Mall tecucean în aer liber

Mall tecucean în aer liber
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru şi ceva de împrumut. Nu vorbim de vreo mireasă, ci de Strada Mare din Tecuci. În acte, poartă numele de strada Ştefan cel Mare, dar pentru toţi tecucenii este Aleea Comerţului sau mai simplu Strada Mare.

De îndată ce ajungi la unul dintre capetele ei, ai senzaţia că te afli într-un soi de mall în aer liber. Arhitectura veche a zonei, specifică fostelor prăvălii evreieşti, unde magazin lângă magazin formează un zid comun de o parte şi de alta a străzii, a primit porţia de modernism, împrumutând imaginea unor magazine de oraş: termopan, gresie, marmură.

Unele magazine păstrează parfumul trecutului, altele, reabilitate, au look-ul unor market-uri de top. Noi sunt mărfurile expuse la vânzare, deşi unele au un aer uşor prăfuit. Albastru este cerul sub care se desfăşoară tot acest ansamblu numit Strada Mare.

Au plecat evreii, au rămas chinezii

Cândva, toate aceste foste prăvălii au fost ale evreilor, iar acum parte dintre ele aparţin urmaşilor comercianţilor de odinioară. Practic aici poţi găsi tot ce-ţi pofteşte inima sau casa: materiale de construcţie, parchet, covoare, electrice şi electrocasnice, haine, încălţăminte, farmacie, piese auto, lenjerie, haine şi jucării pentru copii şi chiar rochii de mireasă.

Numele fostelor prăvălii sunt pe măsură de la clasicele „Universal” ori „Librăria Luceafărul”, la banalele „Confecţii femei” şi „Papetărie” până la pretenţiosul franţuzit „J’adore” ori americanul „Pentagon”. După francezi şi americani, au venit chinezii, şi au înfiinţat un magazin specific. 

Planuri europene

Oricât de atractivă ar fi zona, strada îngustă cu prima bandă transformată în parcare pentru maşini de fiţe, îi dă un aer de bazar înghesuit. Primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain, are planuri mari cu Aleea Comerţului:

„Este o chestiune de tradiţie faptul că noi avem o stradă a comercianţilor, rămasă de la foştii negustori evrei. Doresc să depun un proiect european pentru a transforma această stradă în pasaj pietonal, cum au foarte multe oraşe din Ardeal. Întâmpin o dispută de idei cu toţi comercianţii pentru că transformarea nu mai permite accesul maşinilor în dreptul magazinului. Lor le este teamă că îşi vor pierde clientela”.

„Dar dacă reuşim să facem un pasaj pietonal cu candelabre moderne, băncuţe, terase pe mijlocul străzii, pavaj cu piatră naturală, ghivece cu flori ar fi ceva superb, un punct de atracţie şi omul de plăcere va merge pe-acolo, ca la o zonă de promenadă. Avem un mic mall în aer liber care are nevoie de modernizare, mai ales că a apărut concurenţa celor patru magazine foarte mari care oferă de toate. Există finanţări europene pentru caracter tradiţional şi investiţii în zona monumentală, istorică a oraşelor”, ne-a declarat primarul.

Un lucru e cert, pe lângă patru supermarketuri, două autohtone şi două de firmă, Tecuciul se poate mândri şi cu un mall în aer liber.

Explicaţii foto:

1 - Aleea Comerţului, fostul paradis comercial al evreilor din Tecuci

2 - Ceva vechi, ceva noi, şi… ceva de firmă!

3 - Oare nu ar arăta mai bine ca alee pietonală?

Citit 1906 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.