Parteneriat public-privat sau concesiune: Aleşii locali fac podul peste Dunăre

Parteneriat public-privat sau concesiune: Aleşii locali fac podul peste Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La ultima şedinţă a Consiliului Local din acest an, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru proiectul de investiţie “Trecere peste Dunăre"


Devenit mai degrabă legendă urbană sau motiv de băşcălie electorală, podul peste Dunăre a revenit pe buzele gălăţenilor şi ale autorităţilor în luna octombrie, când a avut loc, la Galaţi, reuniunea informală a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene. „Un pod peste Dunăre la Galaţi trebuie să rămână un obiectiv prioritar. Un astfel de pod ar scurta drumul spre Tulcea cu 40 km, ar dirija fluxurile de turişti către Deltă şi Marea Neagră pe aici, prin Galaţi. Dacă vom avea inteligenţa să-l facem ademenitor din punct de vedere turistic, atunci oraşul îşi va găsi o nouă direcţie de dezvoltare”, a declarat atunci primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, precizând că a avut deja o serie de discuţii în vederea găsirii unor surse de finanţare a proiectului în cadrul unui parteneriat public-privat.

Subiectul a reuşit să ascută din nou asperităţile existente între Galaţi şi Brăila. Trecând peste declaraţii, la ultima şedinţă de Consiliu Local din acest an, aleşii locali şi-au dat votul pentru un proiect de hotărâre care prevede o “traversare Dunăre”, autorităţile ferindu-se parcă să-i spună investiţiei pe nume - POD! “Se aprobă realizarea obiectivului “Traversare Dunăre” şi realizarea unui studiu de fezabilitate”, se arată în primul articol al hotărârii votate.

În raportul de specialitate se arată că “investiţiile în infrastructura de transport vor facilita mobilitatea populaţiei şi a bunurilor, reducerea costurilor de transport de mărfuri şi călători, îmbunătăţirea accesului pe pieţele regionale, creşterea eficienţei activităţilor economice, economisirea de energie şi timp, creând condiţii pentru extinderea schimburilor comerciale şi implicit productive”. Potrivit aceluiaşi document, „se impune aprobarea şi realizarea unei linii de traversare a Dunării supra sau subteran”. În documentul care însoţeşte hotărârea se mai arată că „municipiul Galaţi intenţionează să încheie un parteneriat public-privat sau o concesionare a proiectului, astfel încât acest deziderat să fie realizat fără fonduri publice”. În hotărâre a fost cuprins şi un deviz general al studiului de fezabilitate, dar, aşa cum ne-am obişnuit, Primăria a cenzurat această informaţie, la fel cum a făcut şi cu alte hotărâri importante, cum ar fi noua organigramă a Primăriei sau noua organigramă a Serviciului Public Ecosal. Până când hotărârea în întregul ei va fi „desecretizată”, nu ne rămâne decât să ne bucurăm că un obiectiv atât de important cum este o „Traversare Dunăre” a revenit în atenţia autorităţilor publice locale.

Citit 4402 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2012 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.