14 TROLEIBUZE NOI vor circula în Galaţi. De când se va putea călători cu noile mijloace de transport în comun

14 TROLEIBUZE NOI vor circula în Galaţi. De când se va putea călători cu noile mijloace de transport în comun
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Noile mijloace de transport fac parte dintr-un proiect în valoare de peste 6.000.000 de euro * Ultimele troleibuze au fost aduse la Galaţi în urmă cu opt ani


Primăria Galaţi vrea să cumpere 14 troleibuze nou-nouţe, în scopul modernizării transportului public de călători din municipiu. Intenţia nu este una de dată recentă, primele informaţii despre acest proiect datând încă de acum câţiva ani. Noutatea constă în faptul că acum este analizată, din punct de vedere tehnic, oferta depusă, în cadrul licitaţiei, de firma Skoda. Spre sfârşitul săptămânii viitoare, evaluarea tehnică ar trebui să se încheie, odată cu licitaţia, iar atunci vom şti dacă oferta depusă îndeplineşte toate criteriile cerute.

Cumpărate printr-un împrumut de la BERD

Troleibuzele noi sunt cumpărate printr-un contract de credit obţinut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Valoarea proiectului este de 6.300.000 de euro. Între momentul încheierii licitaţiei şi momentul în care troleibuzele noi vor începe să circule propriu-zis pe străzile oraşului va mai trece însă ceva timp. „În termen de zece luni de la finalizarea licitaţiei, dar şi în funcţie de cum vor decurge lucrările în ceea ce priveşte zona de infrastructură, troleibuzele vor putea fi introduse pe trasee. Oricum, noile mijloace de transport public trebuie să corespundă celor mai noi standarde de calitate şi să fie prietenoase cu mediul”, a precizat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Lucrări de infrastructură adiacente

Troleibuzele vor avea 12 metri lungime şi o capacitate de aproximativ 80 de locuri, pe scaune şi în picioare. Podeaua va fi coborâtă, pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, pe fiecare maşină va fi montat şi un sistem chopper, ceea ce va duce la o economie în privinţa consumului de energie electrică.

Totuşi, proiectul nu presupune doar achiziţionarea troleibuzelor, ci şi unele lucrări de modernizare ale liniei electrice. "Există un studiu de fezabilitate aprobat în şedinţă de Consiliul Local privind aceste lucrări, care vizează întregul traseu din municipiul Galaţi, în funcţie de evaluările din teren. În primă fază, se vor supune licitaţiei pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice lucrările de proiectare şi execuţie în ceea ce priveşte legătura/injecţia din strada Domnească, care este prioritară, dar vor fi scoase la licitaţie şi lucrările pentru zona din valea oraşului", a mai spus Raluca Ardean.

Câte troleibuze circulă acum în Galaţi

Vă reamintim faptul că Primăria Galaţi a obţinut de la BERD o finanţare rambursabilă de 100.000.000 de lei, cu o perioadă de tragere şi de graţie de până la trei ani şi cu o perioadă de rambursare de cel puţin şapte ani. Parcul auto al Transurb Galaţi numără acum 13 troleibuze. Trei dintre ele, model Ikarus 417T, au fost fabricate în anul 2001, iar restul, model MAZ T203, au fost fabricate în 2008.

Citit 9191 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.