Pentru nefericiţii Galaţiului: Asistenţă socială de 1,7 milioane de lei

Pentru nefericiţii Galaţiului: Asistenţă socială de 1,7 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul nu duce lipsă de copii necăjiţi şi flămânzi care fac eforturi să meargă la şcoală, de familii care trăiesc de azi pe mâine, de mame bătute şi alungate sau fugite de acasă cu pruncii în braţe, de bătrâni uitaţi sau rămaşi singuri şi săraci pe lume, de persoane cu dizabilităţi care au dreptul la o viaţă adevărată. Pentru fiecare dintre aceste categorii există măcar un centru comunitar sau un proiect caritabil. În Galaţi, există nu mai puţin de 14 aşezăminte sociale sau centre de zi unde li se întinde o mână de ajutor, pe banii noştri. Consiliul Local a votat nu mai puţin de 17 hotărâri de subvenţionare ori susţinere, pe tot anul 2012, a proiectelor umanitare desfăşurate de 13 fundaţii şi parohii sub oblăduirea cărora se află peste 600 de suflete. Alegerea celor 13 a aparţinut Comisiei de evaluare şi selecţionare. Interesant este că, la fel ca anul trecut, privilegiate la bani sunt aşezămintele aflate sub aripa bisericii. Din cei 1.728.028 de lei alocaţi în total de la bugetul local, cele mai consistente sume au fost repartizate proiectelor desfăşurate de aşezămintele arhiepiscopiei. Astfel, dacă fundaţiile nereligioase primesc pentru acelaşi număr de copii sau adulţi maxim 75.000 de lei, proiectele parohiilor au la dispoziţie sume duble, de peste 160.000 de lei. Iată unde pot găsi ajutor gălăţenii în nevoie şi cu cât contribuim noi.

Privilegiaţi la bani

Asociaţia Filantropică Creştin–Ortodoxă “Sf. Vasile cel Mare” va primi pentru Centrul multifuncţional de servicii sociale “Speranţa”, frecventat de 60 de copii în dificultate, 250.000 de lei. Şi tot “Sf. Vasile cel Mare” are alocate 200.000 de lei pentru Centrul rezidenţial de fete, cu un număr mediu lunar de 30 de persoane asistate. Asociaţia Filantropică “Sf. Antonie cel Mare” oferă servicii de asistenţă socială 50 de copii aflaţi în dificultate şi beneficiază de 160.000 de lei de la bugetul local. Între Primărie şi Parohia „Sf. Spiridon” s-a încheiat un parteneriat care vizează “Centrul de zi pentru copii” dedicat unui număr minim de 70 de copii din familii sărace. Pentru susţinerea costurilor de funcţionare ale centrului Primăria a alocat de la bugetul local 200.000 de lei. Alte 217.000 de lei vor ajunge la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” pentru Centrul multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III a” unde 30 de persoane beneficiază de îngrijire la domiciliu, iar alte 30 de servicii în cadrul centrului de zi.

Subvenţii modeste

Incomparabil mai mici sunt sumele alocate ONG-urilor laice. Cea mai mică sumă, 24.000 de lei i-a revenit Alianţei Romilor din Judeţul Galaţi, pentru Centrul de Sprijin Social pentru Romi, frecventat lunar de 40 de persoane. Subvenţia pentru Fundaţia Cuvântul Întrupat – Centrul de zi „La Vale” dedicat unui număr de 40 de copii se ridică la 65.000 de lei. Fundaţia Familia va beneficia pentru cele 50 de persoane asistate lunar la Centrul de zi pentru copiii din familii în dificultate – 62.500 de lei. Aceeaşi fundaţie în grija căreia se află Centrul comunitar pentru victime ale violenţei în familie – cu un număr mediu lunar de zece persoane asistate va primi 75.000 de lei. Nu mai puţin de 66.500 de lei vor susţine Centrul de zi „Împreună” pentru 50 de copii defavorizaţi. Doar 30.000 de lei vor trebui să ajungă la Clubul Seniorilor, aparţinând aceleiaşi fundaţii, pentru un număr lunar mediu de 25 persoane vârstnice, defavorizate şi aflate în pragul marginalizării sociale. Centrul de zi al Fundaţiei „Inimă de Copil”, în grija căruia se află, lună de lună, 25 de copii şi zece părinţi, s-a ales cu o subvenţie de 50.000 de lei. Centrul maternal al Asociaţiei „Nova 2002” şi-a asumat misiunea de a proteja lunar 15 femei cu sau fără copii ori viitoare mame, şi va trebui să se descurce cu 79.000 de lei.

Centrul de zi şi sănătate „Acces pentru toţi” al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap „Sporting Club” oferă servicii de recuperare, reabilitare, incluziune sociala şi îngrijire la domiciliu pentru o sută de persoane cu dizabilităţi fizice şi asociate, dar nu beneficiază decât de o subvenţie de 72.000 de lei.

Servicii pentru vârstnici

Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor primeşte 30.000 de lei pentru Centru de zi „Speranţa”, dedicat unui număr de 20 de bătrâni defavorizaţi şi 70.000 de lei pentru servicii comunitare asigurate persoanei vârstnice. De la bugetul local, 77.028 de lei vor merge la Fundaţia “Nursing Comunitar” Galaţi care acorda servicii sociale de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, cu vârste cuprinse între 65 şi 96 ani, bolnavi cronici sau aflaţi în situaţie de risc social, încadrate în diferite grade de dependenţă.

Citit 2881 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2012 21:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.