Lucrările de restaurare a Farmaciei Ținc, aproape de finalizare (FOTO)

Lucrările de restaurare a Farmaciei Ținc, aproape de finalizare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Echipa de restauratori care redă strălucirea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură din Galați - Muzeul "Casa Colecțiilor" (fosta Farmacie Ținc) – se apropie cu pași repezi de finalizarea lucrărilor. Cele mai delicate intervenții sunt la refacerea stucaturii, dar la fel de importante sunt lucrările ce privesc refacerea tâmplăriei și a feroneriei clădirii.

Monument emblematic pentru Galați, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, clădirea a fost construită în anul 1900 și s-a impus în peisajul arhitectural al orașului specific secolului XX, prin elemente stilistice valoroase. Grație proiectului cu fonduri europene derulat de Consiliul Județean (CJ) Galați, Farmacia Ținc își recapătă strălucirea de altădată, valoarea investițiilor fiind de 5,5 milioane de lei.

”Vorbim de o clădire monument istoric – una dintre cele mai frumoase din Galați – dar remarcabilă este, după cum se știe, și legătură cu una dintre figurile marcante ale comunității gălățene – farmacistul Constantin Ținc, care a fost inclusiv primar al Galațiului, senator de Covurlui, pentru meritele sale fiind și decorat cu Ordinul «Coroana României» în Grad de Ofițer. Prin urmare, prin tot ce reprezintă ea, această bijuterie arhitectonică este o parte esențială a moștenirii istorice și culturale a Galațiului”, ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Dincolo de elementele artistice ce țin de arhitectura clădirii, la fel de importante sunt și componentele de ordin tehnic, mai puțin vizibile, dar esențiale pentru păstrarea în bună stare a monumentului.

”O etapă de bază în restaurarea clădirii a fost protejarea zidăriei prin refacerea hidroizolației fundației și protejarea structurii inclusiv prin injectarea unei substanțe speciale care filtrează sărurile de ciment și împiedică circulația apei prin zidărie, protejând și elementele de pe fațadă. De asemenea, s-au refăcut instalațiile electrice și de climatizare, la standardele corespunzătoare unor spații muzeale, ce necesită o serie de condiții speciale pentru păstrarea în bune condiții a exponatelor.

În prezent, se lucrează la finalizarea restaurării elementelor decorative. Stucatura presupune intervenții de mare finețe; de asemenea, ușile, ferestrele și feroneria – care păstrează încă însemnele din vremea lui Ținc – sunt în curs de restaurare. Practic, în acest moment, per ansamblu, lucrările sunt în proporție de 80 la sută realizate, astfel că undeva în perioada iunie – iulie, Casa Colecțiilor va fi redată circuitului muzeal”, a precizat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

După finalizarea lucrărilor, Muzeul ”Casa Colecțiilor” va reveni în administrarea Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” și va cuprinde mai multe secțiuni ce marchează momente-cheie din evoluția cultural-istorică a Galațiului. Astfel, la Muzeul ”Casa Colecțiilor” vizitatorii vor putea admira expoziții de etnografie, medalistică și carte veche, dar va exista și un salon dedicat Smarandei Brăescu – unde va fi expus inclusiv echipamentul de parașutist cu care și-a câștigat celebritatea mondială! – dar și un salon dedicat Comisiei Europene a Dunării, care și-a desfășurat activitatea la Galați.

Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului se va realiza și o scanare 3D a monumentului de arhitectură în vederea realizării unui tur virtual al Muzeului “Casa Colecţiilor”.

Citit 4046 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2024 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.