Victor Ponta despre trecutul guvernului Boc şi panurile de viitor premier

Victor Ponta despre trecutul guvernului Boc şi panurile de viitor premier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prezent la Galaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele PSD, Victor Ponta, ne-a acordat un interviu în care a vorbit atât despre proiectele la nivel central, cât şi despre problemele de la nivel local

- Vă consultaţi cu fostul prim ministru Adrian Năstase?

- Da, şi până acum m-am consultat cu Năstase, dar şi cu Tăriceanu şi  o voi face şi la întocmirea programului de guvernare şi evident că o voi face şi când voi fi premier. Cred că sunt doi oameni care au fost cu adevărat prim-miniştri. Boc nu este premier, el este un  executant al domnului Băsescu. Cei doi au făcut lucruri bune, au făcut şi greşite,  nimeni nu  e perfect, dar am o relaţie bună cu ei, le cer sfatul foarte des.

- Dacă veţi ajunge premier, care va fi prima decizie luată? 

- Obligatoriu adoptarea bugetului, în decembrie 2012, unde vom introduce toate cele zece amendamente ale USL respinse acum de actuala Putere. Vorbim de reducerea cotelor de CAS cu 5 la sută, pentru a stimula angajarea în mediul privat. Apoi, vorbim de reducerea TVA la produsele agricole. Este o schemă fiscală aplicată şi de alte ţări. Pe factură se trece TVA 24 la sută, din care 9 la sută se duce la bugetul de stat şi 15 la sută se rambursează producătorului, deci îl cointeresez să emită factură. Apoi, vom reduce TVA pe un program multianual, câte un procent pe an, căci o scădere bruscă până la 19 la sută ar însemna o influenţă negativă pe buget imposibil de suportat. De mâine, de la 24 la 19 la sută nu se poate. Creşterea TVA a fost o prostie, au spus-o şi Băsescu, şi PDL. Dar cine a făcut-o? Nu Ponta sau Antonescu, ci Boc! Şi mai e o măsură pe care mi-o asum (deşi niciun premier nu e fericit de aşa ceva): fondul de rezervă să nu mai fie folosit pe crierii politice. Nu o să viu eu să dau bani din fondul de rezervă la primăriile PSD, cum face Boc acum cu primăriile PDL. E greşit. Apoi, în proiectul de buget pe 2012 nu sunt asigurate toate fondurile pentru cofinanţarea fondurilor europene, mare prostie! Şi, nu în ultimul rând, un angajament al nostru asumat şi de cei PDL: indexarea pensiilor cu inflaţia, altfel înseamnă că reduci pensiile.

Cazul Chebac şi „partidul trădătorilor”

- Aţi părut surprins aflând că Eugen Chebac încă nu a fost exclus. Nu credeţi că astfel de gesturi trebuie sancţionate în mod unitar? 

- PSD o să ia o decizie… Da, trebuie dat un semnal la nivel naţional, pentru că nu poţi fi şi în căruţă, şi în teleguţă. Când?… Eu rezolv problemele rapid. A fost o perioadă destul de lungă de timp în care am crezut că domnul Chebac va fi un partener corect pentru noi şi va rămâne alături de noi. Am discutat cu dânsul, a fost şi la Consiliul Naţional, unde a discutat cu secretarul general, domnul Dragnea, cu care, prin natura funcţiei de preşedinte, este mai apropiat, dar m-a dezamăgit anunţul vizavi de plecare domniei sale tocmai la trădători. Nu are cum să mai rămână în PSD. Voi vorbi cu colegii din organizaţie, pentru că eu mă ocup de excluderi la nivel naţional.

- Păreţi însă destul de răbdători cu domnul Chebac…

- Noi suntem un partid răbdător, însă eu nu sunt un lider mai răbdător, sunt decis şi spun: albă sau neagră. Însă nu pot spune că ştiu toate situaţiile la nivel local, aşa că am încredere în colegii mei. A fost o surpriză neplăcută când am aflat că e dispus, doar pentru că n-a fost nominalizat, să se ducă la un partid care nu există, un partid al trădătorilor. Eu nu cred că-şi închipuie că are vreo şansă să câştige din partea UNPR, poate doar să se facă de râs şi nu-mi doresc lucrul acesta.

Cum să cumperi cât mai multe voturi şi cu ce bani?

- Urmează un an electoral.  Iar se vor face pomeni electorale? 

