Anca Melinte

Anca Melinte

Care Gospodărire, că dacă mă uit în jur văd doar delăsare urbană! Plaja Dunărea - distrusă, abandonată şi resuscitată vara trecută printr-un hei-rup post-electoral, dar fără bazine de înot, cimitirele - o vraişte birocratică şi în care răposaţii nu mai încap, portul de ambarcaţiuni - o epavă plutitoare, spaţiile verzi - adevărate şerpării pe timp de vară, copacii rupţi - ameninţări pentru trecători… Locurile de parcare? Alea care trebuiau plătite prin SMS? Ce glumă sinistră! Să nu uităm că, în mandatul trecut, SC Gospodărire Urbană s-a "lepădat" de 26 de parcări din oraş, în suprafaţă totală de 20.883,90 de metri pătraţi, pe care i le-a pus în braţe Primăriei. Aşa cum a făcut şi cu Patinoarul Artificial, Stadionul “Dunărea” şi restul bazelor sportive…
Ar mai fi ceva de pus pe lista pagubelor Gospodărire Urbană! Teatrul de Păpuşi „Gulliver”. Da, pentru că în 2010, împinşi de Ordonanţa 63 a Guvernului Boc, aleşii au pus la adăpost muncitorii (ne)calificaţi, transformând Serviciul Public Administrarea Domeniului Public într-un SRL cu 313 salariaţi: 95 personal TESA, 175 muncitori şi 43 de sezonieri. Şi au distrus cultura, lăsând Muzicalul cu o mână de angajaţi şi suprimându-i pe artiştii copilăriei - păpuşarii, pe care i-au înghesuit într-o secţie a Dramaticului. Dramatic!
Au trecut şapte ani, iar aleşii de-atunci, unii în funcţii şi azi, n-au reparat nimic din ce-au distrus. Iar Gospodărire Urbană s-a dovedit a fi doar o sinecură politică! E suficient să ne uităm la cei care au condus-o încă de pe vremea când era un serviciu al Primăriei: Florin Pâslaru (PSD) 2001-2004, Florin Popescu (PC) 2004-2007, Eduard Grosu (ALDE) 2007-2015 şi Tinca Podaru (PSD) 2016-2017.
Se spune că statul e cel mai prost administrator, dovadă că, din 2010 încoace, societatea a ieşit doar pe pierdere. Şi culmea, în singurul an în care a ieşit pe plus, Curtea de Conturi a descoperit că s-au acordat salarii nelegale de aceeaşi valoare cu profitul! Strigător la cer! Dar tot rămân cu întrebarea: a mai rămas ceva de distrus/furat la Gospodărire Urbană?


Cu 150 de lei pe an, gălăţenii îşi vor putea închiria locul de parcare din faţa blocului. Asta, desigur, dacă regulamentul pentru închirierea locurilor din parcările de reşedinţă din municipiul Galaţi va fi aprobat joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local.
Prin acest regulament - care, aşa cum aţi aflat din ziarul nostru, s-a aflat în dezbatere publică - autorităţile susţin că urmăresc ordonarea maşinilor în parcări, dar şi fluidizarea traficului, acolo unde este cazul.
Potrivit regulamentului, "prin parcaj se înţelege orice spaţiu destinat parcării autovehiculelor, semnalizat prin indicatoare şi marcaje, delimitat de zona destinată circulaţiei autovehiculelor sau de alte zone". Taxa prevăzută în regulament este de 150 de lei pe an. Vor beneficia în mod gratuit de locuri de parcare persoanele cu handicap grav sau accentuat, cele încadrate în gradul I de invaliditate, reprezentanţii minorilor cu handicap grav sau accentuat, veteranii de război şi văduvele acestora.

Condiţii de atribuire

Potrivit regulamentului, în parcările de reşedinţă se va atribui cel mult un loc de parcare pentru fiecare apartament, cu excepţia persoanelor care deţin garaje autorizate, pe domeniul public al oraşului. "Locul se va atribui numai după amenajarea, ordonarea, semnalizarea verticală şi orizontală şi numerotarea acestora. Dimensiunile unui loc de parcare sunt 2,3 metri x 5,0 metri”, se arată în regulament.
Parcarea va fi permisă numai pe baza tichetului de parcare emis în temeiul unui contract.
"Se vor atribui locuri de parcare numai proprietarilor/ deţinătorilor de autovehicule cu masa maxim autorizată sub 3,5 tone, care au inspecţia tehnică periodică la zi, precum şi taxele achitate la zi. În situaţiile în care numărul de solicitări depăşeşte numărul de locuri amenajate în parcarea de reşedinţă sau când unul sau mai multe locuri sunt solicitate expres de mai mulţi locatari, atribuirea se va face prin licitaţie publică, preţul de pornire fiind tariful de bază", se arată în regulament.
"Acest serviciu a fost implementat cu succes şi în cazul altor administraţii publice locale, iar la Galaţi existau solicitări în acest sens de ani de zile. Abia după ce regulamentul va trece de votul aleşilor locali, vom anunţa data şi locul unde vor putea fi depuse solicitările dumneavoastră", precizează, într-o postare pe Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.


