Controale la actele asociaţiilor de proprietari / Verificările vor fi făcute de experţii contabili

Controale la actele asociaţiilor de proprietari / Verificările vor fi făcute de experţii contabili
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Modul de repartizare pe apartamente şi locatari a cheltuielilor conform facturilor emise de prestatorii de servicii, plăţile către furnizorii de utilităţi, calcularea corectă a penalităţilor datorate de restanţieri la plata întreţinerii vor putea fi verificate de către experţi contabili * Primăria va cere asociaţiilor de proprietari să depună, până la data de 31 martie, raportarea financiară pentru exerciţiul anului anterior însoţită de raportul cenzorilor


Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a fost mandatat de către aleşii locali să încheie un protocol de parteneriat cu filiala Galaţi a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Potrivit documentelor votate de aleşi, parteneriatul a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată, iar obiectul acestuia va consta în colaborarea între CECCAR - filiala Galaţi şi Primăria municipiului Galaţi, în vederea furnizării de servicii de specialitate în domeniul verificării financiar contabile şi de gestiune a asociaţiilor de proprietari.

Prin acest parteneriat, experţii contabili şi contabilii autorizaţi vor putea efectua expertiza financiar-contabilă a gestiunii fondurilor asociaţiilor de proprietari, la solicitarea unuia sau a mai multor membri ai asociaţiei. Mai mult, în cazul asociaţiilor de proprietari din care face parte şi Primăria (acolo unde are chiriaşi) şi care înregistrează datorii mai vechi de 60 zile către furnizorii de utilităţi, expertiza financiar-contabilă a gestiunii fondurilor ulterior efectuării de către comisia de cenzori a controlului financiar-contabil, se va realiza cu prioritate, perioada supusă verificării fiind de minim un an, cu posibilitatea extinderii până la trei ani.

Ce verifică experţii

În protocol se arată şi care vor fi obiectivele expertizei financiar-contabile. Pe primul loc se află verificarea sumelor încasate prin registrul de casă, corectitudinea soldului de casă evidenţiat, urmate de verificarea fondului de rulment constituit, componenţa şi utilizarea acestuia, dar şi verificarea fondului de reparaţii constituit, componenţa şi utilizarea acestuia.

De asemenea, experţii vor putea verifica modul de repartizare pe apartamente şi locatari a cheltuielilor conform facturilor emise de prestatorii de servicii. Tot ei vor controla şi situaţia plăţilor către furnizorii de utilităţi şi respectarea obligaţiilor contractuale asumate. Calcularea corectă a penalităţilor datorate de restanţieri la plata întreţinerii şi hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari, dar şi plăţile de natură salarială făcute personalului cuprins în schema de organizare, vor fi în vizorul experţilor. CECCAR va pune la dispoziţia Primăriei şi a asociaţiilor de proprietari liste cu experţi contabili şi societăţi de expertiză contabilă care şi-au exprimat opţiunea pentru efectuarea de verificări financiar-contabile a gestiunii asociaţiilor de proprietari.

Raportare obligatorie

La polul opus, nici Primăria nu va sta cu mâinile în sân. Conform protocolului asumat, va trebui să-şi facă o evidenţă a asociaţiilor şi să le solicite să depună, până la data de 31 martie, raportarea financiară pentru exerciţiul anului anterior însoţită de raportul cenzorilor privind gestiunea economico-financiară şi procesul verbal de aducere la cunoştinţa membrilor asociaţiei a raportului cenzorilor. Mai mult, va trebui să stea cu ochii ca pe butelie pe asociaţiile care înregistrează datorii mai vechi de 60 zile către furnizorii de utilităţi.

Citit 20334 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2013 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.