- Dacă vă referiţi la faptul că Boc nu va respecta deficitul bugetar de 1,9 cum s-a lăudat, ci va face un deficit mult mai mare ca să dea bani pe pomeni electorale… Eu cred că vor încerca să fure din banii actuali pentru că ei nu ştiu să ia măsuri în interesul populaţiei. Ei ştiu că nu mai au nicio şansă, de fapt nici nu-i mai interesează să câştige alegeri în mod corect, ci tot efortul lor va fi îndreptat către cumpărat de voturi... Iar voturi nu cumperi că dai o lege… oricum, pensionarii sau bugetarii nu-i vor vota. Dar ei ştiu bine că dacă din bani din contractele de la Ministerul Dezvoltării îşi trag pentru firmele lor foarte mulţi bani, pun apoi bani în punga cu ulei, zahăr şi se duc şi cumpără voturi în special din zona rurală.

-  Aţi declarat că vă temeţi de fraudele electorale din 2012…

- Cei de la PDL au evoluat enorm de mult. Ce s-a întâmplat la Nemţ a fost o pregătire pentru ce va urma. Oamenii sunt luaţi în ziua votului cu autocarele, li se spune că-s duşi la mânăstire, li se iau buletinele... Au ajuns la metode posibile pentru că cei de la poliţie nu intervin. Cei de la poliţie tot aud: vă dăm afară, reducem 10.000, şi se întorc cu spatele, nu ar fi altfel posibile situaţiile. Aici va ţine de organizarea USL şi de reacţia presei, care încă nu a fost cumpărată de PDL sau închisă de ANAF-ul condus de PDL ca să reclame astfel de lucruri.

Gălăţeni în Guvernul USL, iar Galaţi - capitală economică 

- Crin Antonescu l-a nominalizat pe Victor Dobre ca viitor ministru MAI. Din garda PSD ce gălăţeni vom avea în Guvernul USL?  

- Dan Nica a fost ministru bun şi nu doar la MAI, ci şi la Comunicaţii, acolo unde am mai avut un ministru bun, pe doamna Adriana Ţicău. Eu, însă, am o experienţă pe care PNL nu o are. Am o experienţă dureroasă în care în PSD se promiteau foarte mult funcţii de miniştri, cred că eram 200 de miniştri la un moment dat… Eu o să fac invers: până în ziua în care USL va câştiga alegerile şi voi avea mandatul de a forma un guvern, nu voi promite nimănui nimic, pentru că nu vreau să fac promisiuni de care să nu mă ţin. Prefer să nu promit şi să fac. Sunt convins că Nica, Dobre, dar şi alţii se vor bate în campanie nu pentru funcţii pentru ei, ci pentru că ştiu că trebuie să scăpăm de Băsescu şi de PDL. 

- În zona Galaţi-Brăila există marele proiect „îngheţat” al lui Năstase, cartierul ANL Dimitrie Cantemir.  

- Mă doare sufletul să văd foarte multe investiţii începute şi neterminate şi principiul meu e de a termina ce am început, nu de a începe altele. Adică ce a început România, nu PSD, PNL, PDL, că nu au făcut din banii lor, ci din banii românilor. Sigur, nu voi continua pârtii de schi unde nu e zăpadă şi nici piscine din care beau vacile … şi cred că doamna Udrea e vinovată de miliardele de euro pe care trebuia să le folosească la şcoli la spitale…

- Regionalizarea României ar putea nivela orgoliile locale pentru o viitoare conurbaţie Galaţi-Brăila?

- Eu văd viitorul unei astfel de conurbaţii, însă nu cred că trebuie impus de undeva, trebuie să vină de aici, iar orgoliile locale sunt mai puţin importante. Regionalizarea trebuie făcută, însă fără desfiinţarea judeţelor actuale. Dar suntem pentru o organizare pe regiuni şi cât mai multe din atribuţiile Bucureştiului, ale guvernului central, trebuie date la regiuni. La Bucureşti trebuie să rămână Armata, Justiţia şi Politica Externă, în rest cât mai mult trebuie date la regiuni. Peste tot în Europa există regiuni iar preşedintele e ales, însă în Europa este o idee mult mai deşteaptă decât la noi: există [în regiune] o capitală administrativă, una economică, una culturală, nu strângi tot într-un singur oraş. În felul acesta mai multe oraşe se pot dezvolta. Eu, de pildă, văd Galaţiul în viitoarea regiune ca fiind capitala economică.

- Domnul deputat Mircea Toader o vedea ca o capitală financiară…

- Domnul Toader se gândeşte la bani ca toţi pedeliştii, nu mă miră lucrul acesta. Eu mă gândesc la locuri de muncă.

Citit 1672 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2011 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.