De ce elevii şi studenţii nu mai au TRANSPORT GRATUIT, pe liniile TRANSURB, în VACANȚA de vară
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

De ce elevii şi studenţii nu mai au TRANSPORT GRATUIT, pe liniile TRANSURB, în VACANȚA de vară
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Bugetul societăţii Transurb pe anul 2016 a stârnit discuţii în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de marţi. Aleşii locali au fost curioşi să afle ce plan de achiziţii de mijloace de transport are societatea locală care, din mai, va rămâne singură pe străzile oraşului, dar şi de ce elevii şi studenţii vor fi obligaţi să plătească, în timpul vacanţei de vară, costurile întregi ale transportului cu Transurb, spre deosebire de pensionari, care vor avea gratuitate pe o linie.

Plan de achiziţii

Preşedintele Comisiei de Servicii din cadrul Consiliului Local, Eugen Găvan (ALDE) a fost curios să ştie care este planul de achiziţie de mijloace de transport pentru completarea, înlocuirea parcului auto pentru anul 2016. „Conform strategiei de modernizare a transportului urban, există un plan de achiziţie de mijloace de transport: 14 troleibuze pentru care se pregăteşte licitaţia, 40 de autobuze noi, tot cu achiziţie din alocaţii bugetare, care nu ştiu în ce stadiu sunt, iar din fondurile noastre proprii şi din amortizare avem o aprobare pentru 40 de mijloace de transport tot la mâna a doua, pentru că veniturile noastre proprii sunt foarte mici, ne-am încadrat în sumele pe care le-am avut”, a răspuns managerul Transurb, Genica Totolici.

Facilităţi

Preşedintele Comisiei Juridice din Consiliul Local, Cristian Dima (ALDE) a remarcat că, pentru prima dată în ultimii trei ani, elevii şi studenţii nu vor beneficia de facilităţi la transportul cu mijloacele Transurb, în perioada vacanţei de vară. Mai mult, ei nu-şi vor putea cumpăra nici măcar abonamente la jumătate de preţ! E drept, această decizie a fost luată chiar joia trecută, de către aleşii locali, inclusiv de Cristian Dima.

Genica Totolici a explicat că, anul trecut, au fost aprobate, tot prin hotărâre de Consiliu Local, facilităţi sociale pentru elevi, studenţi, pensionari - gratuitate pe o linie de transport. „S-a prezentat la case de abonamente un număr foarte mare de pensionari. Avem lunar 42.000 de pensionari care circulă pe mijloacele de transport. Elevii şi studenţii sunt în număr foarte mare, aproximativ 15.000 pe lună. Valorile facilităţilor sociale, adunate, se ridică la aproximativ 27 milioane de lei, sumă care nu ne este acoperită nici măcar de subvenţia aprobată anul trecut de Consiliul Local. De aceea s-a considerat ca anul acesta, pe lunile de vară, iulie şi august, elevilor şi studenţilor să nu se mai acorde facilităţi, pentru a putea să scadă ca şi valoare la compensaţie”, a explicat Genica Totolici.

Ce buget are Transurb

Trebuie spus că bugetul prezentat de Transurb şi votat de aleşi a fost realizat fără a fi previzionat ce se va întâmpla din luna mai 2016, când Transurb va rămâne să organizeze şi să realizeze singur transportul public de persoane.

Conform documentelor votate, Transurb şi-a propus, în 2016, să realizeze venituri de 42,8 milioane de lei, dintre care 20 de milioane subvenţii. Societatea îşi propune cheltuieli de 42,2 milioane de lei şi un profit brut de 544.000 de lei, la finalul anului. Asta în condiţiile în care a încheiat anul trecut cu pierdere. Mai exact, în 2015, a realizat venituri totale de 38,7 milioane de lei (dintre care 23,8 milioane, adică peste 61 la sută, subvenţii) şi cheltuieli de 42,5 milioane de lei. Rezultatul brut: pierdere de 3,7 milioane de lei, pe care şi-a propus să o recupereze.

Revenind în 2016, Transurb estimează cheltuieli de natură salarială de 17,4 milioane de lei şi un număr de salariaţi de 645 de persoane, câştigul mediu lunar pe salariat fiind de 2.457 de lei. În 2016, cheltuielile pentru investiţii se ridică la 4,3 milioane de lei. Rămâne de văzut cum vor fi influenţate veniturile societăţii după eliminarea maxitaxi.

Citit 4059 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.