Cetatea dacică Piroboridava va prinde viață cu bani europeni

Cetatea dacică Piroboridava va prinde viață cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Situl arheologic de la Piroboridava (Poiana) este pe cale să-și recapete locul care i se cuvine pe "harta cetăților" de pe vechiul teritoriul al Daciei. Consiliul Județean (CJ) Galați va lua în discuție vineri, 22 decembrie, aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind un amplu proiect, evaluat la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro - n.r.) de restaurare și punere în valoare a acestui loc atât de important pentru istoria gălățeană.

Situl antic de la Poiana, pe care s-a aflat cetatea dacică Piroboridava, este, fără îndoială, una dintre cele mai prețioase moșteniri din vremea geto-dacilor aflate în patrimoniul istoric al județului Galați.

Situl arheologic este înscris pe lista Monumentelor Istorice din România, aici fiind identificate cinci niveluri de locuire ce se întind pe o durată de mai bine de un mileniu - din Epoca Bronzului până în secolul al III-lea d.Hr. Aici au fost făcute și importante descoperiri arheologice, precum cele care atestă legăturile culturale și comerciale ale dacilor liberi cu lumea romană și lumea elenistică.

"Din păcate, până în prezent, în ciuda acestei istorii bogate, Piroboridava nu a fost pusă în valoare așa cum ar merita. Prin acest proiect lansat de Consiliul Județean ne propunem să reparăm această ”nedreptate”. Dacă ne gândim la cadrul mai amplu al istoriei județului Galați - cu castrul roman de la Tirighina, cu Valul lui Traian și Valul lui Athanaric - cred că nu sunt foarte multe zone din țară care să se bucure de o istorie atât de vastă. Piroboridava este un obiectiv important al identității istorice gălățene și vrem ca ea să ocupe un loc de cinste, așa cum i se cuvine", ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Toate drumurile duc la Piroboridava

În fapt, consilierii județeni vor aproba indicatorii tehnico-economici rezultaţi din Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) privind realizarea obiectivului de investiţie "Restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Piroboridava. Etapa I - Conservare-consolidare taluzuri sit arheologic și Etapa II - Conservare-restaurare vestigii arheologice, muzeu de sit, parc cu tematică arheologică". Valoarea totală a investiției este evaluată la 40,23 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro - n.r.), din care partea de lucrări este estimată la 36,14 milioane de lei.

După cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului, situl arheologic de la Piroboridava se poate constitui într-un punct de atracție al turismului cultural, inclusiv prin interconectarea cu alte obiective arheologice învecinate - antice, medievale sau de epocă modernă.

"La nivelul zonei de sud-est a țării, Piroboridava ar putea articula o rețea de vizitare a siturilor arheologice getice așezate la est de Carpați (Zargidava-Brad, Tarnasidava-Răcătau, Petrodava-Piatra Neamț). La scară mai largă, alte inițiative ale autorităților locale, precum derularea proiectului de conservare-restaurare și valorificare a sitului arheologic de la Tirighina-Barboși din Galați, deschid perspective importante în sensul valorificării acestor resurse culturale la nivel național", se arată în proiectul de hotărâre.

Etapele proiectului

Prima etapă a proiectului va presupune o serie de lucrări de asigurare a stabilității amplasamentului și stoparea unor eventuale alunecări de teren. Sunt prevăzute lucrări de protecție a pantelor împotriva eroziunii, drenuri de colectare și evacuare a apelor pluviale etc.

A doua etapă presupune ample lucrări de amenajare a unui muzeu de sit, integrat în peisajul arheologic de mare valoare. "Lucrările de arhitectură propuse prin proiect vizează valorificarea sitului arheologic ca peisaj și ca ansamblu de vestigii arheologice. Punerea în valoare a sitului se realizează prin circuite pietonale, zone de odihnă, belvedere, dar și prin realizarea unui muzeu de sit subteran, în care vor fi expuse mostre de vestigii descoperite de-a lungul celor circa 100 de ani de la debutul cercetărilor arheologice și în care vor fi explicate aceste cercetări, cu punerea în valoare a profilului stratigrafic al fortificației cu sistemul val/șanț/palisadă. Această abordare permite ca la nivelul reinstituit al platoului să existe în continuare dealul natural originar, traversat în subteran de zone muzeale, care comunică cu exteriorul prin curți de lumină; în acest mod se va asigura în permanență raportul între subsolul arheologic și topografia particulară a locului", se arată în documentația proiectului.

