Ce se va întâmpla cu arborii care umbresc piațeta de la Biserica Greacă (FOTO)

Ce se va întâmpla cu arborii care umbresc piațeta de la Biserica Greacă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Vecină cu trei nuci, un dud şi o salcie plângătoare la colțul de la Biserica Greacă și în preajma altor nuci și pomi fructiferi din zona Lapidarium - Muzeul de Istorie - Casa "Cavallioti", o cititoare a ziarului "Viața liberă" ne-a scris îngrijorată de soarta acestor arbori.

Gălățeanca ne-a întrebat care este stadiul actual al proiectului de "Reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă", pentru care Primăria a atribuit, la finele anului trecut, un contract de proiectare și execuție a lucrărilor. După o lungă așteptare, autoritățile ne-au transmis, în cele din urmă, un răspuns din partea arhitecților investiției. Din păcate, la începutul anului viitor, 18 dintre actualii copaci vor deveni amintire, dar vor fi plantați alții, în număr mult mai mare.

"Cu respect și multă considerație pentru străduința dvs. referitoare la informarea contribuabililor privind activitatea Primăriei Galați în ceea ce privește proiectele de regenerare urbană, vă rog să-mi spuneți, dacă se poate, care este stadiul actual al proiectului «Reamenajare Piațeta de la Biserica Greacă». Mă îngrozește ideea că nucii falnici din această zonă, care ne-au asigurat un oarecare confort de răcoare în zilele toride din iulie și august 2023 și nu numai, vor fi tăiați pentru a se planta salbă mare, ienupăr, lavandă... etc. Consider că, dacă s-ar fi întreținut zona respectivă, proiectată de arhitectul Radu Drișcu, cheltuiala pe care Primăria Galați intenționează să o facă ar fi putut fi folosită în alte scopuri mult mai utile", ne-a scris, pe bună dreptate, cititoarea noastră.

Întrebările domniei sale sunt întemeiate, având în vedere că, pe 27 decembrie 2022, anunțam că asocierea Rovis Lider SRL - ArhiDeskVision a câștigat licitația organizată de Primăria municipiului Galați pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă. Contractul, cu o valoare de 3.161.600 de lei fără TVA, a fost atribuit pe criteriul "cel mai bun raport calitate - preț". Durata contractului trebuia să fie de 14 luni, din care patru luni pentru proiectare și restul de zece pentru execuție.

A trecut aproape un an de la atribuirea contractului, dar în piaţetă nu s-a schimbat nimic. Tocmai de aceea ne-am adresat autorităţilor, cărora le-a trebuit o lună să ne răspundă.

Ce spune firma ArhiDesk

"Referitor la îngrijorările semnalate transmitem următoarele clarificări asupra lucrărilor de investiții pentru «Reamenajare Piațetă aferentă Bisericii Greacă»”, spune firma ArhiDesk, în adresa transmisă de Primărie. Arhitecții arată că, în situația existentă, spațiul se află în incapacitatea de a-și îndeplini rolul de tranzit pietonal și de a pune în valoare monumentele istorice: Muzeul de Istorie, Casa "Cavallioti", Casa "Simion Gheorghiu" și Biserica Greacă.

"Utilizarea contemporană a piațetelor presupune, pe lângă folosirea uzuală, un cadru potrivit unei vaste arii de evenimente și acțiuni religioase și culturale - concerte, spectacole, expoziții de artă, promenadă și/sau relaxare. Construcțiile reprezentând Fântâna arteziană, Pergola-evantai, Grădina în trepte şi Pergola-scară au fost expertizate pentru identificarea stării efective a componentelor structurale și s-a constatat necesitatea desființării acestora. Pavimentul este vizibil afectat în proporție de 70 la sută. Suprafața verde este reprezentată de dispunerea de-a lungul axului Domnească - Bălcescu a unor jardiniere în care s-au dezvoltat 21 de arbori - șapte nuci, 13 pomi fructiferi - pruni, vișini, agud -, o salcie și un frasin", explică arhitecții.

"Copacii pot afecta construcțiile și rețelele"

"Parte din arbori pot afecta stabilitatea construcțiilor și a instalațiilor prin dezvoltarea rădăcinilor, cum ar fi salcia care este amplasată în extremitatea de nord-est a Bisericii Greacă. Rădăcinile sălciilor se dezvoltă singure în căutarea apei, în funcție de natura solului. Plantarea nucilor s-a realizat de către preoții bisericii.

Amplasamentul este traversat de la est la vest de rețele purtătoare de apă și canalizare care deservesc clădirile din zonă și se află sub o serie de arbori din specia nuc, ale căror rădăcini pivotante - cresc în adâncime - pot afecta stabilitatea rețelelor menționate, cât și igiena, sănătatea mediului înconjurător", explică ArhiDesk, afirmând că "soluția de arhitectură trebuie să ofere o nouă identitate piațetei". Concret, pe lângă circulația pietonală între strada Domnească și strada Bălcescu, spațiul nou creat trebuie să fie capabil să găzduiască scenarii de folosință foarte diverse, de la lucrul la laptop la organizarea unor procesiuni religioase și evenimente culturale.

