Decizia aleşilor locali din TECUCI | Cât va COSTA studiul de fezabilitate al noului SPITAL (FOTO)
Foto: Sursa foto: Primăria Tecuci

Decizia aleşilor locali din TECUCI | Cât va COSTA studiul de fezabilitate al noului SPITAL (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Primăria municipiului Tecuci este gata să cheltuiască 30.000 de euro de la bugetul local pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar unui nou spital. Aprobarea realizării acestei documentaţii, la recenta şedinţă a Consiliului Local, nu a fost lipsită de discuţii.

Dacă, în octombrie anul trecut, primarul Tecuciului, Cătălin Constantin Hurdubae, anunţa că vrea să construiască un spital regional, între timp spitalul a devenit doar municipal. Investiţie estimată la 27 - 30 milioane de euro, bani pe care municipalitatea tecuceană speră să-i obţină de la bugetul de stat, noul spital municipal ar urma să aibă, conform hotărârii votate de consilierii local, o capacitate de 350 de paturi, 110 saloane, heliport şi va fi dotat cu aparatură modernă. Repartizarea pe secţii ar putea fi: Medicină internă - 28 saloane, Chirurgie generală - 25 saloane, Ortopedie şi traumatologie - 13 saloane, Compartiment recuperare - opt saloane, Recuperare, medicină fizică, balneologie - un salon, Pediatrie – 13 saloane şi Compartiment boli infecţioase – opt saloane.

De ce e nevoie de spital

„Este un spital municipal de care atât tecucenii, cât şi locuitorii din satele limitrofe au neapărată nevoie. Şi cu siguranţă va fi finalizat chiar dacă mai sunt oameni care, aşa cum am văzut în şedinţa Consiliului Local, nu şi-l doresc. Se ajunsese la o asemenea penibilitate, că se făceau pariuri pe realizarea acestui proiect. M-a supărat nonşalanţa cu care puteau discuta de un lucru foarte serios”, ne-a declarat primarul Tecuciului.

La întrebarea noastră, dacă nu ar fi mai ieftină reabilitarea şi modernizarea spitalului existent, răspunsul edilului a fost cât se poate de ferm: „Spitalul Anton Cincu datează din 1904. Clădirea fiind foarte veche, există norme care impun, la o anumită perioadă de timp, reabilitări foarte-foarte serioase pentru că sunt microbi, bacterii care intră în pereţi. În Chirurgia actualului spital, de la blocul operator oamenii se duc pe braţe până la etajul superior, şi nu avem posibilitatea de montare a unui lift, dată fiind structura de rezistenţă a clădirii. Îmi este teamă, în caz de cutremur, ce s-ar putea întâmpla!”, a argumentat edilul tecucean.

Rămâne de văzut cum se va concretiza acest proiect ambiţios.

Agenţii economici, interesaţi de reabilitarea secţiei de pediatrie

Până la construcţia unui nou aşezământ medical, autorităţile tecucene au de rezolvat problemele stringente ale secţiei de pediatrie din spitalul existent: igrasie, saltelele roase şi murdare, dulapuri fără sertare, uşi fără broaşte. Toate au fost făcute publice într-un filmuleţ postat, în ianuarie, pe reţelele de socializare, video care s-a lăsat, aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, cu destituirea medicului-şef al secţiei şi a asistentei-şefe.

Primarul Tecuciului, Cătălin Constantin Hurdubae, regretă acest episod şi ne-a declarat că, în prezent, Serviciul Investiţii lucrează la un deviz estimativ al lucrărilor necesare la secţia de pediatrie: „Nu ne vom apuca doar să schimbăm o uşă sau un geam, va fi un amplu proces de transformare a băilor, pardoselilor, saloanelor, în conformitate şi cu legislaţia în vigoare şi cu cerinţele pacienţilor. Suntem în discuţii cu câţiva agenţi economici care doresc să pună umărul alături de noi la reabilitarea secţiei. Pentru că fiecare are copii şi sănătatea este un subiect foarte sensibil”, ne-a declarat primarul convins că planul se va concretiza anul acesta.

Citit 3769 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.