În ultimii ani de mandat, fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, a răguşit acuzând SC Gospodărire Urbană că nu-şi face treaba şi lasă oraşul îngropat în buruieni. Camera de Conturi Galaţi a descoperit că Primăria i-a decontat SC Gospodărire Urbană, nejustificat, lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi de peste 100.000 de euro, bani publici!
Potrivit Deciziei nr. 50 din 9 ianuarie 2017 emisă de Camera de Conturi Galaţi, în urma unei verificări, SC Gospodărire Urbană a solicitat, în anul 2015, spre decontare Primăriei, "în mod nejustificat, suma de 510.524 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu manopera aferentă lucrărilor de întreţinere a spaţiilor (zonelor) verzi din municipiul Galaţi". Potrivit auditorilor, lucrările „au fost supraevaluate, prin includerea unui număr de 34.713 ore de manoperă, care nu au fost prestate efectiv de către salariaţii Gospodărire Urbană sau de către personalul angajat din sursă externă, pe bază de contracte de prestări de servicii”.

Tarife mai mari

Auditorii acuză că tariful de 10,80 de lei pe oră de manoperă nu a fost aprobat de Primărie, acesta incluzând, de pildă, contravaloarea unor tichete de masă neacordate salariaţilor de către Gospodărire Urbană în anul respectiv.
„Valoarea estimată a abaterii constatate este de 510.524 de lei, reprezentând venituri încasate necuvenit de Gospodărire Urbană de la Primărie, prin includerea în deconturi a unor cheltuieli cu manopera supraestimate”, este concluzia auditorilor. Aceştia cer societăţii să extindă „verificările asupra cheltuielilor cu manopera decontate, iar în cazul constatării unor diferenţe faţă de orele efectiv prestate de forţa de muncă direct implicată să restituie sumele încasate necuvenit, plus beneficiile legale nerealizate corespunzătoare prejudiciului adus unui buget public”.
De asemenea, impun să prezinte Consiliului Local o analiză cu privire la componenţa tarifului mediu orar aplicat în relaţia cu Primăria, comparativ cu costurile orare efective cu forţa de muncă implicată, şi să restituie sumele încasate necuvenit, inclusiv beneficiile legale nerealizate. Şi să solicite tot Consiliului Local să analizeze cauzele care au condus la decontarea unor cheltuieli mai mari decât cele efectiv realizate. Totul până la 28 aprilie 2017!

Ce spune Gospodărire Urbană

Aşa cum aţi citit deja în ziarul nostru, încă de miercuri, 18 ianuarie, am solicitat SC Gospodărire Urbană un punct de vedere privind Decizia Camerei de Conturi. Iată răspunsul primit: "În urma şedinţei Consiliului de Administraţie al Societăţii Gospodărire Urbană SRL din data de 18.01.2017, s-a hotărât, împreună cu conducerea societăţii, contestarea măsurilor dispuse prin Decizia nr. 50/09.01.2017 a Camerei de Conturi Galaţi".

