Anca Melinte

Anca Melinte


Proiectul de hotărâre privind „Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi pentru perioada 2017 - 2030” va fi supus aprobării consilierilor locali în şedinţa de joi. În raportul de specialitate al proiectului se arată că situaţia actuală a termoficării în municipiu este una critică, generatoare de mari pierderi: „Pe întreg sistemul, există deficienţe tehnico-organizatorice care, în timp, au determinat pierderea unui mare număr de abonaţi, prestarea unor servicii de slabă calitate, cu costuri mari. Dacă toate acestea se vor menţine în continuare, se pune sub semnul întrebării însăşi existenţa şi sustenabilitatea sistemului centralizat de încălzire”.

Noua strategie propune mai multe variante şi scenarii posibile, implementarea unor surse noi, în cogenerare, şi o viziune unitară a întregului sistem, în care o singură entitate produce, transportă şi distribuie energia termică.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu noua strategie. Iar dacă o vor vota, vechea strategie, adoptată de consilieri în ianuarie 2015, îşi încetează aplicabilitatea.

Micii samurai tecuceni din trupa Akikai revin joi, 23 februarie, de la ora 20,30, pe scena Next Star, la Antena 1 cu un moment emoţionant. Cei 14 copii vor dedica demonstraţia lor de arte marţiale colegului lor, Andi, plecat prea repede din această lume.

“Am hotărât ca acest număr să fie dedicat lui Andi. Demonstraţia noastră începe cu două mesaje şi reprezintă ceea ce noi am învăţat de la Andi, de la moartea lui, anume: «Preţuieşte viaţa!» şi «Alege să fii fericit!». El şi-ar fi dorit foarte mult să continue mişcarea pe care o facem la club, a fost la noi la antrenamente dar, din cauza unei boli necruţătoare, nu mai este printre noi”, mărturiseşte instructorul trupei Akikai într-un comunicat de presă transmis de Antena 1.

“Andi îşi dorea să participe la campionate, la evenimente şi emisiuni de televiziune. Eu cred că Andi ne încurajează şi ne ţine pumnii pentru Next Star”, spune unul dintre colegii copilului dispărut.

Cum vor aprecia membrii juriului Alina Eremia, Pepe, Dorian Popa şi CRBL demonstraţia de arte marţiale pregătită de sportivii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani vom afla joi, 23 februarie, de la ora 20.30, într-o nouă ediţie Next Star.

Miercuri, 22 Februarie 2017 11:00

DRAGOBETELE... căsătoreşte cuplurile


Pe 24 februarie, potrivit tradiţiei populare, Dragobetele sărută fetele. La Galaţi, însă, Dragobetele a luat treburile în serios şi căsătoreşte cuplurile.

Potrivit datelor furnizate la cererea noastră de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi, pe 24 februarie vor fi oficiate nu mai puţin de 12 căsătorii civile. De şase ori mai multe decât cele două cununii civile care au fost oficiate de Valentine's Day! O fi un semn că perechile din Galaţi cred mai mult în sărbătoarea românească a dragostei decât în cea importată de la americani. Nu mai puţin adevărat este că Dragobetele pică într-o zi de vineri, pe când Valentine's Day a fost marţi.

Casă de piatră!


Primăria municipiului Galaţi încearcă din nou să găsească un investitor în stare să transforme Plaja Dunărea, cu bazinele închise încă din august 2014, în mult-promisul aqualand. Numai că gălăţenii se scaldă în promisiuni din 2014, de când bazinul a fost închis, iar în 2015 licitaţiile Primăriei pentru concesionarea Plajei au eşuat.

„Aşteptăm răspunsul unui investitor extrem de interesat şi potent. Nu mă puneţi să vă dau numele, pentru că ţine de un gentlemen's agreement. Dacă răspunsul va fi afirmativ, că el va investi, atunci vorbim de un proiect care ar dura doi ani. Atunci, atenţia noastră se va axa pe refacerea cât mai rapidă a Bazinului olimpic. Dacă va pica înţelegerea, vom aloca bani de urgenţă şi măcar unul dintre cele două bazine de la Plaja "Dunărea" va fi refăcut”, declara, în decembrie 2016, primarul oraşului, Ionuţ Pucheanu. Cel mai probabil răspunsul a fost afirmativ dacă avem în vedere că Primăria Galaţi organizează din nou licitaţie publică pentru concesionarea pe 49 de ani a terenului şi imobilelor de la Plaja Dunărea, pe baza caietului de sarcini care a fost aprobat în iunie 2015, în mandatul trecut. Este vorba despre terenul cu destinaţia plajă, în suprafaţă de 53.926 mp, şi a unor construcţii cu suprafaţa desfăşurată de 6.529 mp, în vederea desfăşurării activităţilor specifice zonei de agrement.