Finanțare europeană

După cum a precizat președintele CJ Galați, Costel Fotea, din punct de vedere financiar, pentru Etapa I ar urma să fie alocate 2 milioane de euro, diferența de 6 milioane de euro urmând să fie dedicate Etapei II.

"În acest proiect vom coopta istorici, muzeografi, arhitecți, astfel încât site-ul de la Piroboridava să-și recapete strălucirea. Cel mai important lucru este ca gălățenii, copiii în mod special, să afle că Galațiul nu este ”doar” un centru industrial, ci că are și un trecut bogat și că pe fiecare palmă de pământ de aici s-a scris istorie!", a mai arătat președintele CJ Galați.

Investițiile se vor realiza cu fonduri europene. Pentru prima etapă s-a identificat deja o linie de finanțare, prin Programul de Vecinătate România - Republica Moldova, iar pentru Etapa II se află în curs de analiză mai multe variante de finanțare, urmând să fie aleasă cea mai potrivită obiectivelor avute în vedere. Odată cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a studiului DALI, se va putea trece la pașii următori, privind partea de concepere a proiectelor și depunere a cererilor de finanțare.

Citit 7554 ori Ultima modificare Vineri, 22 Decembrie 2023 09:11

8 comentarii

  • postat de basarab paltanea
    Joi, 28 Decembrie 2023 07:10
    86.124.202.***
    putin probabil ca geto-dacul fricos in asi afisa numele sa citeasca acest comentariu:
    - sigur era bine "facut" daca fotea nu era pesedist (nu sint pesedist si nu voi fi !);
    - in polonia,nu incapi de autocare cu copii si pensionari in muzee, in timpul saptaminii, sint programe educationale!
    0
    0
  • postat de geto dac
    Joi, 21 Decembrie 2023 18:05
    84.117.46.***
    Nu asa se sustine cultura nea basarabe ! Aia sunt bani risipiti ! Sustinem cultura dar nu asa ! Cati se vor ingramadi sa vada acel loc si pentru ce ca ei nici nu stiu. Daca era asa erau muzeele pline weekend de weekend!
    3
    3
  • postat de eu
    Joi, 21 Decembrie 2023 09:10
    86.124.203.***
    Băi,când ești prost,nici nu știi să furi!În loc să dea drumul la proiecte mari de infrastructură,de zeci,sute de milioane de oiro,pe șpăgi grele,ei bagă bani de 30 ani în Farmacia Ținc,Muzeul de Artă Vizuală,Castrul roman și alte goange de ăstea de 3 lei....Dacă s-ar face ceva,mai interesează șpaga?
    5
    12
  • postat de magis
    Joi, 21 Decembrie 2023 08:38
    89.121.200.***
    Iarasi "vom face, vom drege, eu sunt cel mai gospodar" - vesnicele apucaturi de politruc. De care eu, unul, m-am saturat.
    4
    15
  • postat de basarab paltanea
    Joi, 21 Decembrie 2023 06:17
    86.124.202.***
    cultura nu trebuie sustinuta, asa va duce capul?
    3
    9
  • postat de geto dac
    Miercuri, 20 Decembrie 2023 23:55
    84.117.46.***
    Bani risipiti ca si la Tirighina. Tirihina trebuia salvata cand inca mai era in picioare acea bucatica de castru, acel arc pt cei care situ sau isi aduc aminte si nu acum. Acum nu vom mai avea acces pe acel deal sa vedem panorama. Cati vor merge sa viziteze acolo? Doar pasionatii de istorie....
    12
    34
  • postat de GARIBALDI
    Miercuri, 20 Decembrie 2023 22:22
    109.166.132.***
    E de bine. A terminat aeroportul, muzeul de arta vizuala, casa colecțiilor, centura mică și hobanatul, drumul expres pana la Călărași...e timpul pentru istorie...un tunel dacic pe sub Dunăre nu facem?
    11
    47
  • postat de marian
    Miercuri, 20 Decembrie 2023 22:02
    82.208.178.***
    ...tara arde...baba se piaptana...
    14
    30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.