Cine conduce o societate aflată pe pierdere

Potrivit situaţiilor financiare de pe portalul Ministerului Finanţelor, SC Gospodărire Urbană SRL a înregistrat, de la înfiinţate, următoarele rezultate economice: 2010 – pierdere netă 551.874 de lei, 2011 – pierdere netă 64.993 de lei, 2012 – pierdere netă 724.248 de lei, 2013 – pierdere netă 212.867 de lei, 2014 – pierdere netă 191.133 de lei, 2015 – profit net 491.299 de lei.
Din Consiliul de Administraţie al societăţii fac parte: Silviu Bacalum – director general în cadrul Primăriei Galaţi, Octaviana Carmen Bogean - agent monitorizare la Ecosal, Ionel Borcea - acţionar la Pibunni SRL, Sorin Grecu - profesor şi antrenor de atletism la Clubul Sportiv Dunărea Galaţi, Tincuţa Popa - institutor la Şcoala Gimnazială nr. 1 Băleni, pensionarul Ioniţă Simion – diriginte de şantier în cadrul PFA-ului pe care îl deţine şi Ecaterina Lidia Şerban, consilier juridic, director şi administrator la SC Electric Systems şi asociat la firma de pază SC Exigent SRL.
De la înfiinţate, SC Gospodărire Urbană i-a avut directori pe: Eduard Grosu (PC) în perioada 2010- septembrie 2015, preotul Viorel Popa, adus de la Bucureşti de fostul primar Marius Stan, pentru ultimele luni ale anului 2015 şi pe Tinca Podaru (PSD) din anul 2016.


„Ne-a sunat plângând şi implorându-ne să o ajutăm că nu mai suportă. Nu ştia unde se află şi nici cum se numeşte domnul pe care-l îngrijeşte. Nu ştia cu ce firmă a plecat la muncă, ci doar că a plătit un comision unei doamne Rodica, care acum nu-i mai răspunde la telefon, iar fiul acesteia a adus-o cu maşina noaptea la acel loc de muncă”…

Sună alarmant? Aşa poate începe oricare dintre nenumăratele poveşti ale româncelor care au plecat din ţară ca să lucreze ca bone, menajere sau îngrijitoare şi au ajuns sclave! Pentru a evita asemenea situaţii teribile, i-am cerut sfatul Danielei Gumann, autoarea a patru cărţi de maxim interes: „Îngrijirea la domiciliu în Austria – Drepturi şi Obligaţii”, a îndrumarului „Germana, clar şi la obiect”, a suportului de curs „Îngrijire persoane la domiciliu” şi a volumului „Die Pflegerin – Îngrijitoarea”, ale cărei pagini scot la lumină destine şi poveşti emoţionante. Împreună cu soţul ei, Constantin Gumann, care are cetăţenie austriacă şi este stabilit în Austria de 35 de ani, Daniela Gumann conduce o firmă care are ca activitate principală asistenţa socială – îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă şi bolnave, oferind cursuri de îngrijire cu diplomă recunoscută de autorităţile austriece şi intermediere locuri de muncă.

Dar să revenim la povestea de la care am început, care e reală!

Înainte de a ajunge să ceară ajutor, femeia o sunase pe Daniela Gumann căutând un loc de muncă, dar răspunsul că abia peste două săptămâni va fi un loc disponibil n-a mulţumit-o. Se grăbea şi voia să plece imediat. Iar la o săptămână, nu ştia cum să scape din locul unde se grăbise să ajungă! Daniela Gumann a sfătuit-o să se uite pe plicurile din poşta primită ca să afle adresa exactă şi numele bătrânului. Apoi a sunat-o pe „doamna Rodica”, şi a intervenit personal ajutând-o să plece de acolo şi să-şi primească banii înapoi.

Eroina poveştii, ca multe alte femei, face parte din categoria celor care ajung atât de uşor victime unor situaţii neplăcute. De ce? Pentru că, spune Daniela Gumann fie „pleacă în disperare” – rămase fără loc de muncă sau cu ratele neplătite, şi atunci acceptă orice job cu ochii închişi, fie caută „salarii bombastice”.

Cum să (nu) câştigi 1.800 de euro


În ultima perioadă, spune Daniela Gumann, nu se mai discută despre salariu lunar, ci despre tarife de 70 sau chiar o sută de euro pe zi.

„Când se vorbeşte despre acele tarife nu se spune tot, iar adevărul îl afli când primeşti salariul la sfârşitul lunii. Din acea sumă trebuie plătite lunar: un comision la firma din România, un alt comision la firma din Austria, se mai scade şi transportul care este obligatoriu cu cel de la firma respectivă şi care merge numai până în Timişoara, iar de acolo te descurci singur până în Vaslui sau unde trebuie să ajungi, apoi se mai scad şi asigurările pe două luni automat, motivând că trebuie să plăteşti şi pentru luna când eşti în pauză, şi tot găsesc suficiente alte motive să mai tot scadă. Toate acestea le cunosc din surse sigure, deoarece o astfel de victimă se află acum în echipa noastră. Când am întrebat-o de ce vrea să vină la noi pentru un salariu net de 1.000 de euro, a spus că la cealaltă firmă rămânea cu 900 de euro din totalul de 1.800 care-i fusese promis la început”, spune Daniela Gumann. Şi mai grav este când româncele deja păcălite "racolează" alte victime, pentru un câştig de o sută de euro...