Optimism


„Ştiu că unul dintre cele mai aşteptate proiecte pentru Galaţi este cel legat de Plaja Dunărea. Până pe data de 8 martie aşteptăm ofertele investitorilor care doresc să transforme această zonă într-un loc de petrecere a timpului liber la standardele secolului în care trăim. Pe data de 14 martie va avea loc o licitaţie publică unde cele mai bune şi mai ambiţioase planuri vor avea câştig. Gălăţenii au tot dreptul şi merită să aibă o plajă publică modernă, accesibilă tuturor”, a scris, ieri, primarul pe pagina sa de Facebook.

Numai că Galaţiul a mai avut parte de licitaţii de concesionare a Plajei Dunărea şi în 2015, din păcate, eşuate. „De data asta, sperăm că va fi cu sorţi de izbândă. Avem doritori şi sper din tot sufletul să ne mişcăm”, ne-a asigurat edilul. Printre obligaţiile investitorului se numără amenajarea a minimum două bazine acoperite şi a unui bazin în aer liber, tobogane cu jet de apă, terenuri de sport, restaurante, baruri şi terase pe plajă.


Cartierul Ţiglina II face obiectul unui Plan Urbanistic Zonal, care va fi supus votului aleşilor la şedinţa de mâine a Consiliului Local. După cum am aflat de la primarul oraşului, Ionuţ Pucheanu, aici va fi pus în aplicare un proiect-pilot pentru Galaţi, asta, desigur, dacă aleşii vor fi de acord.

Concret, în cadrul Planului Urbanistic Zonal Ţiglina II, au fost identificate cinci zone cu potenţial de dezvoltare. Este vorba despre suprafeţe consistente de teren, pe care, în prezent, "cresc" doar garaje. Pentru că bugetul local nu ar putea suporta investiţiile, terenurile cu pricina vor fi concesionate prin licitaţie agenţilor economici interesaţi să dezvolte zona. "Oraşul nu poate fi oprit în loc doar din cauza lipsei banilor administraţiei locale sau centrale", spune edilul.

Arhitectul-şef al oraşului a stabilit ideea de dezvoltare, în funcţie de nevoile cartierului: parcări supraterane şi minimum două baze sportive. Astfel, locatarii ar putea să-şi lase autoturismele în parcări private cu pază, supraveghere şi acces controlat. În ceea ce priveşte bazele sportive, caietul de sarcini al licitaţiei va impune nu doar realizarea investiţiei într-un termen stabilit, ci şi amenajarea, în cadrul fiecărei baze, a unui teren multifuncţional de sport şi a unui mic loc de joacă, cu acces liber pentru populaţie.

Ar mai fi de spus că Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul Ţiglina II a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei din ianuarie a Consiliului Local şi revizuit, pentru a răspunde propunerilor şi reclamaţiilor locatarilor zonei. De pildă, dintr-o eroare, pe partea Şcolii Nr. 7, zona clădirii Arcada fusese trecută ca spaţiu verde. S-a revenit asupra acestui aspect, pentru că "nu putem distruge atâtea afaceri ca să punem nişte iarbă", ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.


Primăria Galaţi a scos la licitaţie un contract în valoare de 3.160.968 de lei fără TVA, fonduri de la bugetul local, pentru proiectarea şi amenajarea unei parcări şi a unui parc în Ţiglina II, aferent blocului E6.

Conform anunţului postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria aşteaptă ofertele pentru investiţia urbană până pe 6 martie, iar criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preţ. Amenajarea parcării cu parc în zona blocului E6 din Ţiglina II este un proiect a cărui documentaţie a fost realizată de Proiect SA, în timpul mandatului fostului primar, Marius Stan, şi a costat 16.400 de lei fără TVA, de la bugetul local.