Ce se taie, ce se plantează

"De pe amplasament se vor elimina cinci din cei șapte nuci, salcia, frasinul și 11 arbori fructiferi. Se vor planta următoarele specii de arbori: cinci frasini, zece mesteceni, patru salcâmi globulari, iar din speciile purtătoare de frunze veșnic verzi se vor planta 33 de tuia, un pin și un brad. Totodată, se vor planta următoarele specii de arbuști: două iasomii, 16 ienuperi, 11 salbă mare. Materialul vegetal va fi completat de specii perene cu 37 de plante de lavandă și 19 plante de iarbă decorativă ruginie. Așadar, se vor planta 53 de arbori, 29 de arbuști și 56 de plante perene.

Pe amplasament, la finalul investiției, vor fi 58 de arbori reprezentând un număr dublu față de numărul actual. Așadar, realizarea investiției va contribui la ameliorarea efectelor schimbărilor climatice (temperaturi crescute în timpul verii, turbulențe, viscol) și la sporirea confortului utilizatorilor", transmite firma de arhitectură.

Autoritățile sunt pe ultima sută de metri cu procedurile pentru obținerea autorizației de construcție, după ce s-au obținut avizele necesare, pentru ca la începutul anului viitor să poată demara lucrările, în funcție de condițiile meteo.

Citit 5549 ori Ultima modificare Marți, 07 Noiembrie 2023 20:14

10 comentarii

  • postat de primarulionutdugheanu
    Marți, 07 Noiembrie 2023 17:49
    5.13.136.***
    o sa dughesc tot! daca ma votati si a treia oara!
    1
    19
  • postat de Akbar
    Marți, 07 Noiembrie 2023 16:44
    5.13.172.***
    Ce mai conteaza cativa arbori cand spatiul verde al orasului e devastat cu fiecare "modernizare urbana". Si care spatiu verde ? Zecile de mii de metri patrati, transformate in parloaga, care n-au mai vazut harlet si grebla de pe vremea lui Carol Dina ? Orasul asta e pierdut definitiv.
    2
    32
  • postat de magis
    Marți, 07 Noiembrie 2023 14:07
    89.121.200.***
    In Galați va rula din nou drama "Betonuț Drujbeanu în acțiune". Drama în care copaci ajunsi la maturitate sunt tăiați din diverse motive și înlocuiți cu puieți care se usucă pe capete din lipsa de grijă a lui ... ghici cine răspunde de administrarea orașului.
    5
    39
  • postat de MIMI
    Marți, 07 Noiembrie 2023 12:52
    86.124.202.***
    HARNEALĂ,GOGOȘELI,GOLĂNEALĂ asta ne răspunde primăria și firma casei!Unde vor avea loc acele,, VASTE ARII DE EVENIMENTE ,CONCERTE, SPECTACOLE ,EXPOZIȚII DE ARTĂ,PROMENADĂ? Doar în capul unor BOLNAVI! BETONEL a intuit el cînd spunea mai dăunăzi AVEȚI GRIJĂ CU CINE VOTAȚI!!
    5
    39
  • postat de andrei
    Marți, 07 Noiembrie 2023 08:50
    217.63.67.***
    betonut nu se dezminte... in parc o sa fie beton si masinile politiei de la sectia 1... super.
    8
    53
  • postat de macarie banu
    Marți, 07 Noiembrie 2023 07:50
    89.137.225.***
    Betoaneeee...pleaca,ba,in concediu....du-te ba baiatule...du-tee si ramai undeva prin Namibia,....du-te sa nu te mai aud......
    9
    49
  • postat de Marius
    Marți, 07 Noiembrie 2023 06:17
    89.136.3.***
    Eu daca tai o creanga dintr-un nuc primesc 10.000 lei amenda si ei pot taia 5 din cei 7 nuci.
    Alta zona care o sa ramana fara umbra timp de foarte multi ani, pentru vor fi inlocuiti cu arbusti si puieti.
    7
    52
  • postat de Cetatean
    Luni, 06 Noiembrie 2023 23:49
    86.124.201.***
    ,,Sa fie beton,, tot orasul.... betoane, ciment, ce atata verdeata.... rusine primare, lasi ceva in urma, betoane..... l-ai transformat in ciment, ca la cimitir.....
    7
    46
  • postat de Ivascu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 20:25
    89.39.81.***
    In Galati, 60% dintre copacii existenti, au fost "plantati" de ciori (nuci), grauri (visini), ori s-au inmultit prin radacini.
    Circa 50% din ei sunt strambi, ca doar suntem in tara lui "stramba lemne".
    32
    41
  • postat de ro
    Luni, 06 Noiembrie 2023 20:22
    213.16.35.***
    Cantitatea nu inseamna si calitate. Cat timp vor avea nevoie copacii noi ca sa creasca la dimensiunea celor vechi? "Explicatiile" sunt ridicole, limbajul este "de lemn". Daca era intretinuta zona nu era nevoie de aceste "investitii" si nimeni nu mai taia copacii. Acum toti "consultantii" se declara
    11
    81

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.