Tocmai pentru a evita asemenea drame, recomandările Danielei Gumann au fost mereu aceleaşi:
- Nu plecaţi la drum fără a cunoaşte cât de cât limba germană!
- Nu apelaţi la firmele intermediare din România!
- Nu acceptaţi orice ofertă fără a vă informa despre respectiva firmă!
- Nu întotdeauna informaţiile şi recomandările unor colege sunt corecte sau reale!
- Şi, cel mai important: UN OM INFORMAT ESTE UN OM PUTERNIC!!!

Cine este Daniela Gumann


Daniela (Vebert) Gumann are o vastă experienţă în domeniul asistenţei sociale, atât practică - a lucrat şapte ani în Israel şi un an în Germania, dar şi în România ca ergoterapeut - cât şi în studii de specialitate. Astfel, după cum ne-a mărturisit, a absolvit diferite cursuri de „Competenţe comune în domeniul îngrijirii şi protecţiei persoanelor cu dizabilităţi” sau „Terapie prin arta combinată”.

Daniela Gumann a absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice în Galaţi, la Universitatea Danubius, apoi, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti a absolvit „Tehnici şi Practici în Asistenţa Socială”, studii pe care şi le-a echivalat la Ministerul Educaţiei de la Viena. În Austria, la Salzburg a urmat cursul „Deutsch für Pflege – Germana pentru îngrijire”, după care a fost admisă la Universitatea din Salzburg – Facultatea de Psihoterapie. Şi tot în Salzburg a dobândit şi calitatea de trainer cu autorizaţie de practică.

Daniela Gumann ştie ce înseamnă să munceşti încă de la vârsta de 16 ani, când a fost nevoită să lucreze într-o croitorie şi să înveţe în paralel, contribuind la cheltuielile familiei: "Acel moment, când am ales să termin liceul la seral, a fost pentru mine, emblematic, deoarece am conştientizat ce înseamnă să munceşti, să ai un serviciu cu sarcini, program fix (lucram în două schimburi) şi mergeam mai departe la liceu. Îmi amintesc şi acum cât de tare sufeream ca şi copil de numai 16 ani, într-o secţie de croitorie cu multe femei, când eram cel mai des pusă să fac ceea ce lor nu le plăcea (să fac cafeaua, curăţenie, să le cumpăr câte ceva). Asta m-a motivat mai târziu, când am terminat liceul, să merg la facultatea de psihologie, pentru a cunoaşte/înţelege mai bine omul de lângă mine", ne-a mărturisit.

Şi Daniela Gumann a mâncat pâinea îngrijitoarei în străinătate! În 1997 a plecat în Israel: "Înainte de plecare... speram să mă îmbogăţesc peste noapte. Munca însă... am considerat-o umilitoare, statutul de îngrijitoare mă împovăra sufleteşte, motiv pentru care, în primele trei luni o sunam pe mama zilnic şi plângând îi spuneam că vreau să mă întorc acasă, pentru că mă simt umilită să lucrez asta. Au trecut 19 ani şi încă mai aud vocea mamei cu fermitate cum mi-a spus: «La vârsta asta trebuie să ştii să respecţi un cuvânt dat şi un contract semnat. Munca este muncă. Ce credeai că pentru banii care-i primeşti le citeşti poezii?». A fost şocant să aud asta de la mama, singura fiinţă de până atunci care mi-a dovedit că mă iubeşte. Mereu a fost severă şi fermă în educaţia mea. Ei, contractul era semnat pentru o perioadă de un an fără pauză, cu timpul mi-am găsit puterea să rezist mai departe, şi am găsit atâta putere că am stat şapte ani în Israel. Nu a fost uşor, dar a meritat".

 


Nu mai puţin de 872.863 de lei, adică 193.969 de euro, au fost plătiţi nelegal, ca salarii şi indemnizaţii, directorilor generali, directorilor de direcţii, membrilor Consiliului de Administraţie (CA), cenzorilor şi reprezentantului Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) la SC Gospodărire Urbană SRL.

