Filiera PDL loveşte din nou! Ţeapă imobiliară de 100.000 de euro la Primăria Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Filiera PDL loveşte din nou! Ţeapă imobiliară de 100.000 de euro la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un teren de 570 de metri pătraţi, situat lângă complexul Francezi, a fost vândut în 2009, cu votul fostului Consiliu Local, la un preţ de trei ori mai mic decât cel al pieţei * Terenul a ajuns la firma deputatului PDL Cezar Preda, care a depus documentele pentru a construi acolo un bloc cu 5 etaje * Tranzacţia a fost intermediată de finul deputatului, fostul consilier local Ion Dumitru, administratorul RER Ecologic Service


Consiliului Local Galaţi a aprobat, la ultima şedinţă, un proiect de hotărâre legat de o afacere cât se poate de controversată: este vorba despre ieşirea din indiviziune a unui teren de 570 mp aflat sub un birou, o magazie şi un garaj (în fapt nişte barăci), în Complexul Francezi, pe strada Regiment 11 Siret. Solicitarea a fost făcută de firma Atlas Invest SRL din Buzău, care până cum era proprietara în indiviziune cu municipiul Galaţi pe terenul în suprafaţă totală de 783,01 mp.

Pe site-ul Primăriei, însă, nu există nicio Hotărâre de Consiliu Local (HCL) prin care municipalitatea să-i fi vândut, în indiviziune, firmei Atlas Invest vreo palmă de pământ. Există însă HCL 585 din 2009, prin care s-a aprobat vânzarea în indiviziune a terenului cu suprafaţă de 783,01 mp, în Complexul Francezi, societăţii RER Ecologic Service (care este administrată de democrat-liberalul Dumitru Ion, finul deputatului PDL Cezar Preda).

Partea scandaloasă este că terenul a fost cedat firmei RER la un preţ de trei ori mai mic decât preţul pieţei, gaura produsă Primăriei Galaţi ridicându-se la circa 100.000 de euro. Mai mult, RER, în loc să fie proprietară, este în prezent chiriaşă pe terenul proprietatea Atlas Invest, firmă deţinută de naşul şi naşa lui Dumitru Ion, Jeanina şi Cezar Preda. În scurtă vreme, pe terenul cu pricina, în vecinătatea RER, se va ridica o mândreţe de bloc cu cinci etaje, în care locatarilor le va fi mai uşor să intre cu elicopterul, de pe acoperiş, decât cu maşina.

Un vot de pomină

După cum "Viaţa liberă" vă informa în octombrie 2009, Consiliu Local a votat, dintr-un foc (cu o singură ridicare de mână), „la grămadă”, 47 de vânzări de terenuri. Printre ele se afla şi terenul de 783,01 mp, ocupat de construcţii, situat în strada Regiment 11 Siret, Complex Francezi, care a fost cumpărat de SC RER Ecologic Service.

Terenul a fost vândut la preţul de 85 de euro/mp, de trei ori mai mic decât preţul pieţei, motivul invocat atunci pentru reducerea acordată fiind nişte viitoare investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu. La acel moment, Dumitru Ion, administratorul RER, era consilier local, şi s-a abţinut de la vot, dar gurile rele spuneau că este direct interesat de achiziţie. Au votat însă consilierii PSD, PC şi PDL, pentru că liberalii părăsiseră şedinţa, scuzându-se că au şedinţă de partid. Aleşii nu păreau să ştie nici câte vânzări au aprobat, fiind convinşi că era vorba de 42, nu de 47!

În raportul de specialitate al hotărârii votate se arată că încă din 2007 RER a solicitat cumpărarea terenului aferent sediului din strada Regiment 11 Siret pe care îl deţinea cu contract de închiriere. Terenul vizat era ocupat de construcţiile proprietatea RER, pe care aceasta le cumpărase de la SC Construcţii şi Reparaţii SA (fosta RACRAL - Regia Autonomă de Construcţii şi Reparaţii Locale). Şi, se ştie, Construcţii şi Reparaţii şi-a dat duhul având la conducere un democrat-liberal, pe Vasile Darabană. Ceea ce ne-a intrigat atunci a fost preţul mic la care s-a vândut terenul. Specialiştii imobiliari susţineau, la acel moment, că preţul de piaţă al unui metru pătrat de teren în zona respectivă este de minim 250 de euro!

Din proprietar, chiriaş

În condiţiile în care, pe baza HCL 585, RER şi-a cumpărat terenul aferent sediului, era de aşteptat ca societatea să fie în acest moment proprietară. Ei bine, nu! Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, RER îşi are sediul social în Complexul Francezi, pe terenul închiriat din februarie 2010 de la SC Atlas Invest. Nu putem deduce decât că RER i-a vândut Atlas Invest terenul cumpărat în indiviziune de la Primărie. "Tranzaţia" fin - naş ne-a fost confirmată şi de consilieri din mandatul trecut. Contractul de închiriere al RER expiră în 2015. Contactat telefonic, administratorul RER, Dumitru Ion, s-a ferit să răspundă la întrebările legate de situaţia terenului cumpărat  în 2009 de la Primărie şi ne-a rugat să-i contactăm pe patronii lui de la Bucureşti.

Investiţia naşului şi-a naşei

De ce l-a interesat pe naşul Preda un teren la Galaţi şi să-şi facă finul chiriaş? Pentru că, aşa cum scrie pe larg presa buzoiană, vrea să-şi facă aici un bloc cu cinci etaje! Imobilul, cu 23 de apartamente şi un spaţiu de prestări servicii va fi în zona blocurilor C32- C33, cu vedere spre Dunăre, dar şi spre RER. Conform site-ului Primăriei, SC Atlas Invest a obţinut, în 2012, certificatul de urbanism pentru demolarea unui birou şi a unei magazii aflate pe teren şi certificatul de urbanism pentru a construi în locul lor un bloc de locuinţe cu demisol, parter şi cinci etaje. Blocul nu a primit încă autorizaţie de construire şi nu i s-a aprobat Planul Urbanistic Detaliat pentru că proiectul lui are hibe.

Pălărie-ntr-un picior ghici mansardă ce-i?

Urbaniştii din Primărie au făcut ochii mari când au văzut proiectul blocului. Accesul în imobil este foarte înghesuit. De altfel, pentru căile de acces în bloc şi peluze, Atlas Invest a închiriat 1.500 mp de la Primărie. Obiecţiuni a stârnit şi amplasamentul blocului, şi vecinătatea. Dar cele mai mari semne de mirare ne-a stârnit construcţia tuflită ca o pălărie în capul ultimului etaj, care seamănă leit a mansardă, dar nu e trecută în proiect. Cu un asemenea acces meschin, blocul trebuie să aibă la demisol o parcare pentru opt-nouă maşini, şi în curte, pe terenul Primăriei, o parcare pentru 14-15 maşini. Deocamdată proiectul a primit aviz negativ, iar pentru a primi undă verde trebuie să rezolve toate hibele.

Rămâne de văzut, de asemenea, unde sunt "îmbunăţirile de mediu" promise şi cine va da socoteală pentru faptul că Primăria Galaţi a pierdut la această tranzacţie în jur de 100.000 de euro, reprezentând diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de piaţă.

Citit 5409 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2013 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.