Licitaţie pentru un studiu geotehnic al Falezei Dunării (FOTO)

Licitaţie pentru un studiu geotehnic al Falezei Dunării (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

"Faleza Dunării, atât inferioară cât şi superioară, a fost afectată de mai multe accidente de teren şi deteriorări, care au făcut obiectul unor investigaţii şi programe de urmărire specială", se arată în documentaţia licitaţiei lansate de Primăria Galaţi. Obiectul procedurii vizează realizarea unui "Studiu geotehnic pentru punerea în aplicare a măsurilor rezultate în urma inspecţiei tehnice a lucrărilor publice zona Faleză". Contractul are drept scop extinderea zonei de monitorizare a Falezei, pentru depistarea în timp a apariţiei unor stări de degradare periculoase şi luarea măsurilor pentru stoparea lor.

Aproximativ 950.000 de lei cu TVA este valoarea estimată a contractului pentru realizarea unui studiu geotehnic al Falezei Dunării, contract pentru care ofertele sunt aşteptate până pe 12 august. Serviciile de inginerie geotehnică pe care municipalitatea vrea să le contracteze pe baza criteriului "preţul cel mai scăzut" sunt legate de monitorizarea Falezei Dunării.

În decembrie 2017, Primăria Galaţi a încheiat un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA cu firma ieşeană Proexrom SRL, pentru inspecţia tehnică a lucrărilor publice din zona Falezei. Conform datelor prezentate la acel moment, misiunea firmei a fost monitorizarea şi analiza aprofundată a tuturor parametrilor privind solul Falezei.

Administraţia locală anunţa, la acea vreme, că "verificarea şi monitorizarea perimetrului se va face pe o perioadă de trei ani, din momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Conform graficului de lucrări se vor efectua: studiul geotehnic, lucrări de foraj şi echipare piezoînclinometrică, analiza de stabilitate şi recomandări pentru măsuri de punere în siguranţă, verificare şi monitorizare a amplasamentului pe o perioada de trei ani cu o frecvenţă a măsurătorilor lunară pentru primele şase luni, urmând a se propune ritmul măsurătorilor până la trei ani, în funcţie de rezultatele obţinute în intervalul de şase luni".

Intenţia municipalităţii a fost nu numai de a preîntâmpina surpări de amploare, ci şi de a obţine fonduri pentru realizarea unor lucrări ample de consolidare a Falezei.

Acum, la un an şi jumătate distanţă, administraţia locală lansează o licitaţie pentru "Studiu geotehnic pentru punerea în aplicare a măsurilor rezultate în urma inspecţiei tehnice a lucrărilor publice zona Faleză".

Ce se doreşte

Conform caietului de sarcini, misiunea firmei care va câştiga licitaţia va fi de a executa: ridicarea topografică a zonei studiate, foraje geotehnice şi echipare înclinometrică şi piezometrică a forajelor, încercări de penetrare standard, dinamică şi statică, studiu geo, studiu hidro şi analiză de stabilitate.

"În cadrul acesteia se va studia obligatoriu extinderea limitei construibile actuale impuse de Planul Urbanistic Zonal existent", se arată în caietul de sarcini. În document se mai cer: expertiză geo, expertiză hidro, actualizări ale acestora şi analize de laborator. "Se va realiza un raport de urmărire în timp a versantului înclinometric (12 luni cu o frecvenţă a citirilor la 60 de zile), dar şi activităţi de proiectare: consolidări de versanţi, terasamente şi lucrări hidrotehnice, plan de operare şi întreţinere", se precizează în caietul de sarcini.

Termenul maxim de realizare a serviciilor este de 350 de zile calendaristice de la data ordinului de începere a contractului.

"În perioada efectuării măsurătorilor, contractantul are obligaţia să înştiinţeze autoritatea asupra fenomenelor ce pot pune în pericol rezistenţa şi stabilitatea zonei studiate", mai solicită administraţia locală.

Altă licitaţie în aşteptare

Reamintim că Primăria a anunţat, în urmă cu o lună, lansarea unui concurs de idei/soluţii urbanistice pentru amenajarea Falezei Dunării, competiţie cu premii în valoare totală de 10.000 de euro, dar deocamdată procedura nu a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Citit 4700 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2019 07:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.