Aceasta este cea mai gravă dintre abaterile constatate de Camera de Conturi  Galaţi, în urma verificării efectuate la societatea de interes local, cuprinse în Decizia nr. 50 din 9 ianuarie 2017, document care a ajuns pe masa aleşilor locali. Prima acuzaţie a auditorilor este că Gospodărire Urbană le-a plătit directorilor generali remuneraţii la nivelul indemnizaţiei de viceprimar, deci mai mari decât li s-ar fi cuvenit legal, plus alte venituri salariale necuvenite, precum sporuri de vechime şi de conducere.

Potrivit documentului, 102.908 lei este remuneraţia acordată necuvenit directorului general în perioada ianuarie 2014 - 10 septembrie 2015, adică lui Eduard Grosu, iar 12.494 de lei au ajuns, tot necuvenit, la directorul interimar Viorel Popa.

Potop de acuzaţii

Societăţii i se impută că a plătit 562.128 de lei ca salarii necuvenite directorilor de direcţii, în perioada ianuarie - iunie 2016, inclusiv un spor pentru cumul de funcţii în perioada iulie - octombrie 2016. Printre aceştia s-a aflat şi Tinca Podaru, actualul director general, care ocupa funcţia de director economic.

Membrii CA şi cenzorii, plătiţi cu un procent calculat din remuneraţia lunară a directorului general al societăţii, au avut şi ei de câştigat. La fel şi reprezentantul AGA. "Suma de 193.516 lei - plăţi nelegale efectuate în perioada ianuarie 2014 - octombrie 2016 pentru indemnizaţie reprezentant AGA şi indemnizaţii membri CA şi indemnizaţii cenzori", se arată în decizie.

Gospodărire Urbană a reţinut totuşi ceva din banii plătiţi cu atâta generozitate! Fireşte, tot nelegal: 1.817 lei în perioada ianuarie - octombrie 2016 cu titlu de contribuţie individuală pentru şomaj (angajat) pentru indemnizaţiile plătite reprezentantului AGA, membrilor CA, cenzorilor, în condiţiile în care veniturile în cauză erau scutite de plata obligaţiilor bugetare.

Prin Decizia emisă de Camera de Conturi, societatea a fost obligată ca, până la 28 aprilie 2017, să stabilească întinderea prejudiciului rezultat din plăţi nelegale şi să dispună măsurile legale pentru recuperarea integrală a acestuia, precum şi a foloaselor nerealizate.

În acelaşi timp, se atrage atenţia că nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

Ce spun autorităţile despre constatările auditorilor

Decizia nr. 50, emisă de Camera de Conturi a judeţului Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, urmează să fie analizată de aleşii locali, Consiliul Local fiind acţionarul majoritar al SC Gospodărire Urbană.

Primăria municipiului Galaţi, la ordinul căreia Gospodărire Urbană execută lucrări, ne-a informat că societatea are termen până pe 27 ianuarie pentru a depune contestaţie împotriva Deciziei Camerei de Conturi, în totalitate sau împotriva unora dintre constatările şi măsurile dispuse.

Din păcate, deşi am solicitat oficial SC Gospodărire Urbană un punct de vedere faţă de acuzaţiile auditorilor, până la închiderea ediţiei nu l-am primit. Potrivit surselor noastre, Consiliul de Administraţie urma să se întrunească în şedinţă, în cursul zilei de ieri, pentru a decide măsurile ce se vor lua în urma auditului şi a constatărilor Camerei de Conturi.


De la 1 februarie, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire ar putea plăti cu 16,21 de lei pe gigacalorie mai mult decât până acum.

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre analiză şi aprobare, un proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor locale pentru distribuţia şi furnizarea energiei termice în municipiul Galaţi. Potrivit documentului, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei s-ar putea majora la 460,45 de lei/Gcal, inclusiv TVA, faţă de ultimul preţ aprobat de aleşi în august 2016 - 444,24 de lei/Gcal, inclusiv TVA.

Subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ ar urma să rămână tot 270,24 de lei/Gcal, inclusiv TVA, ca şi până acum.

Astfel, documentul propune ca preţul local al energiei termice facturate populaţiei să fie de 190,21 de lei/Gcal inclusiv TVA, în condiţiile în care, din august 2016, cetăţenii plătesc 174 de lei/Gcal, inclusiv TVA.

Banii merg la CET


Trebuie spus că niciun leu pe care gălăţenii îl vor plăti în plus - dacă scumpirea va fi aprobată - nu va rămâne la Calorgal, toţi banii urmând să meargă către Electrocentrale. Potrivit unei adrese depuse de societatea locală de distribuţie a energiei termice, la baza calculului noului preţ se află o decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Aceasta a aprobat noi preţuri pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte în 2017 din centrala CET Galaţi, aparţinând SC Electrocentrale Galaţi.