Ce se doreşte


Investiţia, care a primit undă verde din partea aleşilor în octombrie 2016, vizează terenul eliberat de garaje şi se învecinează la est cu blocul E6, la vest cu incinta Colegiului Pedagogic, la nord cu incinta Grădiniţei 9, iar la sud cu zona străzii Brăilei. Conform caietului de sarcini, se doreşte, în primul rând, realizarea unei alei carosabile de acces aferentă blocului E6, inclusiv a trotuarelor şi a unor locuri de parcare adiacente aleii. Nu mai puţin importantă este amenajarea, în zona grădiniţei, a unui loc de joacă pentru copii, cu leagăne, balansoare, gropi de nisip, rastele pentru biciclete, bănci, pergole, arbuşti, gazon, gard viu, lampadare decorative, cişmea cu apă potabilă, dar şi grup sanitar ecologic. Proiectul prevede şi amenajarea unor spaţii verzi pentru reabilitarea peisagistică a zonei şi hidranţi de grădină pentru udarea zonelor de verdeaţă.

Investiţia, aşa cum a fost aprobată de aleşii locali, are ca termen de execuţie 12 luni de la data atribuirii contractului, iar primarul Ionuţ Pucheanu crede că va fi respectat: „Dacă la momentul atribuirii nu vor exista contestaţii, evident că la anul pe vremea aceasta, sau poate chiar mai devreme, vom avea o nouă parcare modernă şi un parc”.

Aşa arată, în studiul de fezabilitate, investiţia dorită în Ţiglina II (Aleea carosabilă va face legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei nr. 9, Biserica „Sf. Nicolae” şi partea de vest a amplasamentului de locuit, spre strada Constructorilor):

Foto 2, galerie: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Marți, 21 Februarie 2017 00:00

Concurs anulat şi reluat de PRIMĂRIA GALAȚI


Anulat la începutul lunii februarie, concursul pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie vacante de referent, clasa III, grad debutant la Compartiment Iluminat Public a fost reluat de Primăria municipiului Galaţi.

Candidaţilor li se cer doar studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat.

Proba scrisă este programată pe 20 martie 2017, la sediul Primăriei, şi va fi urmată de interviu. Dosarele de concurs se pot depune la sediul administraţiei locale din strada Domnească nr. 38.

Relaţii suplimentare se pot obţine şi la numărul de telefon 0236307713.

Concesionarea prin licitaţie publică a terenului din dreapta trecerii bac va fi supusă aprobării consilierilor locali la şedinţa de joi, 23 februarie. Iniţiatorul proiectului este primarul Ionuţ Pucheanu, care speră ca aleşii să fie de acord: „Terenul aferent acestei ieşiri la apă, cunoscut de mulți dintre dumneavoastră ca fiind un golfuleț, este în paragină. Aici ar putea lua naştere o zonă de agrement, demnă de un oraş port cu spaţii de petrecere a timpului liber, dar şi un golf de ambarcaţiuni. Galaţi, oraş port la Dunăre, nu a reuşit niciodată să dezvolte un golf de ambarcaţiuni care să aducă plus valoare oraşului nostru. Municipalitatea nu îşi permite să dezvolte cu fonduri proprii un proiect de o asemenea anvergură, însă, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu o serie de investitori privaţi, am constatat că există un mare interes pentru această oportunitate de afaceri. Sper ca această iniţiativă să fie întâmpinată cu succes şi de consilierii locali, astfel încât, în cel mai scurt timp, să poată fi organizată licitaţia, iar oamenii de afaceri dispuşi să investească în dezvoltarea zonei să îşi pună în practică ideile”, scrie primarul pe pagina sa de Facebook.


Proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcţia de viceprimar a lui Picu Apostol Roman, iniţiat de zece consilieri locali (PMP, PNL şi un independent), nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi, aşa cum a fost anunţată de Primărie. Iniţiatorii vor depune toate diligenţele pentru ca proiectul să fie supus votului.

Cerută în urmă cu o lună de profesorul Ionel Petrea, demiterea viceprimarului UNPR Picu Apostol Roman pentru afirmaţiile grave, făcute în celebrul filmuleţ care a ajuns subiect de pamflet în presa naţională, s-a materializat într-un proiect de hotărâre. Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că declaraţiile viceprimarului Galaţiului „au afectat grav imaginea municipiului Galaţi, a cetăţenilor acestuia, cât şi a ţării, fapt care a pus într-o lumină proastă administraţia gălăţeană şi instituţia viceprimarului”. Din păcate, proiectul nu a ajuns, încă, pe mesele aleşilor, în dezbaterile pe comisii, iar motivele le-am aflat de la consiliera locală PMP Oana Claudia Iurescu.

