Se îngroaşă numărul ŞOMERILOR din Galaţi! 500 de muncitori ai APATERM, rămaşi fără pâine

Se îngroaşă numărul ŞOMERILOR din Galaţi! 500 de muncitori ai APATERM, rămaşi fără pâine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între 50 şi 80 de oameni ar putea totuşi să fie preluaţi de Calorgal, ca să se ocupe de întreţinerea centralelor termice de la blocurile ANL şi de la Studenţi


Începând de vineri, 17 aprilie, Galaţiul are încă 500 de şomeri în plus: foştii salariaţi ai societăţii falimentare Apaterm. Vineri, primarul Marius Stan şi city-managerul Aurel Vlaicu s-au întâlnit cu ultimii angajaţi ai Apaterm pentru a le da veştile proaste. Încercarea de a salva măcar 260 dintre ei, prin preluarea lor de către noua firmă Calorgal, a eşuat.

După cum am aflat de la city-managerul Aurel Vlaicu, şefii grupurilor politice din Consiliul Local nu au agreat ideea ca aceşti oameni să devină angajaţii Calorgal. Motivaţia aleşilor a fost aceea că nu e normal să fie plătiţi nişte salariaţi care nu produc nimic. Ei ar fi avut, însă, o activitate: s-ar fi ocupat de întreţinerea punctelor termice şi a reţelelor care fac parte din infrastructura de distribuţie a apei calde şi căldurii care aparţine municipalităţii. „Oamenii cu care am vorbit sunt simpli angajaţi, sunt cei care chiar au muncit de-a lungul anilor, care nu au făcut parte din managementul defectuos, care, în final, i-a trădat. Discuţia purtată a fost civilizată, iar oamenii chiar sunt preocupaţi de viitorul lor. Cel mai mult ne-a impresionat situaţia unui muncitor calificat, care are un copil bolnav, paralizat, o soţie bolnavă de tuberculoză, o mamă în vârstă de 80 de ani şi care din salariul lui de o mie de lei, câştigat muncind în canale, îşi întreţinea toată familia. Omul acesta nu a venit niciodată să ceară nimic, să pretindă să fie ajutat, aşa cum fac alţii”, ne-a mărturisit Aurel Vlaicu.

O rază de speranţă

Potrivit city-managerului oraşului, după o nouă discuţie cu consilierii locali s-a ajuns, totuşi, la o soluţie: preluarea pe Calorgal a 50-80 de oameni care ar urma să se ocupe de întreţinerea centralelor termice de la blocurile ANL şi de la Studenţi. Varianta optimă ar fi ca printre cei 50-80 de oameni salvaţi să se regăsească şi cei care reprezintă cazuri sociale: cei care sunt unici întreţinători ai familiei, iar în cazul în care ambii soţi au fost salariaţii Apaterm măcar unul dintre ei să fie păstrat pentru a nu rămâne fără nicio sursă de venit.

Foştii salariaţi ai Apaterm îşi leagă speranţele de luna august, când, potrivit autorităţilor, ar urma să fie reluată furnizarea apei calde în oraş, şi, deci, ar fi din nou nevoie de ei. Aproximativ 260 dintre ei ar putea deveni salariaţii Calorgal, asta dacă, între timp, nu-şi vor fi găsit o altă slujbă. Condiţia obligatorie este ca Ministerul Energiei să cumpere cazanul de apă fierbinte de la Brăila în contul Electrocentrale, decizie care se speră că va fi luată de Guvern miercurea viitoare.


CITEŞTE ŞI: ÎNGRIJORĂTOR! Şomaj în creştere la Galaţi

Citit 4452 ori Ultima modificare Vineri, 17 Aprilie 2015 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.