Astfel, creşterea de preţ pentru consumatorii casnici este determinată de modificarea preţului mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pe anul 2017. În acelaşi timp, noul preţ este influenţat şi de faptul că, începând cu 1 ianuarie, cota de TVA s-a modificat la 19 la sută.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu majorarea.


Primăria municipiului Galaţi caută proiectant pentru prima parcare supraterană pe care vrea să o construiască în oraş. O parcare cu patru etaje, din care unul prevăzut, experimental, cu boxe de depozitare, ar urma să ia locul bateriei de garaje şi parcării betonate aferente blocului R5, de pe strada Roşiori, din Mazepa I.

Contractul cu o valoare estimată de 130.000 de lei fără TVA, pentru „Servicii de proiectare - Faza Studiu de fezabilitate”, a fost postat pe portalul Primăriei. Astăzi este ultima zi de depunere a ofertelor, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Potrivit caietului de sarcini, Primăria doreşte "resistematizarea zonei, astfel încât să se obţină un număr cât mai mare de locuri de parcare pentru riverani. În cadrul construcţiei, la nivelul solului se vor prevedea mici spaţii comerciale pentru comerţul de proximitate, iar în zona subterană spaţiile de parcare vor fi prevăzute cu boxe de depozitare". Parcarea va avea sistem de control acces, în vederea taxării locurilor de parcare şi de depozitare, dar şi monitorizare video.

Ce urmează? Altă parcare!


„Încercăm să descongestionăm partea de jos a cartierului Mazepa, începând de la Ancora până undeva la jumătatea străzii Armata Poporului, pentru că acolo nu pot intra utilajele. Ferească Dumnezeu de vreun incendiu! Şi atunci creăm un debuşeu pentru maşini, prin această parcare. Eu sper din tot sufletul ca anul acesta să avem şi licitaţia de atribuire a lucrărilor la prima parcare supraterană, care va avea boxe de depozitare la un etaj. E o măsură experimentală, ca să vedem care va fi cererea. În funcţie de cum vor merge închirierile pentru astfel de spaţii, vom decide cum le facem pe următoarele”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Edilul ne-a dezvăluit că se pregăteşte documentaţia pentru o altă parcare supraterană, în Mazepa II: "În partea de sus a cartierului, unde există o altă baterie de garaje, cea de pe strada Română, va fi tot o parcare supraterană, cu două etaje, pentru care urmează să se organizeze achiziţie publică. Zona este înţesată de bănci şi de fiecare dată avem probleme cu cetăţeni care parchează oriunde. Aşa că va fi creată această parcare pentru a deservi zona de bănci şi finanţe, iar după o anumită oră, va deveni parcare rezidenţială”, ne-a precizat primarul.


Campioana concursului de fotografii „Cine deszăpezeşte mai cu spor”, organizat de ziarul „Viaţa liberă”, Antonia Elena Popa, a venit astăzi, 17 ianuarie, la ziar, împreună cu bunica ei, Rodica Ilie, a pentru a-şi primi diploma de „Cetăţean model”. Titlul onorific a fost, totodată, şi un dar de ziua ei onomastică - astăzi a fost Sfantul Antonie cel Mare - dar şi un cadou pentru joi, 19 ianuarie, când va împlini patru ani.

Bunica, o cititoare fidelă a ziarului nostru de 25 de ani, ne-a mărturisit că Antonia este „minunea” din viaţa ei şi a familiei.

Antonia ne-a spus că învaţă de la vârsta de doi ani şi opt luni la Grădiniţa Nr. 14, din cadrul Şcolii Nr. 22, şi cel mai mult îi place să deseneze. Şi, desigur, să fie gospodină! De pildă să-şi ajute bunica la curăţenie, la făcut cozonaci şi, de ce nu, la deszăpezire, aşa cum s-a întâmplat pe 7 ianuarie. Ce-i drept, atunci când mama şi bunica ei au ieşit să dea zăpada de pe treptele blocului, Antonia ar fi vrut să ia lopata, dar cum nu era decât una, s-a mulţumit cu mătura!

O felicităm pe prima noastră campioană, îi dorim să crească veselă şi sănătoasă şi să le umple tuturor viaţa de bucurii.

VEZI cine a participat la concurs - CLICK AICI


Un miros greu, de fecale şi urină, te izbeşte de îndată ce urci treptele către etajul I al imobilului din strada Nicolae Gamulea nr. 7. Îţi trebuie stomac rezistent să mergi către grupul sanitar pe care familia Mihai Iftimie este nevoită să-l folosească.

