să se finalizeze în 1990-1991. Când o să se finalizeze? Probabil când o să se fure tot cablul şi stâlpii!”, a încheiat, cu tristeţe, Carol Dina.

Citit 615 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.