Parcul Industrial ar putea începe să funcţioneze, după ce a stat degeaba opt ani

Parcul Industrial ar putea începe să funcţioneze, după ce a stat degeaba opt ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aleşii locali au votat hotărârea pe baza căreia se vor putea încheia contracte cu firmele dornice să investească în Parcul Industrial Galaţi


Parcul Industrial a încins din nou spiritele şi orgoliile în Consiliul Local. Pe masa aleşilor a ajuns un proiect de hotărâre semnat de viceprimarul PSD Florin Popa care prevedea majorarea capitalului social al SC Industrial Parc SRL, societatea care administrează Parcul Industrial, cu valoarea de 34,3 milioane de lei - 18,6 milioane de lei reprezentând obiectivul de investiţii Parc Industrial şi 15,6 milioane de lei reprezentând valoarea terenului în suprafaţă de 21,8 ha, pe care e construit parcul.

De fapt, proiectul modifica o hotărâre votată în 2007, dar nepusă în aplicare, fapt pe care Curtea de Conturi l-a catalogat drept abatere! Modificarea deciziei din 2007 era necesară deoarece evaluarea terenului, realizată în 2007, nu mai era valabilă. În ianuarie 2015 s-a reevaluat terenul, rezultând o valoare de 15,6 milioane de lei, nu de 23,2 milioane de lei cum fusese stabilit iniţial.

Florin Popa a explicat că atâta vreme cât „suprafaţa de teren nu se află în patrimoniul societăţii de administrare, firma nu va putea face contracte de concesiune, acesta fiind şi motivul pentru care nici până în momentul de faţă nu avem niciun contract încheiat".

Suspiciuni

Aleşii au fost şocaţi să descopere că, din valoarea de 18,6 milioane de lei a parcului, aproape un milion de lei este doar valoarea cabinei de poartă de la Parcul Industrial - adică 17.000 de euro metrul pătrat de construcţie! "Fără să facă utilităţile şi drumul de acces, au construit ditamai sediul administrativ! Cred că cineva o să ne spună la un moment dat care a fost mobilul construcţiei unui ditamai sediu şi se va afla, poate, unde s-au mai făcut şi alte construcţii. Dacă o cabină de poartă costă 9 miliarde (de lei vechi), vă daţi seama pe unde se regăsesc banii. Probabil la cei care au gestionat acest proiect înainte şi probabil pe la locuinţele dlui Istrate", a declarat primarul Marius Stan.

Specialist în construcţii, liberalul Săvel Rotaru a subliniat că acolo s-au investit circa cinci milioane de euro pentru lucrări care erau absolut inexplicabile şi că e posibil ca devizele să fie foarte umflate.

Costică Voicu, directorul SC Industrial Parc SRL, s-a apărat spunând că nu societatea pe care o conduce a gestionat investiţia. Precizând că şapte firme au solicitat să vină în Parcul Industrial, Voicu le-a atras atenţia aleşilor: "Dacă nu votăm, înseamnă că Parcul nu o să mai funcţioneze de acum încolo".

De la băşcălie la agonie

Chiar înainte de a fi supus la vot, viceprimarul PSD Florin Popa, deranjat de discuţiile ironice, a anunţat sec: "Ca iniţiator, îl retrag de pe ordinea de zi, să aibă onoarea dl primar să-l promoveze". Primarul a încercat să-l tempereze: "Tocmai voiam să-i rog onorabilii consilieri să ţină cont că, la proiectul acesta cu Parcul Industrial, trecutul e sumbru, dar dacă nu-l votăm acum, înseamnă că toţi banii care s-au investit acolo chiar s-au investit degeaba! Asta este modalitatea pe care am gândit-o împreună ca acest parc poate fi pus în funcţiune cu adevărat". Pentru că Popa susţinea ferm că proiectul e retras, Stan a izbucnit: "Ambiţii de doi lei se cheamă! Dl Popa, când cineva vă critică, nu e niciun fel de problemă! Noi stăm la bătaie şedinţă de şedinţă şi n-am sărit pe geam, n-am sărit la bătaie la nimeni". Practic s-a ajuns în situaţia penibilă în care şi preşedintele de şedinţă, liberalul Mihail Bucatanschi, şi primarul se rugau de Florin Popa. "Lasă-l pe ordinea de zi, nu mai fă şi tu pe chitrosul. Nu-ţi stă bine!", a încercat Stan. Dar Popa, nu şi nu! După rugăminţi fierbinţi, Bucatanschi a cerut o pauză de negocieri. După o scurtă discuţie pe hol, Popa a acceptat ca proi9ectul să rămână pe ordinea de zi şi majorarea de capital a fost aprobată.

Directorul Industrial Parc SRL, Costică Voicu, ne-a declarat că pe baza deciziei aleşilor şi a cadastrului care s-a finalizat, se va face modificarea actului constitutiv al societăţii. "Dăm drumul la treabă, ceea ce puteam face din 2007! Păcat că s-au pierdut opt ani…", a spus Voicu.

 

Citit 2841 ori Ultima modificare Vineri, 27 Februarie 2015 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.