Pentru a intra în cabina lor de toaletă (foto dreapta) păstrată curată, sub cheie, trebuie să sară peste o baltă imensă de urină şi să-şi ferească privirea de wc-ul mizerabil, în care plutesc excremente (foto stânga). Cândva, aici a fost un grup sanitar civilizat, cu chiuvetă şi oglindă. Acum e un dezastru de care familia Ifrimie se luptă de ani de zile să scape, iar cel care îşi bate joc de sănătatea şi de nervii lor este un chiriaş al Primăriei.

"Înaintea acestui chiriaş a stat o bătrână. Primăria a venit, a făcut curăţenie şi l-a adus aici, acum 11 ani. A acumulat datorii, aşa că i s-a sistat apa. Am făcut zeci de reclamaţii şi ni se tot spune că se află în proces de evacuare", ne-a povestit Mihai Iftimie. Ca şi când nu erau de ajuns mirosul şi mizeria, mezina familiei are probleme de sănătate - vărsături şi diaree! "Ea nu merge la toaletă, face la oliţă, dar eu trebuie să mă duc! Şi nu-mi pot lăsa încălţările la uşă pentru că dispar în secunda următoare", se plânge tatăl şi ne arată vraful de adrese primite.

Hârtii peste hârtii


Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a trimis, în mai 2013, doi inspectori sanitari să constatate "condiţiile insalubre" şi să someze chiriaşul să igienizeze grupul sanitar şi să asigure reconectarea la reţeaua de apă curentă. În decembrie 2013, într-o altă adresă, DSP spunea că a somat din nou chiriaşul să igienizeze grupul sanitar şi că Primăria Galaţi a cerut în instanţă rezilierea contractului de închiriere.

În februarie 2016, Primăria Galaţi îi explica familiei Iftimie că acţiunea de reziliere a contractului de chirie, demarată în 2010, s-a perimat şi că va demara alta. Şi într-adevăr, în septembrie 2016, într-o altă adresă, Primăria confirma că există un proces de reziliere a contractului de închiriere. Numai că, după cum am descoperit noi pe portalul instanţelor, procesul a fost suspendat pe 11 ianuarie 2017 şi riscă să aibă soarta primului...

Vestea bună este că, în urma sesizării noastre, chiriaşul Primăriei a fost somat să igienizeze grupul sanitar şi a făcut-o! Dar minunea nu va dura, probabil, prea mult!

Legea este de partea chiriaşului


Potrivit Apă Canal, chiriaşul care îşi bate joc de sănătatea familiei Iftimie are apa sistată din 2012, de când n-a mai plătit acest serviciu, debitul fiind de 3.872 de lei. Conform Primăriei, în noiembrie anul trecut, datoria lui la chirie se ridica la 11.395 de lei. Şi, totuşi, procesul de reziliere a contractului de închiriere a fost, pe 11 ianuarie 2017, sistat. Motivul? Chiriaşul a prezentat un document din care reiese că suferă de un handicap, iar legea prevede că persoanele cu dizabilităţi nu trebuie să plătească chirie! Prin urmare, datoria acumulată se va şterge, iar Primăria nu mai are motive să-l evacueze, nici măcar pentru mizeria pe care o face şi de care "beneficiază" şi el, pentru că uşa locuinţei lui este chiar lângă grupul sanitar!

În 2016, Primăria Galaţi a cheltuit peste 1,4 milioane de lei pentru reparaţia şi igienizarea a 30 de locuinţe în care au stat chiriaşi ai municipalităţii, de pe urma cărora au rămas datorii de peste 400.000 de lei la întreţinere şi la chirie. În 2015, s-au efectuat reparaţii şi igienizări de aproape 600.000 de lei şi au rămas debite de peste 390.000 de lei la chirie şi întreţinere.

Absurd, dar adevărat!

Primăria municipiului Galaţi a scos la bătaie un contract de 112.500 de lei fără TVA (7.500 de lei pe lună timp de 15 luni) pentru difuzarea la televizor a şedinţelor Consiliului Local (CL). Consiliul Judeţean (CJ) încă nu a hotărât cum va asigura vizibilitatea tv a întrunirilor. "Deocamdată, nu am încheiat un nou contract pentru difuzarea şedinţelor Consiliului Judeţean. Nu avem în discuţie subiectul, la acest moment", ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea. Cert este că, în 2016, o singură firmă, Paf Media SRL, a beneficiat, prin atribuire directă, de contractele pentru transmiterea întrunirilor aleşilor locali şi judeţeni.

