Proiecte cu succes parţial: Blocuri REABILITATE TERMIC, dar şi BANI PIERDUȚI

Proiecte cu succes parţial: Blocuri REABILITATE TERMIC, dar şi BANI PIERDUȚI
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Încă trei, din cele 11 blocuri pentru care, Primăria Galaţi a câştigat finanţare europeană pentru reabilitare termică, sunt gata. Este vorba despre blocurile Y5, Y6, Y7 de pe bulevardul Galaţi, imobile cu subsol, parter şi opt etaje, care, numără, în total 81 de apartamente, cu două, trei şi patru camere, locuite de 160 de persoane.

Ieri, 20 iulie, la conferinţa de închidere a proiectului european „Creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe Y5, Y6 şi Y7”, Marian Petre, managerul de proiect, a anunţat că, graţie lucrărilor executate, s-au redus pierderile de căldură şi costurile energetice, s-au diminuat costurile de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă menajeră, s-au îmbunătăţit condiţiile de igienă şi de confort termic, dar şi aspectul estetic al imobilelor.

Pe de altă parte, însă, nu a fost respectat termenul iniţial de finalizare, şi ni s-a explicat de ce: „Pe 18 iunie 2015 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Termenul iniţial de finalizare era decembrie 2015. Dacă ţinem cont de faptul că vorbim de trei blocuri a câte opt etaje ne dăm seama că, din start, acest termen nu putea fi respectat, pe de o parte din cauza volumului de lucrări, pe de altă parte din cauza condiţiilor meteo”, a precizat Marian Petre.

Cât a costat

Conform pliantului investiţiei, „valoarea totală a proiectului este de 3.176.491, din care 757.548 de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă primită”. Finanţarea europeană ar fi trebuit să fie mult mai mare dar, pentru că termenul de finalizare a investiţiei nu a fost respectat, Primăria şi-a asumat suportarea de la bugetul local a lucrărilor executate în acest an. Marian Petre afirmă suma cu care finanţarea europeană s-a diminuat este de circa 500.000 de lei, aceşti bani fiind alocaţi de la bugetul local. Declaraţiile îi sunt, însă, contrazise de comunicatul de presă în care se afirmă că asistenţa financiară nerambursabilă solicitată era de 1.746.861 de lei...

Cert este că, în medie, în funcţie de lucrările de care au beneficiat, valoarea contribuţiei locatarilor blocului va fi de 3.000 de lei. Iar locatarii sunt mulţumiţi.

„Eu am avut apartamentul izolat de când m-am mutat, dar pentru că deasupra mea sau la alte etaje nu era izolat, frigul din iarnă intra prin pereţi şi ajungea şi la mine. Acum, prin faptul că a fost izolat tot, s-a simţit în această iarnă o economie la bani, a fost mai multă căldură iarna şi e mai multă răcoare vara, deci salut această iniţiativă”, a declarat preşedintele asociaţiei din care fac parte Y5, Y6, Y7, Ştefănică Maxim.

Citit 3198 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iulie 2016 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.