Parcarea supraetajată din Mazepa s-a scumpit a doua oară. Contract câştigat tot de Lemacons
Foto: Iulia Kelt

Parcarea supraetajată din Mazepa s-a scumpit a doua oară. Contract câştigat tot de Lemacons
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Parcarea supraetajată aferentă blocului R5 de pe strada Roşiori, din Mazepa 1, ajunsă în stadiul de şantier abandonat, se scumpeşte văzând cu ochii. De la 9.453.360 de lei cu TVA, valoarea contractului atribuit iniţial de Primăria municipiului Galaţi pentru proiectarea şi execuţia acestui obiectiv, investiţia a ajuns să coste 12.782.229 de lei, în urma contractelor de lucrări suplimentare pe care municipalitatea le-a atribuit.

Nu mai puţin de 2.685.529 de lei va plăti Primăria municipiului Galaţi pentru lucrările suplimentare de consolidare a terenului pe care va fi construită parcarea multietajată aferentă blocului R5 de pe strada Roşiori, cartier Mazepa I. Acesta este al doilea contract de lucrări suplimentare la acest obiectiv de investiţii, după ce anul trecut s-a constatat că, înainte de construcţia propriu-zisă, trebuie mutate reţelele care străbat terenul.

Când au început lucrările

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", pentru proiectarea şi construcţia parcării propriu-zise a fost încheiat, în urma unei licitaţii, un contract în valoare de 9.453.360 de lei cu TVA, cu asocierea SC Lemacons SRL - SC S&M Expert Project SRL.

Construcţia nu a putut începe deoarece autorităţile au descoperit că, mai întâi, terenul trebuie eliberat de reţelele de utilităţi care îl străbat. Pentru asta a fost nevoie de o nouă licitaţie, în urma căreia Lemacons şi-a adjudecat şi contractul în valoare 643.340 de lei cu TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de deviere a reţelelor de utilităţi.

Ordinul de începere s-a dat pe 12 iulie, iar în septembrie, conform Primăriei, s-au încheiat lucrările de deviere a reţelelor de apă, canalizare, electrice şi de gaz. Pe lângă devierea efectivă a reţelelor de apă, canalizare şi gaz, municipalitatea a trebuit să-i plătească firmei Lemacons şi demolarea beciurilor rămase de la garajele demolate - adevărate "buncăre" - precum şi eliberarea terenului de resturile de construcţie, factura finală ridicându-se la 714.082 de lei. Pentru devierea reţelelor electrice (proiectare şi execuţie), Primăria a plătit SC Electrica Distribuţie suma de 53.317 lei.

Schimbarea soluţiei de fundare

Când gălăţenii aşteptau să înceapă, în sfârşit, construcţia parcării, şantierul a încremenit. Motivul? "În vederea executării parcării supraetajate este necesară realizarea unei infrastructuri corespunzătoare, stabilită ca urmare a studiilor geotehnice amănunţite, care constă într-un sistem de fundare indirectă cu piloţi foraţi cu tubaj recuperabili".

Caietul de sarcini prevede degajarea amplasamentului de platforme şi umpluturi până la cota 1,30 metri, executarea piloţilor foraţi cu tubaj recuperabil pe adâncime de 17,8 m de la cota săpăturii, executarea dezvelirii armăturii la capetele piloţilor la partea superioară şi transportul pământului sau a molozului cu autobasculanta. Câştigătorul licitaţiei este tot Lemacons, iar subcontractor - SC Agisfor SRL, care urmează să execute foraje, armatură şi turnare beton. Interesant este că diferenţa dintre valoarea licitată a contractului şi cea cu care s-a atribuit este de doar 2,6 lei!

Mai e loc de scumpiri

Deocamdată, viitoarea parcare multietajată, care a ajuns să coste peste 12.782.229 de lei - asta fără a pune la socoteală plăţile făcute pentru documentaţiile contractate de municipalitate -, doarme sub zăpada presărată cu gunoaie şi e greu de crezut că lucrările ar putea începe mai devreme de venirea primăverii. La fel, e greu de spus care va fi costul final al acestei investiţii! Prin votul consilierilor locali, indicatorii tehnico-economici ai parcării au fost majoraţi de două ori. De la 12.155.519 lei cu TVA, la 12.949.702 lei cu TVA, şi apoi la 15.826.647 de lei, cu mai mult de 30 la sută faţă de preţul iniţial.

Citit 7579 ori Ultima modificare Duminică, 20 Ianuarie 2019 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.