Este pentru prima oară când Primăria Galaţi deschide uşa televiziunilor gălăţene interesate să transmită pe bani publici şedinţele Consiliului Local. Şi spunem asta pentru că, de pildă, o televiziune gălăţeană a transmis gratuit, în cursul anului 2016, fiecare întrunire în plen a aleşilor locali şi judeţeni.

Primăria vrea audienţă maximă


Primăria a aşteptat, până ieri la prânz, ofertele la contractul cu o valoare estimată de 112.500 de lei, de transmitere a înregistrării şedinţelor CL, care va fi încheiat pentru anul 2017, cu posibilitate de prelungire cu trei luni în 2018. Criteriul de atribuire va fi preţul cel mai scăzut.

„Toate şedinţele CL, indiferent de numărul acestora - ordinare, extraordinare şi de îndată - se realizează integral pe suport video digital, înregistrarea integrală difuzându-se în aceeaşi zi în care a avut loc şedinţa, sub forma unei emisiuni, şi se va redifuza în zilele următoare, minim o dată, în intervalul orar de maximă audienţă 18,00 - 22,00. Dacă lucrările şedinţei se încheie după ora 16,30, prestatorul se obligă să difuzeze înregistrarea şedinţei atât în ziua lucrărilor, în intervalul orar de maximă audienţă 18,00 - 22,00, cât şi a doua zi, în acelaşi interval orar de maximă audienţă”, se arată în caietul de sarcini publicat pe portalul Primăriei.

În caietul de sarcini al achiziţiei publice Primăria impune o serie de condiţii obligatorii. Astfel, în afară de studio propriu de producţie dotat cu aparatură tehnică adecvată, grilă de programe care să acopere toate domeniile de activitate, decizie de autorizare audiovizuală, Primăria cere ca "prestatorul să nu fi fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului".

Atribuiri directe


Până acum, televizarea şedinţelor CL şi CJ s-a făcut prin atribuire directă. Astfel, în 2016, Primăria a oferit SC Paf Media SRL două contracte semestriale, în valoare de 7.500 de lei pe lună fără TVA, pentru transmiterea şedinţelor CL. În mai 2016, Consiliul Judeţean Galaţi a atribuit direct „Difuzarea şi redifuzarea şedinţelor ordinare ale CJ şi a unor emisiuni informative/mese rotunde la un post de televiziune” firmei Paf Media SRL, contract pe opt luni în valoare de 59.600 de lei fără TVA.

Abonată la contracte de imagine


Potrivit datelor furnizate la solicitarea noastră de către Consiliul Judeţean Galaţi (CJG), firma Paf Media SRL a beneficiat de o salbă de contracte directe de imagine.

În iunie 2014, CJ Galaţi a atribuit „Difuzarea în direct şi în reluare a şedinţelor CJG şi a unor emisiuni informative/mese rotunde la postul de televiziune TV Galaţi” firmei Paf Media SRL, o achiziţie directă pentru şapte luni, în valoare de 37.800 de lei.

În decembrie 2014, CJ a făcut un act adiţional şi a prelungit contractul cu încă trei luni firmei Paf Media SRL, contra sumei de 16.200 de lei.

În aprilie 2015, „Difuzarea în direct şi în reluare a şedinţelor CJG şi a unor emisiuni informative/mese rotunde la postul de televiziune TV Galaţi” a fost acordată din nou firmei Paf Media SRL, prin achiziţie directă pe nouă luni, în valoare de 67.500 lei. Iar în decembrie 2015, prin act adiţional, contractul a fost prelungit încă patru luni, contra sumei de 30.000 de lei.

A cui este firma Paf Media SRL


Aşa cum aţi mai citit în ziarul "Viaţa liberă", firma Paf Media SRL îi are ca asociaţi pe soţia şi fiul fostului deputat PSD Florin Pâslaru, Valerica şi Alexandru Florin Pâslaru, cel din urmă fiind şi administrator. Firma îşi are sediul în vila pe care fostul parlamentar i-a donat-o feciorului. Fecior pe care l-a şi angajat la cabinetul parlamentar, plătindu-l cu bani publici, motiv pentru care a fost condamnat, anul trecut, la şase luni de închisoare fără executare.

Pagina 1 din 809