Se pare că proiectul nu are încă un raport de specialitate, document care este întocmit de către funcţionarii din aparatul de specialitate al primarului, deşi iniţiatorilor li s-a promis că actul va fi gata până marţi. S-a cerut şi avizul Comisiei Juridice a Consiliului Local, dar acesta este doar o formalitate câtă vreme comisia e formată din trei aleşi, doi dintre aceştia fiind printre iniţiatorii proiectului de demitere a lui Picu Roman.

Nici PSD nu şi-l mai asumă?


Chiar dacă nu a fost inclus pe ordinea de zi, iniţiatorii vor face toate demersurile pentru a fi acceptat. „Există o cutumă conform căreia numai primarul poate să propună, în şedinţa de Consiliu, modificarea ordinii de zi. Nu se ţine cont de nicio lege”, ne-a declarat Oana Iurescu. Conform legii, viceprimarul este ales cu jumătate plus unu din voturile consilierilor, dar poate fi eliberat din funcţie doar cu votul a două treimi. Deşi aleşii puterii au majoritatea necesară pentru a decide soarta lui Picu Roman, se pare că nu vor să o facă. Explicaţia o are tot Oana Iurescu: „Dacă ar trece printr-un vot, ar însemna să şi-l mai asume o dată pe Picu Roman, şi probabil nu-şi permit”, ne-a declarat Oana Iurescu.


Peste trei luni se împlineşte un an de când 529 de familii gălăţene au primit repartiţii în campusul social din Micro 17 şi aşteaptă, zadarnic, să se mute în casă nouă. Oamenii au ajuns la capătul răbdării şi se pregătesc de proteste.

„M-am săturat să merg la Primărie, să întreb când voi putea să mă mut în locuinţa care mi-a fost repartizată şi să primesc doar amânări! M-am săturat ca toţi să ridice din umeri! Măcar să ni se spună în faţă că nu ni le mai dau! Cei care sunt în aceeaşi situaţie ca şi mine, şi care îl au în lista de prieteni pe dl primar, îl tot întreabă când vor primi cheile locuinţelor sociale, dar de la o vreme nu mai primesc niciun răspuns. Vrem să ieşim în stradă să protestăm”, ne-a spus gălăţeanca Mirela Basalic. Deşi, pe hârtie, pe 26 mai 2016, a primit o locuinţă cu trei camere în Micro 17, e nevoită să locuiască, împreună cu familia, pe la rude.

Dacă n-a fost de Anul Nou, poate va fi de Paşte


Din păcate, situaţia nu s-a schimbat prea mult faţă de 20 decembrie 2016, când scriam că gălăţenii au şanse minime să întâmpine noul an în casă nouă. La acel moment, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne declara că s-a finalizat lucrarea de alimentare cu energie electrică doar la primele şase scări şi că urma predarea investiţiei către Electrica.

Ei bine, suntem pe 20 februarie, şi pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre privind „Transmiterea capacităţilor energetice din cadrul lucrării «Alimentare cu energie electrică locuinţe sociale cartier Micro 17 - Etapa I - blocuri M1÷M6», în valoare de 2.857.923 de lei, către Electrica, prin contract de vânzare-cumpărare”. Aceeaşi procedură va trebui aplicată şi în cazul etapei a doua de alimentare cu energie electrică a locuinţelor din Micro 17, care, investiţie care, la finele anului trecut, a fost supusă testelor de tensiune şi de rezistenţă a reţelei.

Din păcate, familia Basalic are repartiţie la blocul M10, deci e greu de spus cât va mai avea de aşteptat. Nu că s-ar şti în cazul gălăţenilor care au repartiţii în primele şase blocuri. Primăria municipiului Galaţi refuză să se mai hazardeze oferind termene tocmai pentru a nu fi acuzată că nu le respectă. În concluzie, nimeni nu ştie când se vor putea muta gălăţenii în casă nouă. Poate măcar de Paşti?

Pagina 1 din 818