Garajele din Mazepa vor fi demolate/ Începe o nouă etapă a modernizării Galaţiului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Garajele din Mazepa vor fi demolate/ Începe o nouă etapă a modernizării Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În locul lor vor apărea parcări civilizate şi spaţii verzi * Proiectul este supus la vot în următoarea şedinţă de Consiliu Local


Garaje mari şi mici, garaje cu closet şi copac, garaje în pantă ori cu beci, magherniţe de tot felul, construcţii oribile din fier ruginit, betoane şi zidărie, cazemate ale mizeriei urbane, în cotloanele cărora beau alcool ori îşi fac nevoile indivizi dubioşi. În minoritate, Şcoala nr. 28 Mihai Eminescu pare neputincioasă în faţa unui asemenea asalt insalubru. Fie că aţi recunoscut-o sau nu, aceasta este atmosfera dezolantă din Complex Ancora, plasat chiar în buricul târgului, în Mazepa. Toate acestea ar putea deveni o amintire urâtă.

Pe masa consilierilor locali se află deja un proiect care civilizează Complexul Ancora, în zona cuprinsă între piaţa existentă, Şcoala nr. 28, strada Roşiori şi blocuri. Dacă joia viitoare aleşii îşi vor da votul pentru proiectul propus, zona s-ar schimba radical! Amănunte despre ceea ce e şi ceea ce se doreşte să fie ne-a oferit arh. Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, care împreună cu dr. arh. Liliana Buhociu, dr. arh. Dragoş Buhociu şi dr. peisagist Roxana Negrea au realizat studiul de fezabilitate pentru zona Ancora.

91 de garaje, o magazie şi trei magherniţe

În acest moment, în zona cu pricina îşi fac veacul 91 de garaje, trei spaţii ale Apaterm şi o magazie. Legal, doar 70 de garaje au contracte active, dar sunt declarate numai 54 de mijloace de transport! Din cei 21 de gălăţeni care nu au contracte active, 16 nu au autoturisme, în consecinţă 37 de garaje şi o magazie nu-şi justifică existenţa! În ceea ce priveşte coşmeliile Apaterm, nedemne şi pentru un cătun, îşi justifică existenţa, dar numai după o toaletare urbană! Studiul de fezabilitate realizat de cei patru profesionişti în arhitectură şi care a ajuns sub forma unui proiect de hotărâre la mâna aleşilor are în vedere amenajarea unei parcări auto cu 86 de locuri, plus alte 12 pentru biciclete, o micropiaţă, un spaţiu urban de socializare cu iluminat public, spaţii verzi civilizate, cu arbori şi arbuşti, băncuţe şi două fântâni arteziene.

Amenajare parcare Complex Ancora

„Nu e nicio poveste, e trista realitate: betoane, zidărie, tablă şi beţivani. Se rad garajele! Şocant, apar în plus 60 la sută locuri de parcare faţă de ce e folosit acum. Locatarilor le pot fi închiriate locurile de parcare, aşa cum se face în toată lumea şi Primăria câştigă bani. În zona şcolii se circulă după ora cinci cu inima strânsă după ora cinci că-s tot felul de indivizi dubioşi. Construirea anarhică generează un mediu insalubru social în care sunt favorizate infracţionalitatea, consumul de băuturi alcoolice, violenţa infantilă. Dacă proiectul devine realitate, zona de intrare la şcoală va fi cu amenajată civilizat cu băncuţe, copaci, locuri pentru biciclete. Rămâne spaţiul Apaterm, dar să-i dea o faţă că e la stradă, nu putem lăsa porcăria asta! În zona de garaje cu pantă, poate fi zona de tarabe a micropieţei, cu o fântână de apă, copaci. Se poate face, numai să se vrea!”, ne-a declarat arh. Porumboiu.

Avantaje nete

Pe lângă transformarea zonei într-una demnă de un oraş civilizat, investiţia va duce la crearea a 86 de locuri de parcare, faţă de 54 în prezent. La asta se adaugă îmbogăţirea fondului verde al oraşului cu vegetaţie specifică parcurilor, inexistentă în prezent (spaţiul verde creşte de la 610 mp la 1.185 mp), fluidizarea traficului pentru că trotuarele vor fi eliberate şi reparate, salubrizarea urbană în apropierea şcolii, realizarea unui spaţiu comercial de piaţă salubră, acces civilizat către şi dinspre şcoală, crearea unui spaţiu de socializare pentru locuitori, un aspect urban civilizat şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi sănătăţii locuitorilor zonei.

Conform proiectului de pe masa aleşilor, valoarea totală a investiţiei este de 3.736.763 de lei, bani de la bugetul local, iar durata de realizare, 12 luni. Numai să se vrea!

  

Citit 18218 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2014 22:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.