Subscripţie publică pentru viitorul Spital Municipal de Urgenţă

Subscripţie publică pentru viitorul Spital Municipal de Urgenţă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Construirea Spitalului Municipal de Urgenţă pe strada Traian nr. 464 a fost aprobată cu 22 de voturi „pentru” (PSD, PNL şi USR) şi două abţineri (PACT) în şedinţa de joi, 29 iunie 2023, a Consiliului Local. Discuţiile fierbinţi pe care le-a generat acest proiect au fost legate de finanţare, în condiţiile în care indicatorii tehnico-economici ai viitorului spital se ridică la 1.632.011.193 de lei.

„Votul de astăzi nu este întâmplător în săptămâna examenului de maturitate, pentru că, din punctul meu de vedere, este cel mai matur proiect pe care îl adoptăm. Este un proiect de conlucrare: a plecat din aripa liberală, dar și-a găsit deschidere și către partea cealaltă a mesei și am făcut o echipă frumoasă. Ne-am întâlnit medici, arhitecți, ingineri, aparat de specialitate ca să ajungem astăzi la acest proiect care sperăm să meargă mai departe și peste câțiva ani să fim mândri că am lăsat ceva cu adevărat important în urma noastră”, a spus Anamaria Hărăbor, consilier local PNL care semnează, alături de Laurențiu Onose (PNL), Claudiu-Ionuț Vasile (PSD) şi primarul Ionuţ Pucheanu, proiectul de hotărâre privind construirea unui spital municipal de urgenţă.

Discuţiile au pornit de la un amendament formulat de Gregor Teodorescu, consilier PACT: includerea parteneriatului public-privat între sursele de finanţare indicate în proiect – buget local/ fonduri europene/ împrumut. Amendamentul a fost respins cu 8 voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

Atât city managerul Cezar Bichescu, cât şi primarul Ionuţ Pucheanu au arătat că, în realitate, instituţia parteneriatului public-privat nu funcţionează nicăieri în România şi că, la sfârşit, se „tratează” cu DNA. 

Precizând că grupul USR va vota acest proiect, consilierul local Daniel Zinica a ridicat semne de întrebare cu privire la sursa de finanţare a construirii spitalului: „330 de milioane de euro înseamnă cam bugetul de investiţii al Galaţiului pe 20 de ani, o sumă imensă”.

Intenţia autorităţilor este de a obţine fonduri europene pentru spital. La fel de posibilă ar fi o finanţare dintr-un împrumut la Banca Europeană de Investiţii pe care Ministerul Sănătăţii vrea să îl contracteze.

Primarul Ionuţ Pucheanu a dezvăluit că următorul pas avut în vedere de iniţiatori pentru spital este o formă de subscripţie publică. A venit, însă, şi cu o soluţie concretă: „Vă propun următorul parteneriat: dumneavoastră votaţi vânzările de terenuri – terenuri care stau absolut degeaba în patrimoniul municipalităţii şi de care nu ne folosim deloc – şi în maximum doi ani bag mâna în foc că strângem atât de mulţi bani, încât să ne construim acest spital fără să mai depindem de nimeni”.

Citit 2936 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Iulie 2023 08:14

9 comentarii

  • postat de LI
    Sâmbătă, 01 Iulie 2023 19:59
    5.13.168.***
    Daca nu ai un obiectiv, ce sa realizezi ? Este un obiectiv super bun, pentru NOI toti. Da, dau si eu cu placere bani pentru aceast obiectiv.
    0
    0
  • postat de ELLA
    Vineri, 30 Iunie 2023 15:42
    78.96.87.***
    EU CRED CA SE VOR PUTEA STRINGE BANI PENTRU CONSTRUIREA ACESTUI SPITAL.FIECARE VOM CONTRIBUI CU CIT PUTEM,DAR SPER SA FIE O TREABA SERIOASA SI NU VORBE IN VINT.DACASE VA REUSI IN GALATI SA SE FACA ACEST SPITAL,PRIMARUL PUCHEANU VA RAMINE IN ISTORIE.HAI SA ARATAM CA UNITI VOM REUSI.
    0
    0
  • postat de pro
    Vineri, 30 Iunie 2023 09:56
    82.208.137.***
    Domnule Primar, cetatenii orasului Galati primesc pariul dumneavoastra !
    Sunt de acord ca bani pentru constructie se vor gasi.
    Avem Facultate de Medicina, la alta profil de Inginerie Medicala, este corect sa construim si locurile de munca ale celor care azi studiaza.
    Tatal strabunicului a dat "u
    0
    0
  • postat de Maxim
    Vineri, 30 Iunie 2023 08:58
    5.13.133.***
    Locuiesc in Galati de 50 de ani, in zona de blocuri, cu multi locuitori, carora le este greu sa ajunga la unele spitale: Maternitatea, Spitalul de Infectioase, Spitalul Militar, Spitalul de Psihiatrie. Acum vor sa construiasca un spital tot in zona greu accesibila.

    As vrea sa se gandeasca si la p
    0
    0
  • postat de Ionut
    Vineri, 30 Iunie 2023 07:50
    5.13.141.***
    Ce-o insemna subscriptie publica?? Ne-au scumpit apa, taxele si acum se vor milogi sa donam bani pentru spital. Poate doneaza imbuibatii din pensiile speciale si bugetarii de lux.
    0
    0
  • postat de Alergătorul de pe Faleză
    Vineri, 30 Iunie 2023 00:41
    109.166.134.***
    Hai lăsați vrajeala. Nu sunteți în stare să terminați renovarea Spitalului Județean și faceți proiecte pentru construirea altui spital... Oare chiar îi credeți pe gălățeni atât de creduli?
    0
    0
  • postat de MM
    Joi, 29 Iunie 2023 22:36
    5.13.205.***
    :)))), nea primare, vrajeala asta electorala cu bag mana-n foc, seamana exact cu un juramant de genul:
    “Sa mor eu de nu fac cinste cu o bere! Dar sa retii ca nici eu, nu mor si nici tu nu bei bere!"
    0
    0
  • postat de marr
    Joi, 29 Iunie 2023 20:52
    86.124.200.***
    Pai daca Partidu' din care face parte ...nu poate/nu-l ajuta CU NIMIC ...in ce fel mai e Important ptr noi/vietile noastre ?
    Astia ne 'salveaza' ? Si mai si au pretentia la Voturi .
    Am avut impresia ca face un anunt-Subscriptie la un fel de Vanzare de Actiuni gen Hidroelectrica :)
    0
    0
  • postat de punem pariu?
    Joi, 29 Iunie 2023 18:30
    89.39.81.***
    la nivel politic ce inseamna" bag mina in foc"? ce garantii rezulta din vorbe de felul asta? primarul a visat ca va cistiga la 6/49? eu cred ca traim intr-o societate distrusa....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.